Виолетово Хумако инчове - характеристики на растенията

Сенполия е едно от най-добрите цъфтящи растения за отглеждане в стая. Много хора са по-запознати с друго име - виолетово. В момента има повече от хиляда разновидности на това цвете. Видовете с необичайно оцветени големи цветя са особено декоративни. Saintpaulia Humako сантиметри наистина се откроява от тази група поради оригиналния цвят и форма на съцветията. Освен това, при подходящи грижи и благоприятни условия, той цъфти обилно в продължение на 6-8 месеца.

Как изглежда Saintpaulia Humako на сантиметри

Преди да вземете решение да закупите този сорт сенполия и да започнете да го отглеждате, не пречи да разберете историята на произхода на това цвете и особеностите на външния му вид.

Прекрасен инч Humako

Описание

Този вид се отличава с големия размер както на листата, така и на цветята. Листата имат богат зелен цвят и мъх, характерни за всички представители на този вид.

Цветята на тази сенполия са особено декоративни. Те имат наситен вътрешен син цвят, който плавно се превръща в снежнобял ръб. Цветовете са с еднакъв размер, диаметърът на всеки е 6-8 см. По време на цъфтежа на листата той практически не се вижда под шапката на буйните съцветия.

Видова принадлежност

Сенполия принадлежи към семейство Геснериеви. Цветето е открито за първи път в планините Узамбара в Източна Африка, поради тази причина то се нарича теменужка Узамбара.

В условията на естествен прираст растението е вечнозелено. Височината на розетката може да достигне 30-40 см, което значително надвишава размера на вътрешните екземпляри.

История за произхода

Името Saintpaulia е дадено в чест на Saint-Paul Hiller, комендант на квартал Uzambara, който ги е открил през 1893 година. Той беше този, който за пръв път откри това растение и събра семената. Впоследствие семената бяха прехвърлени на ботаника от Германия Херман Вендланд и той вече даде име на цветето и го определи като принадлежащо към семейство Геснериеви.

За справка! Сортът Humako inch е резултат от селекционната работа на холандската компания Humako, която е специализирана в разработването на нови сортове Saintpaulias.

Такива силно декоративни сортове като Humako flame и Humako violet също са заслугата на тази компания. Струва си да се спомене сортът Humako Isabella, чиито цветя са просто невероятни на цвят.

Характеристики на домашните грижи

Основните условия, необходими за нормалния растеж и развитие на растението, са светлина, въздух, топлина, вода и хранителни вещества в почвата. За Сенполия е особено важно да се придържа към технологията и графика за напояване, както и избора на оптималното място за поставянето му.

Основният списък с изисквания и условия за отглеждане на това растение включва няколко елемента.

Температурен режимОптималната температура за растеж е 20-23 градуса. Те могат да понасят леко понижение от 3-4 градуса.
ОсветлениеОсветлението трябва да е интензивно, дневните часове са дълги, но директните лъчи трябва да се избягват. При липса на светлина сенполиите може да не цъфтят и листата да се простират до върха.
ПоливанеПоливането трябва да се извършва в картера, но водата в него не трябва да застоява. Разликата между температурата на водата за напояване и въздуха с повече от 5 градуса е неприемлива.Следователно водата за напояване трябва да се използва само при стайна температура.
ПръсканеЛистата на сенполия не се измиват и не се пръскат. Космите по повърхността на листата имат способността да задържат влагата - това води до развитие на гниене.
ВлажностТой няма специални изисквания за влажност, но ще бъде полезно да поставите растенията в близост до съдове с вода или тави с мокра експандирана глина.
ГрундиранеЗа засаждане използвайте готова почвена смес за узамбарски теменужки или смесете независимо 4 части широколистна почва и една част торф и пясък.
ПодхранванеПрепоръчително е през пролетно-летния период да се извършва комплексно минерално торене с честота 12-15 дни. Допустимо е да се прилага кравешки тор, разреден 1 на 10 с вода, но трябва да се внимава да се избегне попадането на тор върху листата.

Много важен момент при отглеждането на Humako inch Saintpaulia е изборът къде да го поставите. Опитните градинари знаят, че именно правилният перваз играе решаваща роля за пълното развитие на това растение.

Палет с мокра експандирана глина увеличава влагата

Внимание! За всички Saintpaulias интензивността на осветеността и продължителността на светлинните часове са много важни. Ако липсва естествена светлина, трябва да се инсталира допълнително изкуствено осветление.

Как и кога цъфти

Уамбарската виолетова хумако инча има много дълъг период на цъфтеж. По правило той започва през март и продължава до края на ноември. В редки случаи цъфтящи екземпляри могат да се видят дори през зимата.

Интересен факт е, че има два вида това растение, ново и старо, които се различават по формата на венчелистчетата по цветята. Истинският представител на сорта е сенполията с големи прости венчелистчета, а наличието на лека вълнообразност по ръба се дължи на признаците на експериментален подвид. И двата сорта могат да бъдат намерени не само в частни колекции на любителите на узамбарски теменужки, но и в безплатна продажба.

Характеристика на експерименталния сорт - вълнообразни венчелистчета

Особености на грижите по време на цъфтежа

Най-очакваният момент при отглеждане на сенполии е периодът на цъфтеж. За да го удължите и да осигурите на цветето по това време оптимални условия, струва си да вземете предвид няколко важни момента:

 • не можете да пренареждате саксията с растението на друго място;
 • поливането трябва да става особено внимателно, като се избягва влагата по цветята;
 • необходимо е редовно да се правят минерални превръзки с честота 10-14 дни;
 • увяхналите цветя трябва да бъдат внимателно отстранени.

Друг момент се отнася до младите растения. Обикновено цъфтежът на виолетовата узамбара настъпва на възраст от 8 месеца. Ако пъпките са започнали да се образуват по-рано, по-добре е да ги премахнете. Това ще позволи на младото растение да изгради напълно своята вегетативна маса и да развие кореновата система.

Размножаване

Сенполията се размножава най-често чрез листни резници. Можете също така да използвате разделяне на храста на розетки и отглеждане от семена. Струва си да се отбележи, че размножаването чрез семена е най-трудно, тъй като това е доста дълъг и трудоемък процес.

Сенполиите могат да се размножават чрез разделяне на розетките

Важно! Можете да получите семена от Saintpaulia у дома само чрез изкуствено опрашване.

Вегетативно размножаване

Получаването на нова виолетка Humako чрез вкореняване на листни резници е съвсем просто. Целият процес се състои от няколко етапа:

 1. При възрастно растение няколко добре развити, не много млади листа се отрязват с остър нож или острие, оставяйки дръжки с дължина 3-4 см.
 2. Решената вода се излива в стъклен съд и стъблото се фиксира в него така, че само долната част на дръжката да е във водата, а листът да е над контейнера.
 3. След 2-3 седмици корените ще започнат да се появяват.
 4. Когато достигнат 2-3 см, листата се трансплантират в контейнер, напълнен със смес от торф и пясък в съотношение 2/1, като задълбочават резниците в земята с не повече от 2 см. След това се поставя подслон.
 5. Контейнерът се поставя на добре осветено място, засенчвайки разсад от пряка слънчева светлина, поддържайки постоянна влажност на почвата и температура 21-24 градуса.
 6. Когато се появят млади листа и достигнат дължина 2-3 см, разсадът се отстранява от земята и се засажда в отделни саксии.

Размножаването на сенполии чрез листни резници е най-оптималният начин. Степента на оцеляване на младите растения е много висока и след 8-10 месеца може да се очаква цъфтеж.

Листните резници бързо развиват корени

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Едно от основните условия за пълния растеж на сенполии и техния годишен цъфтеж е правилното засаждане на растенията. Това предполага изпълнение на определени условия:

 • дренажният слой трябва да заема поне една четвърт от капацитета;
 • по-добре е да използвате почва, готова за Сенполии, или да смесите градинска пръст, торф и пясък в съотношение съответно 2/1/1;
 • повърхността на почвата след засаждането може да се поръси с дървесна пепел, за да се дезинфекцира и да се предотврати гниенето на долната част на листата.

Следвайки тези прости правила, е напълно възможно да разчитате на бързото вкореняване на цветето и активния му растеж в бъдеще.

Основното нещо е да се спазват всички правила за трансплантация

Възможни нарастващи проблеми

Като правило, при спазване на правилата за грижа за теменужките узамбар, няма проблеми с отглеждането им. Влошаването на състоянието на листата, общия вид или липсата на цъфтеж може да бъде причинено от неправилна грижа. Понякога проблемите възникват от вредители и болести.

Промяна на състоянието на листата

Най-честият проблем за Saintpaulias е влошаването на листата. Причините за това може да са няколко:

 • твърде близко поставяне на саксии (листата на съседните цветя са в контакт);
 • прекомерно поливане;
 • неправилно прилягане;
 • увреждане от вредители;
 • заболяване на кореновата система;
 • липса на светлина.

Всички тези фактори могат да причинят появата на петна по листата или развитието на гниене на резници.

Промяна в състоянието на листата е признак на заболяването

Важно! Растенията трябва да се инспектират редовно и да се предприемат подходящи действия при първите признаци на влошаване.

Вредители и болести

Всички сортове сенполии, и особено такива сортови като инча Хумако, са податливи на следните заболявания: фузариум, късна болест, брашнеста мана, различни гниения. Причината за заболяването може да бъде неправилна грижа или инфекция от друго съседно растение. Опасни са и цикламените акари и листни въшки.

При първите признаци на заболяването трябва да се вземат мерки и да се извърши необходимото лечение. Също така е необходимо да се изолира болното цвете от други растения до пълно възстановяване. В особено тежки случаи се препоръчва трансплантация в друга саксия с пълна подмяна на почвата.

Системни инсектициди се използват срещу вредители, които лесно могат да бъдат намерени в магазин за цветя.

Неправилна грижа

Отглеждането на сенполии изисква стриктно спазване на правилата за грижа и поддържане на тези цветя. Те са много чувствителни към температурни промени, течения и неспазване на напоителния график.

Всяко отклонение от програмата за грижа за цветята ще доведе не само до влошаване на външния му вид и липса на цъфтеж, но и до смърт на растението.

Сенполия, при обикновените хора теменужка, Хумако инча е отличен представител на семейство Геснериеви. Това цвете е доста непретенциозно. Следвайки прости правила за грижи и осигурявайки оптимални условия за отглеждане, можете да се любувате на цъфтежа на тази красива Сенполия в продължение на 8 месеца в годината.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина