Жълта слива: как се наричат ​​сортовете, описание и грижи

Жълтата слива е толкова популярна, колкото синята. Освен това има голям брой различни сортове, които се различават по вкус. Не много хора знаят, че жълтите сортове се отглеждат от доста време, но те не се срещат толкова често, колкото сините. Нещо повече, първите често са дори по-вкусни от вторите. Този сорт има някои характеристики, които трябва да се имат предвид при засаждането и грижите за дадено растение.

Как цъфти и плододава жълтата слива

Жълтите сливи цъфтят точно както всички други сортове през пролетта. Цветните листенца са кремообразни. Реколтата започва да дава плодове по-близо до есента, но някои сортове могат да плододават и по-рано.

Жълтата слива е толкова популярна, колкото синята

Ако желаете, можете да отглеждате растение в средната лента и дори в Ленинградска област, но в Азия то ще расте и ще дава по-добри плодове.

Внимание! Правилната консумация на сливи носи полза на организма.

Най-добрите сортове жълтоплодни сливи

Експертите са отгледали много различни сортове жълти сливи. Те имат някои разлики, които си струва да се знаят за тези, които желаят да отглеждат такава култура. Най-известните сортове:

 • Юбилеен Алтай. Сливите могат да достигнат тегло около 15 грама и са с овална форма. Тонът на кожата е по-интензивен от другите сортове. Плодовете са много ароматни, забележимо е наличието на восъчно покритие. Средно ранен сорт, зимоустойчив, но не обича суша.
 • Златен Голям. Късен сорт, дава плод през септември. Плодовете са с кръгла форма, жълти с румени бъчви. На повърхността има леко восъчно покритие. Вкусът му е сладко-кисел. Сортът е устойчив на замръзване, суша и болести.
 • Ранна Лошицкая. Ранен сорт, самоплоден. Сливите са средни по размер, тежат до 35 грама. Цветът на плодовете е жълто-зелен, във вкуса присъстват медени нотки. Понася добре зимата, не замръзва.
 • Ренклоде Колхоз. Сливите не са малко, те достигат 35 грама. Пулпът е жълт, сладък с лека киселост. Сортът плододава обилно, понася студове и болести. Дървото расте добре и бързо.
 • Памет на Тимирязев. Късно узряване и едроплоден сорт. Реколтата може да бъде събрана в края на август. Плодовете са големи, с овална форма. Основният цвят е жълт, покривният цвят е розово-червен. Сливите са сладко-кисели, със слаб аромат. Дървото понася добре сушата, устойчиво е на болести.

Самоплодни сортове. Те имат едно неоспоримо предимство - няма нужда да засаждате дърво наблизо, което ще бъде опрашител.

Внимание! Плодовете се транспортират добре и имат високо качество на съхранение.

Плодовете на дървото се отличават с жълт оттенък с примеси на червено

Освен това има и списък с популярни сортове:

 • Бързо растящ. Това е името на ранния сорт, плодовете узряват бързо. Плодовете достигат 20-28 грама, имат заоблена форма. Цветът е жълт, с покривен червен оттенък. Вкусът е кисело-сладък, пулпата е сочна и ароматна. Първите плодове могат да бъдат получени в средата на август.
 • Очаковская бяла. Отнася се за сортове със средно узряване. Много вкусен сорт, затова е особено популярен сред градинарите. Можете да прибирате в началото на септември. Средното тегло е приблизително 45 грама.Описание на жълтата слива Очаковская може да се намери на много сайтове в Интернет.
 • Мед (бял мед). Ранен сорт с много вкусни плодове. Пулпът прилича на цветен мед, поради което културата е доста популярна. Има лека киселинност. Сливите са с кръгла форма, достигайки от 30 до 50 грама маса.
 • Сутрин. Ранен сорт, самоплоден. Реколтата може да бъде събрана в началото на август. Плодовете са средни по размер, тежат до 30 грама. Той е относително устойчив на болести, трудно понася замръзване - цветните пъпки страдат.
 • Яйце жълто. Счита се за най-стария и рядък сорт на тази култура. Той има много недостатъци, така че само колекционерите го отглеждат. Плодът е доста голям, но кисел. Те се съхраняват за много кратко време, поради което се нуждаят от бърза обработка, например конфитюри, конфитюри.
 • Татарско жълто. Сорт в средния сезон с малки сливи. Теглото на плодовете не надвишава 15 грама. Пулпът има средна сочност и сладко-кисел вкус. Зрелите плодове често падат.
 • Минск. Късен сорт, започва да дава плодове на 6-годишна възраст. Плодовете са продълговати и светложълти на цвят. Пулпът е сочен, ароматен и сладък. Сортът е устойчив на замръзване.
 • Яхонтовая. Принадлежи към високи сортове, може да нарасне до 6 метра. Теглото на плодовете е приблизително 45 грама. Вкусът на жълто-розовите сливи е сладък с лека киселост, пулпата е много сочна.
 • Анджелина. Дърво с това име може да нарасне до 3 метра височина. Плодовете са много големи, като топка, могат да достигнат до 115 грама. Пулпът е много сочен, сладко-кисел. Плододаването започва през втората година.
 • Гигант. Слива с големи плодове, достигащи 40 грама. Дървото е високо, започва да дава плодове на третата година. Плодовете са вкусни, сладко-кисели и сочни.
 • Унгарска Богатирская. Дървото е със средни размери. Сливите достигат тегло до 40 грама, кожата е дебела, месото е плътно с аромат на мед. Сортът понася добре слана, но страда от суша.

В интернет можете да намерите и описание на сливата Селиваних и други; има планинска жълта слива.

Дърветата могат да растат доста високи

Как да изберем правилния сорт жълта слива

Изборът на култура зависи от различни фактори. На първо място се препоръчва да се обърне внимание на климатичните условия - някои сортове не понасят добре студа, за други жегата и сушата са разрушителни.

Внимание! Ако лятото е кратко в региона, тогава не се препоръчва да избирате късни сортове - не можете да чакате реколтата, дори ако се грижите добре за реколтата.

Избор на място и подготовка на почвата за засаждане

За жълтите сливи е най-добре да изберете слънчеви зони. Най-подходящи са глинести почви. Трябва да се има предвид, че културата не обича наводнените площи, поради което растенията не трябва да се засаждат на места с високо ниво на подпочвени води.

В зависимост от сорта е необходимо правилно да се изчисли разстоянието от реколтата до други растения. Трябва да е най-малко три метра.

Изисквания за посадъчен материал

Преди засаждането разсадът трябва да бъде внимателно проверен и тези, които показват признаци на заболяване или увреждане, да бъдат изхвърлени.
Особености на засаждане и отглеждане на жълтоплодни сливи

Най-добре е да засаждате нови млади растения между септември и октомври. Засаждането през пролетта е разрешено. В такъв случай обаче тя ще цъфти през първата година, което не се отразява добре на нейното състояние и здраве. През лятото засаждането не се извършва.

Грижа за жълта самоплодна слива

Грижата за жълтите сливи е подобна на грижата за сините култури. Разсадът трябва да се напоява навреме, плевелите трябва да се отстранят близо до дървото и земята се разхлабва. Препоръчително е почвата да се мулчира през есента, за да не се замръзват корените през зимата.

Подхранването се прилага 4 пъти на сезон, за това те използват различни сложни торове.

Внимание! Някои сортове сливи също се нуждаят от резитба.

Жълтите сливи съдържат много витамини и хранителни вещества

Опрашители за жълта слива

Опрашващите дървета са от съществено значение за самоплодните сортове. Необходимо е да ги изберете според времето на цъфтеж. Препоръчва се също така пръскането на цветята с медени разтвори, за да привлечете повече пчели.

Профилактика и лечение

Важно е да обърнете внимание на дренажа и да се придържате към правилната грижа, за да избегнете появата на различни заболявания. Опасност и вреда за културата представляват струпеи, брашнеста мана, рак на корените, гниене на плодове и подобни заболявания. Препоръчва се дървото да се третира със специални разтвори.

Жълтата слива е популярна култура и се отглежда лесно. Най-важното е правилно да изберете правилния разсад и да спазвате всички условия за грижи. С малко старание можете да получите отлична реколта с висок вкус. Възможно е да се отглежда култура както в Урал, в Сибир, така и в Московска област, както и в други региони на Русия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина