Най-добрите сортове сливи за региона на Москва, самоплодни и маломерни

От всички костилкови плодови култури сливите се считат за най-често срещаните и популярни за отглеждане. Такива дървета са непретенциозни за грижи и следователно са търсени сред летните жители и обикновените аматьори. Въпреки това, във връзка с климата на Московския регион, който не позволява отглеждането на много сортове сливи, може да възникне въпросът как бързо да се определи изборът при закупуване на разсад.

Климатични особености на региона

Това не означава, че климатът на Московския регион е твърде суров, но когато избирате подходящ сорт, на първо място, трябва да обърнете внимание на адаптацията му към силни студени или пролетни студове.

Въпреки факта, че повечето от различните сортове сливи имат подобни недостатъци, има и почти идеални породи.

Средно за един месец лято се падат около 75 mm валежи, с изключение на периодите, когато настъпват тежки суши. Снежната покривка се наблюдава тук от края на октомври до средата на април (имаше случаи, когато снегът изчезваше още през март). През зимата от снега се образува покривка с височина около 20-25 см. Слънцето грее тук точно половината дни в годината.

Като цяло можем спокойно да кажем, че самоплодната или самоопрашваща се слива е по-подходяща за региона на Москва. Има много такива сортове и има от какво да избирате.

Когато сливата цъфти в предградията

Растението започва да цъфти не по-късно от края на април. Някои сортове овощни дървета цъфтят по-рано, други много по-късно.

Времето зависи не само от сорта, времето в определена година играе също толкова важна роля.

Оптимално е да изберете такива сливи, чийто цъфтеж започва вече в средата на май. Това гарантира на производителя големи добиви и защита от тежки студове.

По-добре да изберете сортове, които цъфтят през май

Сортовете, най-подходящи за отглеждане в региона на Москва

Регионът, въпреки умерения климат, е "известен" със своите завръщащи студове. Следователно, сортът, избран от градинаря, трябва да бъде зимоустойчив или просто устойчив на малки температурни промени.

За да могат дърветата да се развиват спокойно и добре, трябва да се спрете на ниски или средни дървета. Например, голяма плодова слива за района на Москва от ранния сорт Заречная е идеална за засаждане в малки градини. Важно е специалистът предварително да определи какво очаква от засаждането на дадено растение: висок добив или скромен, но редовен плод.

Орлов сън

Доста нисък отвод, който може да достигне максимум 2,5 метра височина. Ражда рано и цъфти през април. Плодовете узряват със сочни червено-кафяви костилки. Няма нужда от изкуствено опрашване.

Заречна рано

Средно голямо дърво със сочни, кехлибарени, кисело-сладки плодове. Поради факта, че сортът принадлежи към много рано, реколтата може да бъде събрана в края на юли. Зимоустойчив (над средното). Необходимо е допълнително опрашване.

Син подарък

Тъмна слива, висока до 3 метра.Може да произведе малки синкави кости в средата на август. Самоопрашен.

Kolkhoz renklode

Нискорастящо растение, средно късно узряване. Плододаването се фокусира както върху букети от клонки, така и върху годишни растежи. Зреят малки сладки жълти плодове.

Синя птица

Експертите дават на този сорт 4,6 точки по отношение на органолептичните характеристики и вкуса. Сините овални костилки се опрашват от кавказки унгарски.

Унгарска Корнеевская

Лилаво-кафяви плодове. Започва да цъфти в началото на май и узрява до началото на септември, в зависимост от годината на засаждане. Изобилна производителност.

Внимание! Той е по-активно засегнат от заболявания в епифитотичните години, поради което се нуждае от задължителни превантивни мерки.

червена топка

Дърво джудже с максимална височина 2,5 метра. Плодовете са едри с червена обвивка, която е леко синкава.

Ренклод Лия

Малки жълтеникаво-зелени плодове с доста сочна каша. Средно голямо дърво с овално-кръгла корона. Дава плодове изключително самостоятелно.

Витебск късно

Паническа корона, маломерно растение. Тъмночервени плодове със синьо-виолетов оттенък. Ако сливата е узряла, костилката лесно се отделя от пулпата.

Важно!Не очаквайте реколта от 2 години. Ще бъде възможно да се получи някакъв резултат едва към 5-та година. Необходимо е да се контролира местоположението на кореновата шийка над земята.

Яйце синьо

Може да даде плодове, без да участва в процеса на узряване на опрашителите. Висок и расте с дължина около 6 метра. Плодовете се берат в средата на август.

Дървото ще носи тъмносини яйцевидни кости.

Ранно узряващо червено

Описанието на този сорт трябва да започне с споменаването, че растението узрява едва до септември. В резултат на това градинарят получава малиново-лилави плодове. Липсва самоплодие.

Ана Шпет

Най-популярният вид слива. Опрашен от зелено Renklode, той е напълно непретенциозен към всякакви условия на отглеждане. Лилави плодове със сладникав вкус.

Ранна комета

Черешова слива с големи плодове. Бордо с розова сочна каша. Зимоустойчив и плодороден.

Яхонтова

Бързо растящо и енергично дърво, идеално подходящо за московския климат. Кръглите плодове узряват до началото на август (възможно е да се събират по-рано).

Президентът

Произвежда големи лилави плодове. Експертите оценяват вкуса на този плод на 4,6 точки.

Златна топка

Принадлежи към семейство Розоцветни. Златистожълт плод с оранжева плът и костилка, които лесно могат да се отделят от плътта. Висока вкус. Период на узряване - края на юли-началото на август.

Смолинка

Средно узряваща домашна слива. Двуцветните съцветия дават тъмно лилави плодове със сладък вкус и без допълнителни удари.

Жълт мед

Леки плодове и запомнящи се ароматични характеристики. Сортът узрява в края на юли, понякога в края на юни. Плодовете се използват за печене, понасят се добре във фризерите.

Волжска красавица

Костилки с пурпурно-син цвят. Опрашва се от Skorospelkoy.

Стартиране

Ранно средно голямо растение. Когато узреят, плодовете не падат. Добре се противопоставя на различни видове заболявания.

Кантемировка

Сини плодове. Периодът на цъфтеж е второто десетилетие на май, узряващо по-близо до началото на август. Възможни заболявания: ръжда, петна и брашнеста мана.

Крооман

Резултат за дегустация на плодове - 4.3 точки от 5. Тъмночервени плодове. Средно голямо дърво с кръгла корона.

Сухановская

Компактна корона със средна листност. Зрели плодове със светло зелен цвят. Цъфти от края на април до 15 май и дава плодове до 20 август.

Болховчанка

Средна енергичност. Яйцевидни бордо-зелени плодове. Самоплоден сорт с висока устойчивост на замръзване.

Въз основа на горната информация, най-добрите сортове сливи за региона на Москва са много различни и градинарите имат богат избор.

В допълнение към горните сортове сливи има хибриди, които струват на градинарите малко по-скъпо от обикновените и дават плодове по-рядко, но са по-устойчиви на замръзване и болести.

Сливовите хибриди са по-устойчиви на неблагоприятни условия на отглеждане

Колко години една слива дава плод в Московска област

В случая, когато специалист спазва всички условия за отглеждане на дърво, сливата започва да дава плодове на 3-4 годишна възраст. В зависимост от района, в който се отглежда това растение, то може да дава плодове повече от 20 години.

Как да засаждаме и отглеждаме сливи в предградията

Засаждането и грижите за слива в Московска област предполага спазване на редица правила. Основните са:

  • Най-доброто време за засаждане на сливи е без съмнение пролетта.
  • Кацането се извършва в началото на април, в първите дни от него.
  • При избора на добра страна, растението се засажда по-близо до юг и песъчливи глинести почви. Разсадът трябва да има силни, дълбоки корени.
  • Дупката за засаждане трябва да се направи през есента, така че мястото да има време за подготовка.

По-нататъшната грижа не е твърде трудна: редовно поливайте, разхлабвайте, пръскайте. През есента не забравяйте да премахнете падналите плодове и листа от мястото и да покриете багажника от вредители.

Сливите трябва да са устойчиви на екстремно студено време, включително мразовита зима и неочаквани пролетни студове.

Препоръки за грижа за сливи в Московска област

При нормални валежи дървото трябва да се полива поне веднъж месечно. С пристигането на пролетта почвата трябва да се подхранва с азотни торове. За да може сливата да се развива спокойно, тя периодично се подрязва. Подрязването трябва да се извърши преди пъпка.

Забележка!Санитарното подрязване на разсад се извършва, за да се предпазят бъдещите плодове от различни заболявания.

Има десетки или дори стотици сортове с необходимите характеристики. Градинарите от Московска област могат да проучат по-подробно техните характеристики и да засадят няколко сорта на мястото, за да получат вкусна и здравословна реколта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина