Ръжда по круша - какво да правим и популярни средства за защита

Съдържание:

Крушите са вкусни, сочни и много ароматни плодове, а разсадът не е особено причудлив за грижа. Въпреки това, начинаещите градинари могат да имат проблеми с отглеждането на крушови дървета. Това се дължи на факта, че някои сортове са обект на гъбично заболяване, с което е доста трудно да се справите, ако не вземете своевременни мерки.

Какво е крушовата ръжда

Ръждата е гъбично заболяване, което може да убие овощните дървета, ако не се вземат навременни мерки за предотвратяване и лечение на разсад.

Признаци на ръжда по крушата

Интересен факт е, че самата ръжда не се появява на овощните дървета. Тази болест се появява изключително върху хвойната, ако не е била обгрижвана правилно и след това може да се разпространи през овощните дървета в процеса на пренасяне на спори на гъбички от вятъра.

Внимание! Радиусът на увреждане около заразената хвойна е доста голям, тъй като спорите могат да се носят от вятъра на разстояние до 40 километра.

Особености на развитието на болестта

Причината за появата на ръжда върху разсад е развитието на гъбата Gymnosporangium sabinae директно върху хвойната. Една от основните характеристики на развитието на това заболяване е, че благодарение на спорите, тя се скита от хвойна до круша и след това обратно. Листата могат да ръждясат дори от момента, в който пъпките се отворят и след това покрива цялото дърво с петна, които имат червен цвят.

Ръжда по хвойна

Признаци на поражение

Що се отнася до въпроса как да разпознаете признаците на болест върху круша, можете да ги забележите дори в началото на пролетта. Факт е, че върху дърво, засегнато от гъбички през пролетта, когато се отвори зеленина, върху него се виждат червено-оранжеви петна. Понякога "ръждясалите" области могат да имат яркочервени и черни ивици.

Трябва също да обърнете внимание на зеленината. Ако разсадът е претърпял заболяване, тогава младите листа растат много бавно и често остават малки, докато зеленината става по-плътна по структура.

В случая, когато се появят пукнатини по крушовото дърво и по големите му клони и кора, това показва наличието на заболяване. Освен това вече е очевидно, че болестта е достигнала голям мащаб.

Признаци на болест от ръжда по ствола на круша

Как се развива ръждата върху круша

Ръждата не е просто опасна болест - тя също се развива достатъчно бързо. От ранна пролет до края на вегетационния период дървото може да бъде напълно засегнато от болестта. И всичко започва от момента, в който листата цъфтят през пролетта.

Малко количество червено-оранжеви петна, т.нар. Трябва да се каже, че ако не са взети мерки за лечение на разсада, не само листата, кората на дървото, но и плодовете му могат да бъдат засегнати от ръжда. Фазовото развитие на заболяването е както следва:

 1. Първоначално върху листата се появяват петна с богат оранжев цвят, които са очертани по краищата с червена ивица.
 2. Освен това на дървото започват да се появяват признаци на гниене, но това е само образуването на сиви петна по листата.
 3. След това в долната част на листата се образуват туберкули със същия цвят като петната в ранния стадий на заболяването. Израстъците са обитавани от спори на гъбичките, в които те се развиват и узряват, а след това се носят от вятъра на много голямо разстояние.

Трябва да се каже, че засегнатата листа се руши рано на земята и в нея попадат спори, които не са успели да се разпространят от вятъра. Но едно дърво, ако ръждата е покрила повечето клони и ствола по него, може просто да изсъхне дори преди началото на есента.

Повредени от ръжда плодове

Ефекти

Спорите на гъбата Gymnosporangium sabinae могат да узреят няколко пъти за един сезон, но има и други също толкова сериозни последици от такова заболяване за крушовото дърво. Основните са:

 • Опадането на листа с ръжда се случва предсрочно.
 • Новите издънки на разсад могат да растат много бавно и след това да изсъхнат напълно.
 • Плодовете на ръждясало дърво стават много малки и губят първоначалния си вкус. Освен това формата на крушата може да се деформира.

Сред отрицателните последици трябва да се отбележи намаляване на имунитета на разсада, така че той практически не може да устои на различни заболявания.

Внимание! Ръждясалото дърво става по-податливо на промените в метеорологичните условия и в повечето случаи няма да може да оцелее дори при слаби студове.

Защо ръждата е опасна за крушовите дървета

Основната опасност е, че дървото, ако бъде напълно заразено, може да умре. Макар и забавен растеж, деформацията на плодовете също са отрицателни последици за крушата, ако е претърпяла заболяване. Пълната загуба на реколтата също е неприятно събитие.

Разсадник за спори

Обработка и обработка на дървесина

Ръждата е бързо разпространяваща се болест и е трудна за лечение. Ако не вземете своевременни мерки, тогава гъбичната болест може да се разпространи и в други разсад в личния парцел. Ето защо е по-добре да се опитате да предотвратите болестта, отколкото да се борите с нея по-късно.

Драстична мярка - премахване на листа, клони

В случай, че първите признаци на ръжда се появят на круша или хвойна, трябва незабавно да започнете да се борите с тази болест. Ако огнищата на инфекция са доста обширни и израстъците на листата започват да се увеличават, тогава трябва да се вземат драстични мерки.

В този случай трябва внимателно (за да не изплашите спорите), за да отрежете клоните или да премахнете засегнатата зеленина. След тях е наложително да ги изгорите, но това трябва да стане извън личния парцел.

Как се обработва с химичен метод

Необходимо е да се използват химикали само когато навън е хладно, това е в началото на пролетта и късната есен. В този случай обработката на дърветата трябва да се извършва внимателно, така че химикалите да не попаднат върху кожата и лигавиците. Ако това все пак се случи, наложително е да изплакнете добре очите си и да измиете от кожата разтвора, който е попаднал върху него.

Трябва да се отбележат и други предпазни мерки:

 • Необходимо е да се извърши обработка при сухо и спокойно време.
 • Най-добре е да пръскате короната на дърво сутрин или вечер, когато слънчевите лъчи не са толкова изгарящи.
 • Препоръчително е да се използват специални предпазни средства, това ще елиминира риска от контакт на химикала с кожата.

Химическа обработка.лекарствата не могат да се произвеждат, когато топлината навън е знойна, тъй като има възможност да се отровите от изпарението на използвания химичен разтвор.

Препарати за пръскане

Когато по листата на круша се появят жълти петна, как да се лекува и какви лекарства могат да се използват са въпроси, които изглеждат трудни само на пръв поглед. Ръждата се страхува от продукти, които съдържат мед и сяра.

Как да се отървем от народните средства

Ако няма възможност или желание да се използват химикали за премахване на ръждата върху крушата, можете да използвате няколко вида народни средства. Най-ефективното решение е уреята (700 грама на 10 литра вода). Необходимо е да се пръска с такова средство през есента, когато цялата зеленина се разпада на дървото. В този случай е наложително да се разхлаби почвата близо до дървото за зимата. Като препоръка трябва да се отбележат още няколко съвета:

 • Всяка година, след като листата падат от дървото (през есента), то трябва да бъде премахнато и изгорено извън мястото.
 • Наложително е да се разрохка почвата в кореновата зона, ако е било извършено поливане или е преминал добър дъжд.
 • Крушата трябва да се подхранва с торове, които съдържат калий и фосфор.
 • Можете да използвате като превантивна мярка инфузия на дървесна пепел, като я поръсите върху дървото преди почистване на пъпките.

Ако е възможно, трябва да премахнете хвойната от личния парцел. Това ще бъде добро решение за премахване на основния източник на патогени от ръжда.

Спори от ръжда от хвойна

Фунгициди срещу крушова ръжда

Днес в специализирани селскостопански магазини можете да си купите лекарства, които могат да помогнат в борбата с ръждата по дърветата, включително крушите. Някои от средствата са предназначени за лечение не на конкретно гъбично заболяване, а на няколко от техните разновидности наведнъж. Следователно, ако дадено лекарство се използва за комплексно лечение, не е необходимо да се използва след лекарството за всеки вид заболяване.

Как да се справим с ръждата на круша с препарати, съдържащи мед

Препаратите, които съдържат мед, днес са едно от най-добрите средства в борбата срещу гъбичните заболявания в градинските и градинарски култури.

Медният сулфат се счита за най-ефективното средство, способно да излекува дори ръждата върху разсад. Струва си да се изясни, че крушата трябва да се обработва през пролетта преди разпадането на пъпките като превантивна мярка и през есента, когато листата ще паднат от разсада. Това ще унищожи спорите на гъбичките, ако се задържат на клоните. Наложително е да се обработи стволът на дървото, тъй като спорите на ръждата също могат да се скрият в кората.

Как да лекуваме жълти петна по крушовите листа с колоидна сяра

Ако върху листата се появи петно, което показва наличието на ръжда, тогава колоидната сяра може да се използва за третиране на разсад от круши. Продава се под формата на прах в селскостопанските магазини, но дори тези малки гранули не се разтварят добре във вода. За да се ускори процесът, се препоръчва гранулите предварително да се смачкат. Колоидната сяра се разрежда в съотношение 40 грама на 10 литра вода и след това крушовото дърво трябва да се напръска напълно с получения разтвор. Броят на леченията трябва да бъде 5 пъти, а именно:

 • в началото на пролетта, когато вегетативният период не е започнал;
 • до образуването на пъпки;
 • когато крушата цъфти;
 • по време на образуването на плодове върху разсада;
 • след прибиране на реколтата.

Освен това пръскането трябва да се извършва, когато цялата зеленина е паднала от дървото, но е препоръчително да се направи това преди настъпването на слана.

Увреждане на точките на растеж, клоните и листата

Какви препарати за пръскане на круша срещу ръжда

За да се излекува крушовото дърво от ръжда, е необходимо да се използват специални агенти, фунгициди. Факт е, че те съдържат мед и сяра, които са ефективни срещу ръжда.Ако се появят дори малки ръждясали петна по листата на крушата, трябва да напръскате дървото с един от следните препарати. В описанието на всеки се отбелязват неговите предимства и недостатъци, което ще позволи да се определи кога и как трябва да се прилагат.

Лекарството "Polyhom" под търговската марка "Iskra"

Можете да го използвате за обработка не повече от 5 пъти на сезон. Въпреки факта, че Polychom не е токсичен агент, не се препоръчва да пръскат дървета, ако са в непосредствена близост до риболовни резервоари.

Бордоска течност с търговската марка Green Belt

Допуска се пръскането на круши с течност от Бордо в рамките на 6 пъти по време на вегетационния период на разсада. Това лекарство е доста ефективно и може да се комбинира с различни пестициди. Що се отнася до съвместимостта с фунгицидите, е забранено да се използват заедно, особено ако те са склонни да се разграждат в алкална среда.

Лекарството "Balleton" под търговската марка "Green Belt"

Броят на леченията не трябва да надвишава 2 пъти. Не може да се използва близо до водни тела, може да бъде опасно за топлокръвни индивиди. Сред предимствата може да се отбележи съвместимостта с повечето химикали, предназначени за борба с болестите. Недостатъкът е бързото пристрастяване на вредители към него, а гъбичките и бактериите развиват устойчивост към него.

Лекарството "Strobi" марка "BASF"

Ако едно крушово дърво започне да боли от ръжда, можете да опитате да го лекувате със Strobi. Този инструмент е фунгицид от ново поколение и се утвърди като най-ефективното лекарство при лечението на крушова ръжда. В същото време не допринася за пристрастяване към него и се използва дори по време на началото на цъфтежа. Същото се отнася и за устройството "Horus".

Лекарството "Raek" марка "август"

Бърз асистент в борбата с ръждата по овощните дървета, това е препаратът "Raek". Трябва да се прилага не повече от 4 пъти, но дърветата не могат да се третират с него, ако растат близо до водни тела.

Освен това си струва да се спомене такова лекарство като "Fitosporin": то не само се бори с различни гъбични заболявания по растенията, но може да служи като добър профилактичен агент.

Обработка на круши от ръжда

Особености на лечението по различно време на годината

Лечението на ръжда и предотвратяването на болести трябва да започне в началото на пролетта, т.е. докато пъпките започнат да цъфтят върху крушата. Струва си да се съсредоточите върху температурните показатели: ако въздухът се затопли до нула градуса и не се очакват студове, тогава можете да започнете да обработвате разсад.

Това се отнася за химикалите, но фунгицидите от ново поколение, като Topaz, могат да се използват само ако температурата навън не спадне под 15 градуса. Струва си да се подчертае един нюанс. Не се препоръчва използването на фунгициди в горещите дни, т.е.при +30 и повече. През лятото е предимно юни, юли.

Внимание! На слънце трябва да се използват само народни средства и то само вечер или сутрин. Това ще предпази листата и кората на разсада от изгаряния.

Устойчиви на ръжда сортове круши

Крушите се считат за онези видове овощни дървета, които често са подложени на различни заболявания, включително ръжда. Въпреки че има няколко разновидности круши, които са по-устойчиви на такива заболявания.

Духмянна

Крушата от този сорт се счита за средна височина, а короната на дървото е с широко пирамидална форма. Плодовете са зелени на цвят, но при узряване развиват тухленочервен руж.

Що се отнася до вкуса, пулпът е снежнобял, сочен, сладко-кисел. Можете да прибирате през август или началото на септември. Плодовете могат да достигнат тегло около 140 грама и да имат срок на годност около 45 дни.

Северянка

Severyanka, подобно на Dukhmyannaya, е средно голямо крушово дърво. Въпреки широкопирамидалната форма на короната, тя има средно удебеляване. Самите плодове са доста сочни и сладки, а пулпът е кремообразен.Теглото на крушите може да варира от 80 до 120 грама.

Внимание! Периодът на узряване настъпва в средата на август, но продължителността на съхранение на плодовете е само 14 дни.

Тихоновка

При сорта круши Tikhonovka короната може да бъде или широкопирамидална, или с кръгла форма. Разликата е свързана с възрастта на дървото. Плодовете са малки, около 60-90 грама всеки. Кората на крушата е със зелен цвят, твърда, а пулпата, въпреки сочността, е доста хрупкава. Можете да се насладите на реколтата през септември.

Едно от съществените предимства е, че срокът на годност на плодовете е около 270 дни.

В памет на Яковлев

Височината на дървото не надвишава 3 метра, а короната е кръгла и със средно удебеляване. Крушите са със светложълт цвят и когато са напълно узрели, върху тях се появява руж с бледорозов оттенък. Пулпът е сочен, кремаво бял и дори леко мазен. Плодовете могат да достигнат размер от 120 грама и можете да ги ядете само през септември и октомври. Веднъж събрани, крушите могат да се съхраняват не повече от 120 дни.

Нестабилни сортове

За да не се разстроите от загубата на реколтата, да не се притеснявате, когато търсите средства за борба с ръждата, трябва да знаете сортовете круши, които не са в състояние да го издържат. Не се препоръчва да се засаждат круши от следните сортове на градинския парцел:

 • Любими;
 • Клапа;
 • Бере Арданпон;
 • Curé;
 • Диканка е зима.

Освен това трябва да се каже, че дори сортът круши да е способен да устои на гъбични заболявания, включително ръжда, все още не си струва да рискувате и да засадите хвойна на градинския парцел. В крайна сметка именно това растение е причинителят на болестта.

Профилактика

Ръждата е доста сложно гъбично заболяване, тъй като е не само проблематично да се бориш с него, но може и да отнеме много време. Понякога са необходими няколко години, за да се освободят разсадът от ръжда. Поради това се препоръчва да се прави профилактика ежегодно и да се предотврати прогресирането на заболяването.

Поражение на хвойна с ръжда

В заключение трябва да се каже: да се справим с въпроса как да се лекува ръжда на круша трябва да се направи предварително, преди болестта да засегне цялото дърво. Много хора просто не придават значение на малки петънца и това е напразно. Ръждата се разпространява много бързо. При наличие на благоприятни условия (влага и топлина) дървото се заразява напълно през лятото.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина