Коприва или стайно растение Колеус

Копривата е стайно растение, чието ботаническо име звучи като „колеус“. Растението е доста непретенциозно в грижите и радва със своите пъстри листа с необичайни цветове.

Коприва, или колеус, стайно растение

Колеус за сходството си с коприва и кротон получи популярните имена „коприва“, „домашна коприва“ и „кротон на бедняка“. Но за разлика от Croton, цената на Coleus е много по-ниска, което го прави по-изгоден вариант.

Колеусът е популярно наричан коприва

Coleus е домашно цвете, принадлежи към семейство Lamiaceae. Джудже растение обикновено расте не повече от 50 сантиметра височина, която е у дома на перваза на прозореца, който е в естествената си среда. Както всички представители на това семейство, копривата веднага привлича вниманието към красивия си външен вид.

В зависимост от сорта цветето има различен цвят и форма на листа. Големият плюс на декоративния Coleus е, че може да се отглежда като ампелно растение в окачени саксии.

Интересно е! Най-близките роднини на Колеус са риган, босилек и мента. Въпреки сходството и близостта с пикантни билки, копривата няма подчертан аромат, освен това растението изобщо не мирише.

Известни са сортове коприва, които се различават по лилави, червени, бледо кремави, винени, зелени и розови цветове на листата.

Най-често листата имат красив модел от няколко цветя, което придава на храста екзотичен вид. Вътрешната цветна коприва е в състояние да цъфти с малки снежнобяли цветя, но растението е ценено заради екзотичната си листа, необичайна сянка.

Забележка! Листата на копривата имат способността да произвеждат фитонициди, които убиват микробите и бактериите във въздуха. Затова най-често се отглеждат в детски стаи.

Накратко за историята на появата

Домашното цвете на копривата е роден в тропическите гори на Африка или Азия. В родината си Coleus се използва главно за храна, а не за декоративни цели.

Домашната коприва, разбира се, не трябва да се яде, тъй като закритите сортове са хибриди, създадени специално като декоративни видове.

Екзотично тропическо растение е занесено за първи път в Европа през 19 век от остров, наречен Ява. След това Колеус започва да се разпространява по континента като стайно цвете.

Мога ли да държа в къщата

Сред хората има суеверие, че закрито копривено цвете е нещастно, носи нещастие. Смята се, че държането на такова растение в къщата означава произволно внасяне на раздори в брака. Между другото, воден от знаци, Колеус получи прякора "мужегон".

В допълнение към брака, растението може да бъде вредно във всички области на човешкия живот. Особено се страхува от цвете с червен цвят на листата - смята се, че може да донесе материални затруднения на семейството.

Езотериците, напротив, вярват, че присъствието на цвете в една къща има благоприятен ефект върху нейните обитатели. Въпреки суеверията и различните митове, според фън шуй, Колеус, напротив, трябва да бъде държан у дома. Цветето привлича късмет и има положителен ефект върху отношенията в семейството и извън него. Препоръчително е да поставите саксия с цветя в североизточната страна на апартамента, където е съсредоточена зоната на знанието и мъдростта.

Едно цвете се нуждае от подходящи грижи

Поставете в интериора

Домашно растение, подобно на копривата - колеус, се отглежда предимно у дома, по-рядко в градината.Поради красивия си външен вид растението е в състояние да украси всеки интериор.

Основното нещо е да осигурите на контейнери с колеус добро и просторно място за растеж. Композициите от няколко различни сорта коприва изглеждат особено красиви и хармонични. Малко младо цвете ще се впише добре в декора в кухнята или в коридора. По-старите растения са най-добре поставени в спални или дневни.

Coleus ще се побере добре в група декоративни растения на балкон или перваз на прозореца. Добър квартал ще бъде: виолетово, здравец, калатея или хлорофитум.

Правила за грижа за Колеус у дома

Вътрешната растителна коприва не изисква специални грижи, най-важното е да се спазват всички правила за отглеждане и да се избягват грешки.

Първото нещо, за което трябва да внимавате, е температурата и осветлението. Основното условие за здравословно отглеждане на Coleus е да се избягва пряка слънчева светлина върху листата му.

Важно! Ултравиолетовата светлина разрушава тяхната структура, те започват да изсъхват и да падат.

  • В горещите и сухи летни дни се препоръчва да махнете саксията на полутъмни места.
  • През зимата копривата, напротив, може да липсва осветление, така че е необходимо да се създаде изкуствено с помощта на лампи.

Coleus лесно понася топлината, ако се полива редовно. Цветето идва от горещите тропици, поради което при висока влажност може да се чувства добре дълго време при температури над 25 градуса. През останалите сезони е важно температурата да не пада под 15 градуса.

Растението е чувствително към ниски температури, тъй като не се различава по устойчивост на замръзване. Прекратяването на растежа, затъмнените листа и издънки ще ви уведомят за хипотермията на Колеус.

Домашната коприва е много влаголюбиво растение, което изисква редовно и правилно поливане. През сухите летни периоди копривата се полива често и обилно. Препоръчва се почвата да се разрохква след всяко поливане, за да се избегне стагнация на влагата, което води до гниене на кореновата система и поява на гъбички или плесени.

Разхлабете почвата внимателно, в противен случай корените могат да бъдат повредени. Поливането през зимата също трябва да бъде в изобилие, в това Coleus се различава от другите декоративни широколистни растения, чието поливане е значително намалено през зимата.

Важно! Водата за напояване трябва да е мека и да не е студена. Дъждовната или речната вода работи добре. Но водата от чешмата ще трябва да бъде защитена и омекотена.

Пръскането на земната част на растението с вода от спрей ще бъде от допълнителна полза. Тази процедура спомага за увеличаване на влажността на въздуха, която е толкова необходима на Coleus за здравословен растеж. Освен това пръскането почиства листата на цветето от натрупания прах и мръсотия.

Ако влажността на въздуха е ниска, е необходимо да се увеличи изкуствено чрез прости и несложни методи:

  • поставете съд с вода до саксията с растението;
  • разстелете мокър парцал върху отоплителната тръба.

Такива методи помагат добре през зимата, когато въздухът в стаята става сух поради нагряване.

Субстратът, в който е засадено, пресадено или размножено цветето, е от голямо значение. Той трябва да включва всички минерални и органични вещества, необходими за декоративните широколистни растения, да притежават необходимата разхлабеност и киселинност.

Класически субстрат за коприва: компостна почва, хумус и тревна почва в равни пропорции.

През първите години на растеж е необходимо всяка пролет да се трансплантира цвете в нова, по-подходяща по размер саксия. Кореновата система на цветето расте, тя става тясна в малък контейнер.

Грижата за цветето правилно означава хранене на Coleus навреме.

  • Първото подхранване се извършва през пролетта преди цъфтежа. Растението се захранва със специален комплексен минерален препарат за декоративни широколистни култури, който съдържа: фосфор, калий, магнезий, манган и желязо.
  • Второто подхранване се извършва през лятото веднага след цъфтежа.
  • През есента торенето се извършва с минерални и органични препарати.

Важно! Не се препоръчва да се подхранва цветето с азотсъдържащ препарат по време на цъфтежа или непосредствено преди него.

През този период азотът е противопоказание, тъй като забавя появата и отварянето на пъпките.

Колеусът може да се отглежда като ампелно растение

Често срещани сортове за отглеждане у дома

Най-често срещаните сортове Coleus по света са Blume и Vershaffelt. През 19 век английските животновъди са запалени по създаването на хибриди от екзотични растения. Тогава бяха отгледани тези две разновидности на Coleus, които след представянето им пред обществеността бяха закупени за много големи пари.

Coleus Blumei

Най-популярният сорт Coleus има оребрени стъбла и яйцевидни листни плочи. Листата са заострени в краищата и имат зъбци по краищата. Листата имат различни цветове, могат да бъдат розови, червени, тъмно люлякови и тъмночервени със зелена вълнообразна широка граница около краищата.

Колеус Вершафелт (Коleusvershaffeltii)

Описанието на Vershaffelt coleus е подобно на това на Blume. Verschaffelt обаче има по-голямо листово острие. Цветът на сорта е много по-ярък от Blume, а повърхността на листата е кадифена на допир, тъй като има много тънки люспи.

Колеус или коприва е екзотично тропическо растение, което е спечелило безпрецедентна популярност сред градинарите и цветарите по целия свят. Спазването на правилата за грижа помага да се отглежда красиво цвете с буйна пъстра зеленина, дори и за начинаещи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина