Как да спасим ябълково дърво с повреден багажник - начини за възстановяване на кората

Собствениците на градински парцел с ябълкови дървета се чудят как да увеличат добивите. За тази цел в почвата се внасят различни превръзки, редовно поливане се извършва съгласно установения график. Струва си обаче да се следи отблизо състоянието на самите растения. Най-честият случай са проблеми със ствола на дървото. По правило това се дължи на различни фактори. Следователно естествено възниква въпросът как да спасим ябълково дърво с повреден багажник. За да разберете какво трябва да се направи, трябва да знаете описанието на редица заболявания и как те се проявяват.

Вредното въздействие на болестите върху кората на дърветата

Кората, покриваща ствола на дървото, е неговата защитна обвивка. Това е първата стъпка в защитата на растението от външни влияния. Нарушаването на целостта води до отслабване на растението, което намалява цъфтежа и съответно добивът ще бъде по-малък.

Как можете да възстановите кората на ябълково дърво

Забележка! Ако заразеното дърво не бъде спасено, то ще умре в рамките на сезон или два. По пътя той е в състояние да зарази околните момичета, което може да се превърне в цяла епидемия от цялата градина.

Естеството на раната

За да изберете правилното решение да се отървете от причината, причинила щети на кората на дървото, първо си струва да разберете нейната същност. Тук могат да се разграничат две групи:

 • механични повреди;
 • инфекциозна лезия.

Методите за лечение са различни във всеки отделен случай, поради което е необходимо внимателно да се обмисли дефиницията на естеството на заболяването. Това е единственият начин да се увеличи ефективността на терапията.

Освен това всяко нараняване и дори по-сериозно отворено се счита за входна врата за различни инфекциозни патогени и вредители. Вече е известно как може да свърши това, поради което е необходимо не само да се хранят и да се поет майките, важно е да се обърне внимание на промяната в кората.

Механични повреди

Стволовете на ябълковите дървета могат да получат такива рани в резултат на нападения на гризачи или природни бедствия (силен порив на вятъра, градушка, излагане на високи и ниски температури). Неправилното формиране на короната също води до увреждане на кората.

Но кората не винаги страда в резултат на пряко физическо въздействие. В някои случаи има естествени причини за това. Старата "кожа" е покрита с пукнатини и се отлепва, а вместо нея се появява обновено покритие. Такъв процес не изисква човешко участие, въпреки че ще отнеме известно време.

Неинфекциозна рана

Гризачи

Можете да разберете за това от изтърканата кора близо до повърхността на земята. Ако само горният слой на кората е повреден, това показва ухапвания от мишката, зайците оставят по-дълбоки следи.

За защита на дърветата е направена специална конструкция, която наподобява капачка. Обикновено се използват царевица, тръстика, клони от иглолистни дървета. Те плътно обвиват багажника на дървото, както и клоните на долния слой. През пролетта подслонът трябва да бъде премахнат.

Голям клон бум

Трябва да знаете как да спасите ябълково дърво, ако стволът се счупи от вятъра и се разцепи.В този случай дървото получава обширна рана и е трудно да се възстанови само.

Важно! Всяка рана не трябва да се третира с катран, керосин и други петролни продукти.

Трябва да действате незабавно и първо се нуждаете от процедура за дезинфекция. След това раната трябва да се третира с първа помощ за растенията (градински лак, маслена боя на основата на изсушаващо масло, балсам на Бугорков). Освен това раната може да се смаже с приготвена смес от "Kornevin", "Имуноцитофит", лепило BF-6.

Метод на готвене:

 • Като начало смесете три съставки заедно - "Kornevin", "Fundazol", дървесна пепел.
 • Добавете натрошена таблетка "Имуноцитофит".
 • Добавете лепило BF-6. Сместа трябва да има консистенция на гъста заквасена сметана.

Раната е покрита с такъв мехлем и трябва да уловите малка част от здравата кора. Съставът не е подходящ за дългосрочно съхранение.

Агротехнически техники

Понякога самият градинар може да навреди на огнищните дървета. Дървото се опитва да излекува нанесените рани самостоятелно за кратко време. В същото време е по-добре да бъдете внимателни, докато извършвате различни операции, за да не повредите клоните или ствола. Не трябва да бързате по време на резитбата и формирането на короната.

Изгаряне и измръзване

Излагането на промени в температурата също влияе отрицателно върху състоянието на кората на дървото. Слънчево изгаряне (от април до май) обикновено се показва от обелването на кората на големи парчета. В същото време самите клони придобиват розов оттенък и изглеждат изгорени.

Доказателства за слънчево изгаряне по ствола на ябълково дърво

Как да лекуваме увреждането на кората на ябълковото дърво

Проблемът може да бъде предотвратен чрез варосване. Оптимално е да се използват специални градински разтвори или боя на водна основа.

Важно! Побеляването на дърветата трябва да се извърши в края на март и началото на април. Тоест, струва си да помислим за защита на дърветата, преди да се появи листата.

Дълбоките пукнатини свидетелстват за ефекта от ниската температура, въпреки че цветът на вътрешната част на летораста не се променя. В този случай не се изисква намеса отвън, дървото също се справя самостоятелно. По време на периода на изтичане на сок пукнатините се запълват със секретирана течност, поради което се получава естествено заздравяване. По-добре е да не се намесва в този процес, по-добре е да се третират раните, след като те са напълно напълнени с дървесна лепкава маса.

Възстановяване на кората след механично натоварване

Всичко зависи от степента на увреждане. Счупените клони се изрязват до основата, след което разфасовките се намазват с градински бульон. Той също така третира малки пукнатини, въпреки че самото дърво ще ги излекува.

Големите наранявания изискват човешка намеса. Като начало засегнатите райони първо трябва да бъдат добре почистени, особено когато насекомите вредители са се заселили там. След това се изисква дезинфекция със слаб разтвор на меден сулфат или друг агент с включване на мед.

За да се стимулира заздравяването, раните трябва да бъдат покрити със смес от жълта глина с лопен (1: 1). Допустимо е да се използва чиста глина, която трябва предварително да се омекоти.

Обикновено такива мерки са достатъчни, за да се избегнат сериозни последици от нанесените наранявания. Дърветата имат добра способност за регенерация и в повечето случаи те се регенерират сами по време на сезона.

Инфекциозни заболявания

Ако едно дърво е било нападнато от патогени, последствията могат да бъдат доста сериозни. Ето защо трябва предварително да проучите как да възстановите кората на ябълково дърво в този случай. В противен случай можете да забравите за реколтата.

Пукнатините в кората трябва да са тревожни за всеки градинар

Често кората на дърветата е засегната от гъбички или бактерии. Ако засегнатото дърво не се лекува, инфекцията ще доведе до смъртта му и след това ще се разпространи в градината.

Черен рак

Това е гъбично заболяване, причинено от патогена Botryosphaeria (Botrispheria).В страните с умерен климат съществува голям риск от заразяване с такава инфекция. Диетата на гъбичките включва не само живи, но и умиращи тъкани.

Допълнителна информация! Много опитни градинари наричат ​​тази болест "Антонов огън" или "Свещен огън", което е препратка към историята на Свети Антоний.

Скоростта на разпространение е висока, което води до бързо заразяване и смърт на цялата градина. Ботрисферията се установява не само върху ябълкови дървета - почти всички овощни култури са застрашени.

В началния етап на гъбична инфекция кората е покрита с пукнатини с кафеникави точки. В бъдеще те се превръщат в петна, които се задълбочават, разширяват и покриват с черно покритие (сякаш дървото е овъглено). Клоните изглеждат изгорени, а листата потъмняват, изсъхват и се извиват. Последният стадий на заболяването е придружен от образуването на черни пръстени, което означава, че дървото е умряло.

Европейски рак

Нарича се още често срещан и за разлика от черния си аналог се развива по-бавно. Причинителят е гъбата Nectria galligena, която се крие в кората на дървото през зимата, а енергичната му активност започва през пролетта. Заразяването може да се случи поради увреждане на кората (дори и най-малкото), неправилно подрязване на клони или присаждане на дървета.

Самата болест протича в отворена или затворена форма. В първия случай се образуват дълбоки повреди, които достигат до сърцевината на дървото. Контурите им външно изглеждат като тумори. При заразяване със затворена гъбичка върху кората се образуват малки израстъци, които скриват раната. Впоследствие те умират, излагайки дървото. Спорите, останали за зимуване, образуват удебеляване, където се образува цяла колония от гъбичките. Елиминирането му оставя кухина в дървото.

Бактериален рак

Друго много опасно заболяване, причинено от грам-отрицателни пръчки. Обикновено се въвежда с нови разсад, които не са били правилно третирани. Засегнатата област се покрива бързо и е изключително трудно да се излекува такава патология. Необходимо е да започнете терапия при най-малкия признак, в противен случай болестта напълно ще изсуши дървото.

Бактериален рак на ствола на ябълково дърво

Забележка! Понякога прилагането на някакви лепенки от кората на същото ябълково дърво върху засегнатите области е ефективно в борбата с бактериалните заболявания. Необходимо е само третирането на целия кръг на ствола и короната с фунгициди.

Симптомът е появата на малки петна със зелено-кафяв оттенък, които впоследствие се превръщат в меки мехури. Вътре в тези мехури тъканите започват да гният. При липса на лечение отгоре се образува кора, а вътре има активно развитие на гъбичките. В резултат на това листата започват да почерняват, мумифицират, младите клони изсъхват и цветята изсъхват.

Цитоспороза

Причинителят на това гъбично заболяване принадлежи към рода Cytospora. Спорите му са способни да проникнат в по-дълбоките слоеве чрез пукнатини и малки рани. Развитието и разпространението на инфекцията става бързо - без подходящо лечение кората изсъхва само за един сезон. Гъбичките са изключително агресивни и засягат както кората, така и самата дървесина.

Поражението от цитоспори се причинява от почернели язви, обрамчени със сиви туберкули. В резултат на това кората се променя силно, като става гъбеста. Листата, заедно с яйчниците на клоните с гъбичките, изсъхват и след това се извиват и падат. Когато патогенът проникне дълбоко в дървото, малинова или червеникава течност започва да изтича от камбия.

Курс за плодова терапия

Сега за това как да се лекува ябълково дърво, ако багажникът е повреден. Обикновено се използва обща схема за много инфекциозни заболявания (включително примерите, изброени по-горе). Тук е възможно дори да се направи сравнителен паралел с механизма за лечение на рани от механичен произход. Но в зависимост от причинителя на определена инфекция са необходими редица допълнителни операции.

Как да се лекува ябълкова кора

Като цяло алгоритъмът е следният:

 • За начало раните се почистват добре.
 • След това трябва да отрежете засегнатите области. Необходимо е да се уловят 2-3 см жива и недокосната тъкан от патогена, тъй като той също може да остане там.
 • Сега можете да започнете дезинфекция с помощта на антисептични лекарства (мед, железен витриол, калиев перманганат). Ако инфекцията е от гъбичен произход, трябва да се проведе лечение с фунгицидни препарати.
 • След процедурата по дезинфекция раната трябва да бъде затворена с глина, маслена боя или градински бульон за тази цел.
 • Напръскайте цялото дърво с фунгициди, включително съседни растения.
 • Всички събрани отпадъци трябва да се изгарят от градинарски култури.
 • Дезинфекцирайте използваните инструменти.

Важно! В случай на тежка инфекция е оптимално да премахнете напълно дървото от мястото. По-добре е да правите малки жертви, отколкото да загубите цялата градина по-късно.

Болестите от инфекциозен характер са опасни поради високата степен на разпространение и развитие на патогени. Гъбите се разпространяват лесно от вода, вятър, птици и за зимуване избират почвата за подслон.

Лишеи

Някои градинари, особено начинаещи, бъркат тези видове организми с някакъв вид заболяване, което всъщност не са. Самите лишеи не представляват никаква заплаха за овощните дървета, но целият ствол може да бъде покрит с цветен килим. В същото време вредителите от насекоми обичат да се крият в тях за зимата. По-добре е да предпазвате растенията от такъв нежелан квартал.

Обикновено се използва скрепер за отстраняване на живи организми. Метална четка също ще работи, но може лесно да повреди кората на дърветата, което е крайно нежелателно. Лишейът се отстранява доста бързо, но понякога могат да възникнат трудности. След това първо трябва да напръскате населеното място със сапунена вода. След 20 минути те лесно ще бъдат обелени без използване на сила.

Лишайниците покриват клоните с един вид килим

В случай на пръстеновидно увреждане на кората, за да се спаси дървото и да се възстанови потокът от сок, струва си да се използва присаждането "мост". Само тази техника работи ефективно само през ранната пролет, когато растенията са в латентно състояние. Присадният материал трябва да се събира преди отварянето на бъбреците.

Примерен сценарий за това как да "изградим" кората по начин:

 • През зимата в градината се забелязва, че кората на ябълковото дърво е откъсната в кръг от ухапванията от зайци.
 • Вземат се мерки своевременно, така че ябълковото дърво да не започне да изсъхва. За да направите това, върху повредената зона се нанася шпакловка (маслена боя се използва при силна слана). След това се увива с чул, докато пристигне пролетта.
 • Резниците се подготвят за присаждане.
 • Когато потокът от сок започне вътре в растението, е време да засадите мостове на разстояние 3 см един от друг. За да съвпадне камбият, наложително е да се отстранят бъбреците.
 • Ако не всички резници са пуснали корени, то следващата година си струва да планирате втора процедура. Това ще подобри храненето на ябълковото дърво.

Забележка! Ако дърветата са разположени в район с ниско съдържание на хранителни вещества в почвата, рисковете от инфекция са много високи.

За да може градинският парцел да донесе добра реколта, е необходимо редовно да се наблюдават всички негови посеви. Това ще ви позволи бързо да забележите промени, дори и най-малките, докато дърветата растат и се развиват.

Превантивни действия

Болестите на кората на ябълковото дърво са по-лесни за лечение, ако първо се извърши профилактика. По-специално, редовно пръскайте овощните дървета (не само ябълково дърво, но и всички други култури) с фунгициди, включително препарати за премахване на вредители от насекоми (корояди, дългоноси и други представители).

Новите разсад трябва редовно да се проверяват за нежелани промени. Всяка намеса изисква процедура за дезинфекция.

С помощта на превенцията е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се излекува по-късно.

Не пренебрегвайте факта на нарушаване на целостта на кората на ябълковото дърво, тъй като това е ясно доказателство за външна намеса в тялото на растението, което от своя страна води до нежелани последици, до смъртта на дървото. Само навременната обработка ще спаси растението и ще запази добива. Не трябва да се забравя и за превантивните мерки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина