Циклама от семена - как да расте в домашни условия

Цикламата е популярно растение, което производителите все повече отглеждат у дома. Най-популярните сортове са европейски и персийски. Вътрешната култура завладява с невероятни цветя, които ще се превърнат в истинска украса на стаята. Сортът персийска циклама радва с обилен цъфтеж през зимните месеци, което несъмнено е предимство. По-долу има информация, която ще ви помогне да се запознаете с особеностите на отглеждането и грижите за цветята.

Описание

Цикламата (дряк / алпийска виолетка) се счита за най-зрелищния представител на семейство Мирсинови. Експертите идентифицират около 20 разновидности на трайни насаждения. Тревистото растение е широко разпространено в Североизточна Африка, Сомалия, Иран и Испания.

Според легендата цикламата носи щастие на собственика си.

Листните плочи, боядисани в тъмнозелени тонове, са естествено надарени със сърцевидна форма. Листата са разположени на дръжки, чиято дължина достига 30 см. На повърхността на зелената маса можете да видите красив модел на сребристосив оттенък.

Цветовете на многогодишна тревиста култура се отличават със своята острота, кривина и невероятни ресни венчелистчета, създаващи впечатление за стадо екзотични пеперуди. Цветята могат да бъдат боядисани в различни нюанси:

 • бял;
 • бордо;
 • лилаво;
 • червен;
 • тъмно червено;
 • розово.

Периодът на цъфтеж продължава 90-105 дни. В зависимост от това кой сорт се отглежда и какви условия в стаята са създадени за него, цъфтежът започва да радва собственика или през октомври, или по-близо до зимата.

Възможно ли е да се отглежда циклама от семена у дома

Доста трудно е да отглеждате циклама / дряк у дома. Растението трябва да създаде благоприятни условия за растеж и развитие. Специалистите в областта на цветарството са разработили редица препоръки, които ще помогнат за отглеждането на алпийски теменужки от семена.

 • Посадъчният материал се нуждае от подготовка преди засаждането.
 • Най-добре е да закупите почва за засаждане на семена в специализиран магазин.
 • Контейнерите с култури трябва да се поставят на добре осветена перваза на прозореца в близост до зрели храсти.
 • Саксийната почва трябва систематично да се навлажнява.

Придържайки се към изброените препоръки, можете сами да отглеждате патица от семена.

Откъде да вземете семената, как изглеждат те

Посевният материал за засаждане се купува най-добре от градинарски магазин. Покълването на семената ще зависи не само от производителя, но и от конкретната партида.

Опаковъчният материал трябва да съдържа информация за производителя, името на сорта на многогодишната билка и снимка на цикламата през периода на цъфтеж. След като прегледате тази информация, можете да разберете колко висококачествен е продуктът и да разпознаете сортовата принадлежност на дряка.

Забележка! У дома цикламата от семена може да цъфти по-малко изобилно от тези храсти, закупени в детската стая.

Ефектна култура на цъфтеж

Метод на изкуствено опрашване, как да получите семена от друго цвете

Цветята са трудни за възпроизвеждане у дома. Въпреки това повечето производители все още прибягват до разделяне на грудката. Също така, закритите култури могат да се размножават чрез семена. Цикламената със семена няма скоро да зарадва собственика си с цъфтеж.

За да се получи висококачествен алпийски виолетов семенен материал, струва си да се използва кръстосано опрашване. Това ще изисква мека четка, с която прашецът се взима от цветята на някои храсти и се прехвърля върху стигмата на плодниците на други. Ако в къщата има само един цикламен храст, тогава прашецът се прехвърля от едно цвете в стигмата на друго. Процедурата трябва да се повтори поне 3 пъти.

Кръстосаното опрашване е най-добре да се прави сутрин в ясен, слънчев ден. Това ще позволи бързо образуване на яйчниците. През този период е препоръчително да се хранят растенията. За тази цел са подходящи фосфорно-калиевите торове, за които трябва да комбинирате:

 • 5 g суперфосфат;
 • 2,5 g калиев сулфат;
 • 5 литра вода.

След завършване на ръчното опрашване, струва си да изчакате края на периода на цъфтеж и да съберете кутии с оформени семена. Семената могат да бъдат оцветени в:

 • тъмно кафяви тонове;
 • кафяво-оранжеви нюанси.

Всяко семе изглежда като малка издута топка, която е загубила формата си. Семената на циклама се намират в пъпни образувания, които приличат на кръгли контейнери. Те се появяват на места, където е имало цветя.

Важно! Неприемливо е сушенето на семенния материал след прибиране на реколтата, тъй като това може да повлияе негативно на кълняемостта.

Кога е най-доброто време да започнете да сеете

Когато размножавате циклама чрез семена у дома, струва си да изберете правилния момент за засаждане. Флористи вярват, че е най-добре да засаждате семена в края на зимата или началото на март.

Ако контейнерите с насаждения не бъдат изнесени в хладно помещение, тогава времето за засяване на семената може да не бъде спазено. Въпреки това, като се има предвид спецификата на тревистата култура, все пак си струва да се засажда, без да се отклонява много от времето, препоръчано от специалист.

Циклами: отглеждане от семена и грижи у дома

Как да отглеждаме циклама у дома, така че да радва с дълъг и обилен цъфтеж? Важно е не само правилно да засадите семената в земята, но и да се грижите правилно за разсада.

Подготовка на почвата и материала

Преди да започнете да засаждате семена, струва си да подготвите семената. За тази цел трябва да напълните посадъчния материал с 5% разтвор на захар. Плаващите семена могат да бъдат изхвърлени без съжаление, а тези, които са потънали на повърхността на дъното на контейнера, ще са необходими за засаждане. След като семената бъдат отстранени от захарния разтвор, те трябва да се държат 24 часа по един от следните начини:

 • Разтвор на Epin;
 • калиев перманганат;
 • Циркон.

Преди засаждането на циклама си струва да напълните контейнера с лека почва. Ако е необходимо, можете сами да приготвите субстрата, като комбинирате малка част от листната почва и торф или вермикулит и торф. Също така субстратът може да се приготви от:

 • листна земя - хумус от дървесни листни плочи;
 • торф или торфена почва;
 • пясък, който не съдържа примес от глина.

Пясъкът се измива старателно и се почиства от ненужни компоненти като тиня или парчета глина, черупки. Пясъкът разрежда почвата и я предпазва от слепване, като по този начин улеснява проникването на кислород в почвата.

Забележка! Отглеждането на циклама от семена е много вълнуващ процес, с който дори неопитни производители могат да се справят, ако желаят.

Преди да излеете почвената смес в контейнера, струва си предварително да я калцинирате.

Всеки от компонентите на почвената смес трябва да се смесва в разумно количество.Твърде много от един или друг компонент или тор може да повлияе негативно на структурата на семената и да намали шансовете за покълване.

Неприемливо е да се добавят компоненти към почвата, които продължават да поддържат процеса на гниене. На този фон започва процесът на вътрешнопочвено отделяне на топлина, поради което семената могат да "изгорят".

Патешки семена

Контейнерът за засаждане не трябва да бъде обемен, тъй като растенията се нуждаят от честа трансплантация. Когато засаждате семена в пластмасови саксии, трябва предварително да се погрижите да направите дупки на повърхността на дъното на контейнера с горещи нокти. За тази цел пиронът се държи над огъня за около 30 секунди. Можете да го държите с клещи, което ще направи възможно избягването на изгаряния. Дъното на саксията е пробито с горещ пирон на няколко места.

Дренажен слой се излива върху дънната повърхност, чиято дебелина достига 2 см. Като дренаж, пяна или експандирана глина е перфектен. След това в саксията се изсипва слой земна смес (около 7 см). Почвата е обилно овлажнена.

Засаждане на семена в земята

По-долу е даден стъпка по стъпка процес за засаждане на патешки семена.

 1. Семената на цикламата трябва да се засяват на влажна почвена повърхност.
 2. Малък слой пръст трябва да се излее върху посадъчния материал.
 3. За да покълнат семената, е необходимо да поставите саксията на перваза на прозореца близо до възрастните алпийски виолетови храсти.
 4. Контейнерът е покрит със слой филм (непрозрачен). Стайната температура трябва да бъде в рамките на +22 .. + 25 градуса. Спазването на температурния режим ще ускори процеса на покълване на семената. Когато температурата падне под +18 градуса, посадъчният материал ще започне да гние в почвата.
 5. Филмът трябва систематично да се отстранява от саксията с цел проветряване и почвената смес да се навлажни.
 6. Скоро ще се появят издънки, които са малки възли, от които се разгръщат издънки с наличие на венчелистчета. Примките са боядисани в ярко лилави тонове.

Забележка! Важно е да се контролира състоянието на горния слой на земята - той не трябва да изсъхва. Ето защо производителите на цветя препоръчват да се полива всеки ден, но да се използва по-малко вода. В този случай трябва да се избягва застоялата вода.

Как да засаждаме циклама по различен начин? Някои градинари препоръчват, след засаждане на семена в почвената смес, да прехвърлите саксията в сенчеста стая, която практически не получава слънчева светлина.

Когато се появят разсад, могат да възникнат проблеми. Кората на семената не може да бъде премахната, което не позволява на листата да се разгъне напълно. Като правило, след определен период от време проблемът се решава от само себе си. В някои случаи може да се нуждаете от помощ. За тази цел покрийте кълновете с навлажнен памучен тампон за 60-90 минути. След това семената ще бъдат добре навлажнени. Сега можете да премахнете кората с пинсета, без да повредите кълновете.

Разсад от циклама

Характеристики на грижите за разсад

Алпийските виолетови семена имат бавно покълване. Струва си да бъдете търпеливи и систематично да навлажнявате почвената смес, да премахвате филма с цел проветряване.

Преди покълването си струва да се полива почвата с пулверизатор. След процедурата за овлажняване почвата трябва да е влажна, но не мокра.

Забележка! За да избегнете гниене на грудки от преовлажняване, можете да излеете вода за напояване в тигана. Температурата на течността за поливане трябва да бъде стайна.

Появата на разсад трябва да се очаква 30-45 дни след засаждането на семената. Веднага след появата на разсад, филмът се отстранява и саксията се излага на най-слънчевото място в апартамента. Температурният режим може да бъде намален до 20 градуса.

Веднага щом 3 листната плоча има време да се образува върху разсад, струва си да ги разчлените в отделни контейнери.За засаждане на разсад трябва да използвате самоподготвена почвена смес, която се състои от:

 • листова почва;
 • торф;
 • малко пясък.

След бране се препоръчва клубените да се поръсят със слой пръст. След 7 дни в почвата може да се приложи тор за цветя. Флористи препоръчват да се използват:

 • 0,2% разтвор на амониев сулфат;
 • 0,1% калиев нитрат.

След няколко месеца отглеждане на разсад, можете да засадите всеки храст в отделна саксия. Ще бъдат необходими 14-16 месеца, за да се изчака първият цъфтеж след посяването на семената.

Препоръки относно времето за избор

Експертите препоръчват да се спазват правилата за извършване на избор, които са представени по-долу.

 • Извършването на 1 пикиране трябва да се извърши в момента, когато върху храстите се образува 2-3 листна плоча. В една саксия могат да се поставят няколко разсада наведнъж.
 • Вторият избор може да се направи след 6 месеца. Разсадът се поставя в отделни контейнери, пълни с рохкава почва.

Забележка! По време на втория избор си струва да оставите една трета от грудката под земята.

Алпийската теменужка се нуждае от систематично поливане

Възможни проблеми при отглеждане на цвете

Цикламата е декоративна култура, която предпочита умереност във всичко. Повишеният температурен режим в помещението, използването на студена или твърде гореща вода за напояване, сух въздух, може да провокира развитието на различни заболявания.

 • На фона на неправилно поливане и твърде ниски стайни температури, периодът на цъфтеж може да бъде значително намален.
 • Твърде високата температура в помещението и подгизналата почва причинява загниване на листата. Също така, пренебрегването на температурния режим може да причини увреждане на цветята от трипси. Горната част на листните пластинки става сиво-кафява.
 • На фона на повишената влажност на въздуха трайните насаждения могат да бъдат засегнати от сиво гниене.
 • Поражението на храстите от кърлежи. Извитият ръб на листата свидетелства за нашествието на паразити.

Важно! Когато алпийските теменужки са засегнати от паразити, струва си да третирате растенията с инсектицидни агенти и да прехвърлите саксиите с цветя за известно време в хладна стая.

Ярък разцвет на патицата

Цикламата е невероятно растение, което радва собственика си с обилен и много ярък цъфтеж. Използвайки поетапния процес на отглеждане на алпийски теменужки от семена, можете сами да отглеждате храстите у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина