Цвете амарилис - декоративни сортове

Красотата и ароматът на цветята на тази култура са спечелили сърцата на много любители на домашното цветарство. Амарилис е въведен в Европа през 18 век от Южна Африка и е популярен сред производителите на цветя от няколко века.

Кратко описание

Амарилис в природата

Многогодишното растение от семейство Амарилис включва само вида Амарилис беладона.

По външни характеристики той много прилича на своя роднина, хипеаструм, чиято родина са тропиците и субтропиците на американския континент. Хипеаструмът е цвете с подобни на амарилис листа, които се появяват преди да цъфти. Но амарилисът е по-малък по размер и има следните отличителни черти:

 • височината на дръжката е повече от половин метър, с плътна структура (в хипеаструма е куха), увенчана с чадър от големи цветя в количество до 12 парчета (в хиппеаструма има до 6 от тях );
 • хипеаструмът е изключително закрито растение, амарилисът може да се засажда на открито от южните страни;
 • формата на луковицата е удължена, от 4-5 до 12-15 см в диаметър, в хипеаструма е сплескана;
 • амарилисът има по-изразен аромат.

Амарилис и хипеаструм често се бъркат

Внимание! Амарилисът е култура, за която трябва да се грижи, като се вземат предвид неговите токсични свойства при спазване на правилата за безопасност.

Съдържащият се в луковиците алколоиден ликорин може да причини отравяне.

Културата е снабдена с дълги, до половин метър и тесни листа с широчина 2-3 см, с ярък цвят и растящи в два реда. Фуниевидни цветя на амарилис имат приятен аромат. С оптимални грижи луковицата може да живее до 20 години.

Декоративни сортове цветя

В момента подборът се извършва в такива области като:

 • Увеличаване на размера на дръжката, размера на венчелистчетата.
 • Промяна на структурата на венчелистчетата (показват се полу-двойни, двойни, супер-двойни култури).
 • Получаване на сортове с необичаен цвят.
 • Създаване на оригинални форми на цветни венчелистчета (гофрирани, вълнообразни).

Амарилисови сортове Red Lion

Най-поразителните сортове са:

 • Амарилис от сорта Червен лъв е отгледан от холандски специалисти през 1958 година. Зеленият му дръжка, висок 40-50 см, дава 2-4 големи яркочервени цветя с диаметър 16-18 см. Цъфти през зимата. Когато амарилисът на Червения лъв цъфти, той никога не остава незабелязан.
 • Амарилис е грандиозен бял сорт Ледена кралица. Има големи цветя с кремообразно покритие по краищата на венчелистчетата. Ефективността на белотата се засилва от блясъка на съцветията, придаващ специален блясък и блясък. Махровите венчелистчета са удължени, не широки, остро заострени в краищата, с вълнообразни и гофрирани ръбове.
 • Макарена (Макарена). Култура с двойни яркочервени цветя, 6-8 см в диаметър, с бели централни ивици.
 • Нимфа. Има буйни махрови съцветия, които приличат на божури. Дръжката с дължина около 45 см дава буйни 3-4 цветя с 12-14 венчелистчета с диаметър до 25 см с вълнообразни ръбове. На кремообразния фон на венчелистчетата има червени щрихи и ивици.
 • Паркър (амарилис Паркър). Има цветя с наситено лилаво-розов цвят с жълт лъчист център.
 • Вера Вирее до 40 см височина, има бледорозови цветя с диаметър 7-8 см с перлен оттенък.
 • Лейди Джейн. Издаден в САЩ през 1995г.На дръжка с височина 30-55 см растат 2-4 двойни цветя от сьомга или оранжев цвят с бели или тъмно оранжеви ивици с диаметър 16-20 см.
 • Лимонова вар. Отгледан през 1993 г. в Холандия. На дръжка с височина 45-60 см растат 3-4 цветя с диаметър до 12 см, лимонено-липов цвят с вълнообразен ръб. Цъфти 4-6 седмици след засаждането, като дава 2-3 дръжки, подходящи за рязане. След цъфтежа образува много листа с дължина 45-55 см и ширина 5-6 см, добре оформени бебета.

Ако отрежете цветните дръжки по време на периода на цъфтеж, те ще стоят дълго във ваза с вода.

Сорт лимон-вар

Методи за разплод

Размножаването на културата се извършва от бебета, луковици, семена и разделяне на луковицата.

Как да отглеждаме амарилис от семена у дома

Ако прашецът на едно цвете внимателно се прехвърли с мека четка върху плодника на друг при същия или друг амарилис, тогава семената ще узреят за месец и половина. Това се доказва от напукването на кутията със семена. Семената се събират и засаждат в контейнер с навлажнена дренирана почва, която се състои от 3-сантиметров дренажен слой, субстрат от трева, листна земя, пясък, хумус. За това можете да използвате контейнер с дупки. В канали с дълбочина 1,5 см семената трябва да се засяват на интервали от 3-5 см, поръсени с тънък слой почва. Поставете контейнера на топло, сенчесто място.

Забележка! Субстратът за разсад винаги трябва да е влажен, но не мокър.

Издънките се появяват след месец. Когато разсадът образува чифт листа, те се настаняват в контейнер от 100 ml.

Амарилис предпочита домашни грижи близо до това, което съществува в природата. Младите издънки се поставят на осветено място с разсеяна светлина, температура 20-25 градуса. Поливането се извършва, тъй като почвата изсъхва 1-2 пъти седмично. Най-доброто местоположение на саксията е на прозорците в южна, югозападна и югоизточна посока. За да предотвратите появата на вредители и в горещите сухи дни, трябва да организирате душ за растението, да изтриете листата от прах с влажен тампон.

Необходимо е да се подхранва реколтата през вегетационния период веднъж на десетилетие, като се редуват минерални и органични торове, например 10% разтвор на лопен и сложен тор "Izumrud".

През периода на почивка поливането се извършва ден-два след изсъхването на земята чрез леко навлажняване от спрей бутилка. Растението се съхранява по това време в тъмно и хладно помещение (t - не повече от 8 градуса), например в изба.

Амарилисът, отглеждан от семена, дава първото цвете, ако домашните грижи са оптимални, за 5-8 години.

Внимание!По време на периода на цъфтеж на културата е неприемливо влагата да навлиза в цъфналите пъпки. Също така, не навлажнявайте почиващите крушки.

Как се засажда амарилис с крушка

Този метод е най-простият и ви позволява да запазите сортовите характеристики. Типът саксия и почвена смес за млада луковица се избира същата като за възрастен (вижте по-горе условията за отглеждане на кълнове от семена), тъй като бебето бързо ще наддаде на ръст и тегло.

По време на трансплантацията на културата луковиците с корените се отделят. Изберете от децата тези, които са по-здрави, със здрави корени. След това те се третират с течен фунгицид или слаб разтвор на калиев перманганат, а точките на среза на повредените участъци се третират с активен въглен. Те се засаждат в отделни контейнери, като се задълбочават от 2/3 до половината от лука в почвата. Ако го заровите твърде дълбоко, растението няма да има достатъчно сила да отглежда цветни стъбла в бъдеще.

Правилно погребение на луковицата

Някои опитни производители на цветя съветват след засаждане да поливате луковицата през палета за първи път.

Внимание!При отглеждане от деца в продължение на 2 години, растението не се нуждае от периоди на почивка. Амарилис дава цветя на третата година.

Седене чрез разделяне на крушката

Амарилисът е цвете, което може да бъде засадено чрез разделяне на голяма луковица. Това изисква наличието на няколко стари люспи и парче от дъното във всеки лоб.Секциите се поръсват с антисептик (активен въглен, пепел). Почвата трябва да се състои от смес, както за възрастен, и да включва трева, листна почва, торф, хумус, пясък, с добавка на пепел.

Размножаване чрез разделяне на голям лук

Първите листа ще се появят след месец, с появата на вторите лобове на луковицата е време за засаждане.

Трансплантация на саксия

Оптималната честота на трансплантация е веднъж на 2-5 години. Ако собственикът трябва да контролира състоянието на луковиците, е възможна годишна трансплантация, ако няма нужда от това, е достатъчно само подновяване на горния слой.

Пресаждането се извършва през пролетта, веднага след като растението избледнее и цветоносът изсъхне.

Няколко дни преди разсаждането трябва да овлажните почвата, така че по-късно да е възможно лесно да отделите луковицата от земната кома. Ще трябва да се почисти от повреди, разлагащи се части и да се третира с антисептик. Децата трябва да бъдат разделени.

Важно! Изборът на контейнер за пресаждане трябва да се направи, като се има предвид, че силата на растението се изразходва не за растежа на луковиците, а за цъфтежа.

Саксията за растението е избрана не толкова широка, колкото дълбока (най-малко 20 см висока), тъй като луковицата расте с дълги корени. Разстоянието между стената на саксията и крушката не трябва да надвишава 2-3 cm.

При пресаждането диаметърът на новата саксия не може да бъде повече от няколко сантиметра от предишната. На дъното му дренажът е положен на слой от 1-3 см, който след това е покрит с пясък и пръст.

Проблеми, свързани с отглеждането на растение

Необходимо е да се грижите за цветето, като стриктно спазвате условията на задържане, съответстващи на естественото му местообитание. Ако това не е гарантирано, можете да получите следните проблеми:

 • Бланширане на цветя. Показва негативните ефекти от прякото слънце, а тяхното потъмняване - от влагата и студа.
 • Ако зеленината и цветята увисват, това означава, че няма достатъчно поливане за растението.
 • Липса на цъфтеж. Причинени от нарушение на условията на задържане (без период на почивка, липса на светлина или хранене, твърде студено). Ако луковицата е твърде млада или твърде стара, твърде дълбока, това също може да причини липса на цъфтеж.

Внимание! След края на цъфтежа, някои собственици, поради изсъхването на листата, започват интензивно да хранят и напояват цветето, което в крайна сметка може дори да доведе до смъртта му.

Болести и вредители

Вредителите могат да се заселят в подземните и надземните части на растението. Червеят амарилис е бял паразит, който се размножава под люспите на луковицата. Заради него растението губи своя растеж и листа. Лекарството е инсектициди.

Луковият акар живее в почвата и се храни с пулпата на луковиците. От това листата на растението пожълтяват, цветята стават по-малки. В този случай е необходимо да се понижат температурата на въздуха и влажността на почвата.

Брашнестата буба се размножава по листа и стъбла и се появява като пухкави бели петна. Влажната кърпичка ще помогне в борбата с този паразит.

Фалшивият щит, който води до образуването на кафяви петна по листата и щит върху цветя, се отстранява със сапунени разтвори или инсектициди.

Щети от паразити

В случай на увреждане, причинено от гъбични заболявания, например фузариум под формата на кореново гниене или стаганоспороза под формата на зачервяване на луковиците, растението трябва да се изолира, да се отстрани от него засегнатите области, да се третира с фунгициди и да се засади в нови почва.

Отглеждането на тази култура не е толкова трудно. Цъфтящият амарилис, ако е навреме за засаждане и оставяне на определена дата, може да се превърне в ценен подарък за значимо събитие от живота на приятел или колега, украса на къща. Широка гама от цветове, изненадващо подобни на лилии, но притежаващи уникални декоративни качества, ще задоволи и най-взискателния вкус.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина