Кайсия Червенобузи - описание и характеристики на сорта

Кайсия Червенобузи - един от най-старите сортове култура. Той е популярен сред градинарите заради своята непретенциозност, способността да издържа на неблагоприятни климатични условия. Освен това плодовете с червена страна са красиви на външен вид, вкусни, ароматни. Те съдържат голямо количество витамини и минерали.

История на развъждане

Средна Азия се счита за родно място на червенобузите кайсии. Плодовете са донесени в Русия от Армения. Червената точка беше фиксирана от животновъдите на ботаническата градина Никитски, разположена в Крим.

Един от популярните сортове кайсия е Red Cheeked

На негова основа се отглеждат други разновидности на културата, например кайсиевият син на Краснощеки.

Описание

Височината на дърветата е 3,5-4 метра. Короната се разпространява, не е склонна към удебеляване. По клоните се образуват плодове с тегло до 50 грама. Описанието на кайсиите от Красношекий казва, че основният им цвят е златисто оранжев. Страните на плода са розово-червени. С добра грижа за дърветата могат да бъдат събрани около 60 кг вкусни, ароматни кайсии.

Спецификации

Сортът е самоплоден. Няма нужда да засаждате опрашващи дървета наблизо. Поради късния цъфтеж културата не се влияе негативно от повтарящи се студове. С добър имунитет срещу суша, кайсията с червени бузи е устойчива.

През първата декада на април се появяват бледорозови съцветия. През лятото от тях се образуват плодове със сочна каша. Кайсиите с плътна кожа понасят добре транспортирането. Без да се развалят, те са в състояние да продължат 10-13 дни.

Допълнителна информация... Колкото повече слънчева светлина попада върху плодовете, толкова по-вкусни и сладки са те.

Растящи региони

Сортът се отглежда успешно в Централна Русия. Когато се култивира в предградията, ще е необходима допълнителна защита срещу замръзване. Дървета в този регион са засадени от южната страна на сградата. Когато засаждате кайсия в Урал, в ямата се поставя дренажен слой. Това е необходимо поради причината, че след топенето на снега може да настъпи застой на влага в почвата.

Предимства и недостатъци

Положителните качества на кайсията с червени бузи включват:

 • самоплодност;
 • зимна издръжливост;
 • устойчивост на суша;
 • висока производителност;
 • добра преносимост;
 • страхотен плодов вкус;
 • представителен вид плодове.

От дървото могат да бъдат събрани до 60 кг вкусни плодове

Недостатъкът е зависимостта на добива от метеорологичните условия.

Правила за кацане

Разсадът трябва да бъде закупен в разсадник или градински център от надеждни продавачи. Младите дървета не трябва да имат петна, вдлъбнатини, сухи, повредени фрагменти.

В какъв период от време да се засажда

Червените кайсии се засаждат през пролетта или есента. Първият вариант се използва в региони със студен климат. Есенното засаждане е подходящо за южните райони. Трябва да се има предвид, че разсадът трябва да се вкоренява добре преди настъпването на слана.

Място за кацане

За светлолюбива култура трябва да изберете добре осветено място. При отглеждане на полусянка добивът и вкусът на кайсията се намаляват. Подземните води не трябва да се доближават до повърхността на земята. Прекомерната влажност може да унищожи кореновата система на дърветата.

Подготовка на ями и разсад

Мястото трябва да се почисти от отломки, да се изрови. Кладенецът трябва да се подготви 2 седмици преди засаждането на кайсията. В противен случай кореновата шийка може да провисне в бъдеще, което ще намали растежа и развитието на дървото. Дълбочината на ямата е 70 см, диаметърът е 60 см.

Разсадът се поставя в кофа с вода за един ден. Няколко кристала калиев перманганат могат да се излеят там за дезинфекция. Сухите или изгнили корени трябва да бъдат изрязани обратно до здрави части. За това се използва остър, дезинфекциран инструмент.

Процедура за кацане

Подготвеното дърво се засажда, както следва:

 1. В дъното на отвора е изложен дренажен слой.
 2. Напълват го с плодородна почва.
 3. В средата се поставя разсад, покрит с пръст.
 4. До него е вкопан колче.
 5. Поливайте разсада обилно.

За да се запази влагата, кръгът на багажника трябва да бъде покрит с материал за мулчиране. Плододаването започва на 3-та година след засаждането.

Кайсията се засажда в земята през пролетта или есента

Важно! Кореновата шийка не трябва да се заравя повече от 5 cm.

Грижи за разсад

Младото дърво се нуждае от постоянна грижа. Състои се в навременно поливане, плевене, подхранване. За равномерно разпределение на слънчевата светлина короната трябва периодично да се изтънява. За зимата се изолира млад разсад. Зрелите растения имат добра устойчивост на замръзване.

Поливане

След изсъхване на горния слой почвата трябва да се напоява. Кайсията особено се нуждае от поливане по време на цъфтежа, по време на узряването на плодовете, след прибиране на реколтата. В същото време те също се ръководят от метеорологичните условия, тъй като излишната влага ще се отрази негативно на развитието на културата. В средата на есента се извършва напояване с презареждане с вода.

Разрохкване и плевене

За да не се образува кора на повърхността на почвата, се извършва разхлабване. В същото време влагата и въздухът започват да проникват по-дълбоко. Плевелите трябва да бъдат премахнати, тъй като те могат да предават болести и вредители.

Подхранване

Дърветата, засадени в плодородна почва, не се нуждаят от подхранване през първите 3 години. След това през пролетта се вкарва разтвор на карбамид в ближния стволов кръг. Органичният се използва преди цъфтежа. Когато плодовете започнат да залепват, ферментирали пилешки изпражнения се внасят в почвата.

Как да се справим с болести и вредители

Кайсията с червени бузи има добър имунитет, но въпреки това при неблагоприятни условия може да бъде поразена от патогенни микроорганизми, вредни насекоми. Опитните градинари дават следните съвети за справяне с болести и вредители:

 • Отстранете падналите листа и растителните остатъци от кръга на ствола.
 • Бели дънери в късна есен.
 • Отстранявайте своевременно сухи, счупени, болни клони.
 • Изтънете короната.
 • За да укрепите имунната система, периодично добавяйте хранителни вещества.
 • Да се ​​извършва превантивна обработка на дървета със специални препарати.

Забележка! Пръскането на растенията трябва да се извършва при сухо и спокойно време.

Събиране и съхранение

Плодовете узряват постепенно, така че прибирането на реколтата се извършва на няколко етапа. Това се прави най-добре при сухо време сутрин или вечер. Ако кайсиите се берат леко неузрели, те могат да се съхраняват в хладно помещение за 10-15 дни. Полезни плодове се консумират пресни, консервирани, сушени, замразени.

Кайсиевите плодове с червени бузи са универсално приложими

Кайсиите с червени бузи се отглеждат лесно. При правилно спазване на агротехническите мерки дървото ще плододава 45-50 години. Вкусните и ароматни плодове имат универсална употреба.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина