Кливия - домашни грижи

Кливия е стар фаворит на производителите на цветя. След като сте осигурили на цветето кливия нормални домашни грижи, можете спокойно да се надявате, че то ще цъфти красиво по всяко време на годината. Препоръчително е да поставите непретенциозна, красиво цъфтяща култура на източния или западния прозорец на къщата.

Кливия - какво е това цвете

Кливия е култура от рода на многогодишните вечнозелени тревисти растения Кливия от семейство Амарилисови. Името й е дадено от ботаника Джон Линдли в чест на херцогинята на Нортъмбърланд Шарлот Клайв. Тя беше гувернантка на бъдещата кралица на Великобритания Виктория. Родът (Clivia) включва приблизително пет растителни вида от семейство Амарилисови.

Кливия

Кратко описание на това как изглежда

Листата на красиво цъфтяща култура са разпръснати. Тяхната отличителна черта е уникалният им декоративен ефект. Това цвете може да се използва за украса на интериора на стаята. Ярките, весели оранжеви съцветия от кливия са заобиколени от лъскави тъмнозелени листенца.

Забележка! Кливиите обикновено цъфтят през пролетта.

Днес можете да намерите различни сортове цветя. Оцветени са в оранжево и жълто.

Растението обича осветени места

Сортове цветя

Кливиите са вечнозелени многогодишни тревисти растения, без стъбла, многоцветни. Вагинални листа, плътно ограждащи се, образуващи фалшиво стъбло, линейно или мечовидно. Под земята културата развива коренище, към което са прикрепени удебелените основи на листата и самите листа. Растението е сякаш в средата между луковични и коренищни култури. Цветовете са с форма на камбана, червени или оранжеви.

Видове култура

Клиния цинобър

Една от най-често срещаните е киновата кливия. Използва се като флорално и широколистно декоративно саксийно растение. Родното място на културата е Южна Африка. Докато не цъфти, е почти невъзможно да се различи от красивата кливия. Листата му достигат дължина 70 см, имат форма на колан и тъмнозелен цвят. Цветовете от този вид са червено-оранжеви, основите на венчелистчетата са жълтеникави. На един цветонос се образуват до 20 цветя. Започва да цъфти през пролетта. Именно този вид стана основата за развитието на други нови сортове.

Clivia miniata

Кливия лимон

Следващият много често срещан вид е лимонова кливия или цитринова кливия. Листата на растението достигат дължина 70 см, имат форма на колан и средно зелен цвят. Цветята в този изглед отгоре са бели, в основата са жълтеникави. На един дръжка се образуват до 15-20 цветя. Цъфти през пролетта.

Clivia miniata Citrina

Кливия красивата или нобилис

Той има същите подобни на колан или подобни на етикети листа, достигащи до 40 см дължина (до половин метър). Цветовете са дълги, с форма на фуния, светлочервени със зелени краища на венчелистчетата. В съцветието са от 30 до 60 от тях. Времето на цъфтеж е от края на февруари до края на пролетта.

Clivia nobilis

Домашни грижи за кливия

Кливия - от какви домашни грижи се нуждае? Това цвете изисква поливане с мека, утаена вода. Между тях е по-добре някой да остави земята да изсъхне леко.Не позволявайте на водата да остане в тигана. По време на покой растението не се полива или се прави, когато започне да хвърля листата си.

Забележка!Когато пъпките са завързани на дръжката, кливията се полива по-обилно и то само с топла вода.

Осветеност и температурни условия

Кливия е доста светлолюбиво растение. Когато избирате място за него, трябва да се даде предпочитание на прозорците от източната страна. Препоръчително е да избягвате силно изгарящо слънце, за да не повредите листата. Оптималната температура за кливия е около 20-25 градуса през лятото, а от октомври до началото на цъфтежа се препоръчва температурата да се понижи до 14, или дори 12 градуса.

Културата се чувства добре на източните прозорци

Освен това трябва да се има предвид, че големите растения се нуждаят от по-дълъг период на зимуване. Младите растения могат да останат хладни и спокойни за един и половина до два месеца.

Правила за поливане и влажност

Кливия се нуждае от умерено поливане и само след като горният слой на почвата изсъхне. Водата, предназначена за напояване, трябва да е мека (за това обикновената чешмяна вода трябва да бъде преварена). В подгизнала кливия върховете на листата стават кафяви, корените и основата на стъблото могат да изгният.

Спящото растение не е необходимо да се полива. Допустимо е да направите това, ако листата започнат да изсъхват. С появата на стрелка-дръжка поливането трябва да бъде възобновено, но при условие, че дръжките са с дължина най-малко 10-15 см. Същото важи и за преместването на растението на топло място, за да цъфти.

Не е нужно да се притеснявате за влажността на въздуха, когато отглеждате цвете. Ако листата са прашни, можете да ги избършете с кърпа. През лятото цветето ще се чувства добре на чист въздух.

Забележка!Той няма специални изисквания за влажност на въздуха.

Подхранване и качество на почвата

Растението се нуждае от хранене не само във фазата на цъфтеж, но и по време на активен растеж. По това време ще трябва да приготвите тор за почвата. Почвата за цветето кливия се нуждае от леко кисела с висок дренажен слой. Подхранването трябва да се прави 2 пъти месечно. Когато избирате тор, трябва да обърнете внимание на съдържанието на вещества: не се препоръчва да се надвишава количеството азот. Неспазването на тези правила може да повлияе отрицателно на цъфтежа на културата.

Klivia се храни с лекарства с намалено съдържание на азот

Размер на контейнера за цветя

Кливия се справя добре в тясна саксия, така че корените едва могат да се поберат в нея. Ето защо не трябва да бързате да трансплантирате растение в по-голяма саксия. Може да цъфти лошо. Освен това трябва да трансплантирате цветето плитко, така че кореновата шийка да е почти на повърхността на субстрата. Ако не се грижите правилно у дома, листата на цветето кливия могат да изгният и да цъфтят.

Забележка!Саксията за растението трябва да бъде избрана така, че кореновата система да я запълни напълно.

Ако вземете твърде голям контейнер, той може да не цъфти, докато корените обградят цялата буца пръст. Желателно е гърнето да е керамично.

Прехвърляне

Това цвете не понася трансплантацията съвсем добре; повредените корени могат да изгният. Ето защо, без нужда, подобна процедура за цвете кливия у дома не се препоръчва. Можете просто да направите претоварване. Възрастните кливии преминават веднага след цъфтежа, не повече от две години по-късно. Младите растения се презареждат всяка година.

Трансплантацията на Clivia у дома е нежелана

Когато пресаждате за кливия, трябва да изберете подходящата почва. Препоръчително е да подновите горния слой (до 5 см). Почвата трябва да бъде избрана рохкава, леко кисела (трева, торф, компост в съотношение 2: 1: 1). Можете да добавите едър пясък, перлит или какъвто и да е рипер.

Кливия цъфти, както често се случва

Младата култура цъфти само веднъж годишно. След узряването на растението цъфтежът настъпва 2 пъти годишно. В края на периода на покой настъпва образуването на цветна стрела. Щом височината на цветето достигне около 14 см, то се премества на специално място.Наложително е да се вземе предвид стайната температура, както и да се осигури обилно поливане. Растението не обича да се пипа много. Следователно, докато цветната стрела е напълно израснала, не е необходимо да извършвате никакви действия с нея. Освен това трябва да се има предвид, че при рязка промяна на температурата пъпките няма да цъфтят.

След като поставите културата в стаята, трябва да й осигурите обилно поливане. За да овлажните кливия, ще трябва да използвате топла вода. Това трябва да се направи, за да се засили растежа на дръжката.

Важно!Всяко движение на саксията по време на бутонизация и цъфтеж може да предизвика спиране в тяхното развитие.

В края на цъфтежа не трябва да спирате да поливате и торите растението: през лятото има възможност за цъфтеж. Ако това не се случи, ще бъде необходимо да се осигури период на изкуствен покой на културата. За това е необходимо да изберете хладна стая. Не се препоръчва да се храни растението, както и да се извършва обилно поливане. След няколко седмици можете да видите положителен резултат.

Понякога цъфтежът настъпва без период на покой. Поради своята непретенциозност културата се адаптира към всякакви условия. Следователно кливия ще цъфти поне веднъж годишно.

Можете да вземете семена от това цвете, но само когато използвате изкуствено опрашване. Те се появяват като зелени плодове. Освен това техният оттенък се променя, става червено-оранжев. Това може да се случи само след известно време, например след една година. Събирането на семена е възможно, когато плодовете станат меки.

Характеристики на периода на почивка

Благородната кливия трябва да осигури период на покой. Като правило той започва през октомври или ноември, с продължителност от 2 до 3 месеца. През есента културата ще трябва да бъде поставена в стая, където е достатъчно хладно. Намаляването на поливането също се препоръчва.

Торенето по това време е строго забранено. Температурата трябва да се поддържа около 10-12 градуса. Ако листата започнат да пожълтяват, тогава те спешно трябва да се поливат.

Размножаване на кливия

Мнозина се интересуват от въпроса как кливия се размножава у дома. Clivia цвете се размножава от странични бебета и семена. Страничните деца се изключват от растението за възрастни по време на трансплантация, докато те трябва да имат поне четири листа. За размножаване на реколтата можете да използвате малки саксии, пълни със смес от пясък и листна почва. Водата в умерени количества. Цъфтежът ще дойде след 2 или 3 години.

Семената се засяват малко след узряването им. За сеитба се използва смес от пясък и тревна почва. Разсадът ще се появи след 1–1,5 месеца. Трансплантацията се извършва след появата на 1 лист.

Забележка!Растежът на културата е много бавен и тя ще цъфти само след 3 или 4 години.

Как да покълнат семена

Размножаването със семена изисква повече търпение. Семената могат да се отглеждат независимо, когато майчиното растение е на осем години. Те трябва да бъдат засети в училище, направено от торф, трева и пясък. Семената ще се излюпят след шест месеца. Благоприятното време за сеитба е от октомври до април. Контейнерът се поддържа постоянно топъл и леко овлажнен. След като излязат няколко листа, растенията се прехвърлят в отделни чаши.

Получаване на кливия от семена

Семената покълват, ако са били мокри в зрънцето. За да не изсъхне, се съхранява до момента на засяване върху отрязано стъбло. Има по-бърз начин за получаване на разсад - на топло място във влажна кърпа. Излюпените семена се засяват в отделни чаши.

Важно!В продължение на две години, три пъти трансплантирани растения без период на покой придобиват маса с корени. Те се хранят и държат при температура от +20 ° C. При размножаване на семена независимо у дома, цъфтежът ще настъпи през четвъртата година от живота.

Как да настаним децата

Вегетативният начин на размножаване на кливия е много по-прост от генеративния.Това трябва да направите само при пресаждане на възрастно, избеляло растение, за да не повредите крехката коренова система. За целта е необходимо да се отделят страничните процеси, така наречените им бебета, от майчината култура, от които само тези, които са образували поне четири листа, са подходящи за размножаване. Отделените издънки се трансплантират в саксии с диаметър 7 см с пясък. Препоръчително е да изберете светло, топло място за тях.

Размножаване чрез странични издънки

Болести и вредители

Сред насекомите вредители кливията засяга брашнести червеи, листни въшки или насекоми.

Ножниците оставят кафяви плаки по листата и стъблата - визитните картички на вредителя, който изсмуква клетъчния сок от цветето, от което листата пребледняват и след това изсъхват.

Mealybugs деформират листата, стрелките, цветята на растението. За да се борите с всички вредители, избършете листата със сапунена гъба и след това напръскайте растението с 15% разтвор на Actellic в съответствие с инструкциите.

Твърде честото и тежко поливане може да причини сива плесен да атакува кливията. Това е гъбично заболяване, което се проявява като кафяви петна по листата на растението. Ако инфекцията е повърхностна, цветето трябва да се напръска с течност от Бордо, топаз или шампион. Ако лечението с фунгициди не дава желания ефект, ще трябва да използвате медсъдържащи препарати с комбинирано или контактно действие: "Kuproskat", витриол.

Внимание! Кливия е отровно цвете. Корените и листата не трябва да се поглъщат. Растението не трябва да се поставя там, където са децата. Те могат да докоснат цветето, за да го вкусят.

Грижата за цвете кливия у дома не се счита за трудна: достатъчно е да го храните от време на време и да го избърсвате със сапунена гъба. Не изисква обилно поливане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина