Как да засаждаме сливи върху сливи през лятото с пресни резници

Сливата е едно от най-популярните градински дървета. Не винаги е възможно да се събере висококачествена щедра реколта от нея. За да се подобри вкусът на плодовете, да се увеличи броят им и устойчивостта на замръзване на дървото, то се присажда. Присаждането на слива върху слива е бърз и висококачествен начин за размножаване на градинарски култури.

Причини за засаждане на слива

Повишеният добив не е единственото предимство на присадената слива:

 • Процедурата помага да се спести място на сайта, което ви позволява да отглеждате няколко сорта плодове на едно дърво.
 • Дивата природа на мястото може да бъде присадена с един сорт и сливата ще дава плодове много активно.
 • Джудже плодоносна слива се получава само чрез присаждане.
 • Добивът не само се увеличава в количество, но и узрява по-бързо
 • Присаждането е не само метод за здрави дървета, но и начин за излекуване на кората.
 • "Ревитализация" на старо дърво. Присадено старо растение ще даде плодове като двугодишно растение.
 • Появата на южни плодове в северните райони също е възможна само чрез присаждане.

Ето как изглежда присаденият клон

Важно! Ако млада слива не е присадена, тогава първите плодове се появяват на третата година след засаждането. Присаденото дърво дава плодове през следващия сезон.

На какво можете да засадите слива?

Слива може да се засажда не само върху сливи. Кайсия, череша, череша слива са подходящи като потомък. Ябълковите дървета не се препоръчват да се използват, тъй като принадлежат към друго семейство. Присаждането на череши на сливи е много трудоемък процес. Степента на оцеляване на дърветата е ниска, така че градинарят ще трябва да се сблъска с трудности. Засаждането на сливи върху сливи е много по-лесно и бързо.

Най-добре е процедурата да се извършва през пролетта поради увеличеното движение на пресен сок по клоните. Помага за заздравяване на механично нанесени рани. Присаждането на сливи през лятото, особено в първите месеци, също често е успешно. През август процедурата е възможна, но е по-добре да се използват няколко присадки за гарантиран резултат. Зимното присаждане е подходящо за едногодишни разсад. Когато избирате запас, най-добре е да изберете здраво, силно дърво с добре развита коренова система. Трябва да се обърне внимание на следните аспекти:

 • Устойчивост и устойчивост на суша.
 • Съвместимост с Scion.
 • Силен имунитет.
 • Оптималната възраст е 1-3 години, но определено не по-стара от 10 години.

Присадката най-често е отговорна за вкуса на плодовете. Винаги е разположен от северната страна, далеч от неблагоприятното въздействие на слънцето. При липса на такава възможност апендиксът е изкуствено засенчен.

Забележка! Колкото по-близо е издънката до земята, толкова по-успешно е натрупването, следователно младите разсад са разположени над самата коренова шийка.

Необходимо оборудване

За ваксинация ще ви трябват инструменти, които всеки градинар има в арсенала:

 • секатори;
 • лентов материал;
 • градински нож;
 • градинска шпакловка;
 • трион-ножовка в някои случаи.

В магазините за градинарство се предлагат многофункционални инструменти за присаждане. Не всички видове ножици са подходящи за процедурата:

 • Околовръстен път. Такъв резач се отличава с работен нож, изместен към линията на рязане. Това е един от най-нежните и спретнати видове инструменти.
 • С наковалня. Използва се за подрязване на стари сухи клони, което може да бъде полезно по време на процеса на присаждане.
 • Дребната резачка е универсална. Подходящ е както за млади, така и за стари растения, не изисква много физическа сила.

Байпас ножици за подрязване в ръката на градинаря

Градински нож се използва за приготвяне на резници за присаждане. Правото му острие се изостря само от едната страна. Всички движения с градински нож трябва да се извършват към себе си, а не срещу. Това ще направи разрезите по-точни и ще сведе до минимум шанса за нараняване.

Важно! Сливата старее много бързо. Присаждането на дърво на възраст над 10 години може да бъде не само безсмислено, но и опасно.

Основни методи за ваксинация

Ваксинацията може да се направи по няколко начина.

До моста

Присаждането на мост е ефективно, когато кората на дървото е изгризана от зайци, изгорена или измръзнала. За по-малки щети може да се откаже по-опростен метод.

За младо дърво се нуждаете от 2 резници, за възрастен - около 8. Най-добрият период за провеждане е май:

 1. Първо, трябва да почистите мястото на присадката, като отрежете краищата на кората с дезинфекциран нож.
 2. В двата края на издънката трябва да направите разфасовки от 3 см. Резниците без пъпки трябва да се затоплят до стайна температура.
 3. Направете Т-образни разрези в кората вертикално от двете страни на мястото на присадката. Дръжката трябва да се постави отвъд ръба на разфасовките, не забравяйте да извивате. Това, че сте с главата надолу, само ще влоши болестта на потомците.
 4. Като лента се използва всеки подходящ материал: канап, електрическа лента, медицинска мазилка.
 5. През лятото трябва да почистите присадката от свръхрастеж и да отрежете една трета от короната на дървото, за да спестите сок и влага.

Резултатът от ваксинацията може да бъде оценен в рамките на две до три седмици - запасът ще стане по-дебел и по-здрав.

Схематичен чертеж на присаждане на мост

Странично изрязване

Присаждането на странични цепнатини е един от най-лесните и безболезнени методи. Това е класическият начин. Те могат да заместят бутонизирането на сливите през лятото или съвкуплението. Методът се използва при подложки с всякаква дебелина, но най-доброто нарастване се осигурява от клон с диаметър до 3 cm. Най-оптималното време е ранната пролет:

 1. В долната част на издънката с две или три здрави пъпки се прави наклонен разрез, три пъти по-голям от диаметъра на резника. Същият разрез се прави на обратната страна. Горната част на резника се отрязва на един сантиметър над мястото на горната пъпка. Присадката е готова за ваксинация.
 2. Върху това, върху което се присажда сливата (подложката), трябва да направите разрез отстрани, съответстващ на разреза на дръжката, като поставите ножа под ъгъл 30 градуса, така че острието да удари както кората, така и дървото. Ако диаметърът на клона е голям, по-добре е да се засаждат два пъти наведнъж от противоположните страни.
 3. Комбинирайте подложката с издънката. Стъблото трябва да се вкара в среза, така че да се осигури плътно свързване на всички слоеве гола дървесина. Мястото за ваксинация е обвързано с подходящ материал. Горната част на резника се обработва с градинска смола.

Резултатът може да бъде оценен след две седмици. Ако пъпките на издънката оживеят, тогава всичко мина добре.

Присаждане на страничен разрез (цепнатина)

Пъпки

Пъпка е бъбречна инокулация. Най-благоприятният период за нея е края на юли или началото на пролетта. Като запас се използват едногодишни разсад или вкоренени резници. Предимството на метода е в спестяването на присаждащ материал: само една дупка образува цял запас. Също така, процедурата е доста бърза и проста, което прави пъпките популярни сред градинарите:

 1. На подложката трябва да се направи Т-образен разрез, който да не наранява дървесината. Неговата задача е да направи място в кората за рязането.
 2. В джоба на разреза се вкарва отвор с добре отрязано парче кора. Всички излишни стърчащи от кората на подложката трябва да бъдат отстранени.
 3. Най-добре е да го закрепите с присаждаща лента, която след това трябва да бъде обработена с градинска шпакловка.

Слива върху слива под кората

Методът се практикува рядко, но винаги се вкоренява добре на семена. Слива може да се присади под кората, но ще изисква подходящи грижи и внимание:

 1. За да се подготви рязането, е необходимо да се направи наклонен разрез от 3 см, оставяйки 2-3 живи очи.
 2. На върха на клона, на който е планирана процедурата, кората се разрязва наполовина с нож до твърда дървесина. Две части се разкъсват. В тях внимателно се въвежда млада издънка.
 3. Мястото на операцията се затяга, а отворените рани се третират с вар. Трябва да се опитате да не го вкарвате във ваксината. Това може да забави или спре процеса.

Няколко ствола, присадени под кората

Копулация

Най-често градинарите се занимават с тънки подложки. Копулирането е идеалният метод за присаждане на млади растения. Играта може лесно да се класира с този метод.

Важно! Копулацията се използва само когато издънката и подложката са с един и същ диаметър. В противен случай методът просто няма да работи и разсадът ще умре.

Най-големият плюс на метода е простотата, дори начинаещ ще овладее техниката. Копулацията се извършва до края на юни:

 1. Ще отнеме малко време за подготовка на запаса. Гладък, обелен клон трябва да се реже под ъгъл от 30 градуса.
 2. Присадка с 2-4 пъпки се изрязва по същия начин от края. След това се прави равномерен разрез над горния бъбрек, като се отстъпва няколко милиметра назад.
 3. Дръжката с клона трябва да бъде подравнена така, че да се получи равномерно разклонение със съответстващ камбий, така че трябва да наблюдавате остротата на инструментите.
 4. Опаковката е направена от пластмасово фолио с широчина 10 см с припокриване. Трябва да следите местоположението на клоновете. Ако се случи изместване, тогава присаждането ще трябва да бъде повторено, в противен случай видовете няма да растат заедно.
 5. Горният разрез е смазан с градинска смола.

Копулирането е идеалният метод за присаждане на млади растения

Аблакция

Аблацията е популярна в градинарството на плесени. Рядко се използва за ароматизиране на плодове или лечение на дърво, но все пак е добър метод за присаждане на сливи. Аблацията може да се извърши от май до септември. Той се различава по простота сред всички други методи:

 1. Кората трябва да се отстрани от издънката и подложката. Трябва да се реже и старо дърво.
 2. Необходимо е да направите разфасовки с еднаква дължина и да сгънете клоните с тях един към друг. Камбиалните слоеве ще съвпадат, ако използвате добре заточени градински инструменти.
 3. Мястото на инокулацията трябва да се стегне с канап и да се обработи с градинска смола, като се внимава да не се попадне в отворени рани.
 4. Клонът на майчиното дърво до присадката може да бъде завързан с тел за по-лесно отлепване в бъдеще.

Новият клон ще пусне корен след 2-3 месеца.

Грижа за ваксинацията

Сливата е доста непретенциозно растение. След процедурата тя изисква малко внимание. Ако ваксинацията е била успешна (бъбреците изглеждат здрави, процесът набъбва, появява се израстък на кръстовището), тогава от юли превръзката започва да отслабва. Разпъва се така, че да не изстисква кората. Когато първите листа се появят на дръжката, пластмасовото фолио или торбичка се отстранява.

При силно увеличаване на калуса - вид шев на кръстовището на клоните, превръзката може да бъде премахната през следващия месец, но това обикновено се случва през пролетта на следващата година.

Ако издънката е имала няколко пъпки и всички те са пуснали корени, излишните трябва да бъдат премахнати, в противен случай в бъдеще ще отслабят основното дърво. Можете да започнете да оформяте короната почти веднага, като прищипвате върховете през лятото. В случай на неуспех, мястото на ваксинация няма да умре, може да се използва през следващата година.

Сливово-кайсиево хибридно дърво

Чести грешки

Ваксинацията изисква не само познания по теория, но и практика. За да не се сблъскате веднага с провала, трябва да знаете общите недостатъци на начинаещите градинари:

 • Бавна работа. Цялата процедура трябва да отнеме не повече от половин минута. Сокът от дървото бързо изсъхва и се окислява, става лепкав и неподходящ за свързване.
 • Нестандартни или тъпи инструменти. Важен момент в растежа на растенията е перфектно съчетаният камбий. Това може да се постигне само с остър градински нож. Всички трески и нередности намаляват шансовете за успех.
 • Прекалено малки парчета.Колкото по-малка е контактната площ на дървото, толкова по-бавно се извършва съединяването на тъканите. Разрезът трябва да бъде най-малко 3 cm.
 • Изсушени или плесенясали издънки. Резниците трябва да бъдат подготвени предварително - през есента или началото на пролетта, преди пъпките да цъфтят.
 • Слаба превръзка. Мястото за ваксинация трябва да бъде здраво обвързано, първите отпускания могат да бъдат направени само след присаждането на новия процес.
 • Твърде дълбоко и здраво стебло. Това е изпълнено с гниене и смърт. Горната част на скоса трябва да бъде свободна няколко милиметра.

Ваксинацията е умение, което всеки градинар трябва да притежава. Той е много полезен, защото спестява място в градината, както и време и пари за поддръжка. Благодарение на ваксинацията се появиха много интересни вкусове и видове и не е толкова трудно да се научите как да го правите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина