Размножаване на слива чрез резници през лятото - предимства и недостатъци

Плодовите дървета могат да се размножават по естествен начин, като се използват семена, коренови издънки и резници, както и изкуствено: присаждане и резници. Всеки от тези методи е управляем дори за начинаещи. Размножаването на слива чрез резници през лятото е най-популярният начин за получаване на посадъчен материал. Това е лесно и забавно занимание, което ще ви спести пари за закупуване на нови разсад.

Възможно ли е да се размножават сливи чрез резници през лятото

Опитните градинари предпочитат да извършват резници на сливи през лятото, като смятат, че този метод е най-надежден поради стабилни резултати, висока степен на оцеляване на насажденията и запазване на сортовите качества. Най-често възпроизвеждането се извършва чрез лигнифицирани резници, прибирането на които се планира през есента и включва съхранението им до пролетта.

Летни резници от слива

Зелените резници, които се извършват през лятото, преди са били използвани изключително за промишлени цели, но сега любителите също се интересуват от този метод. Включва използването на летни меки, все още не lignified резници.

Предимства и недостатъци на летните резници

Сред положителните качества са:

 • ускоряване на процеса на отглеждане;
 • висока степен на оцеляване като резултат;
 • запазване на сортовите качества;
 • няма нужда да се организира зимно съхранение на бъдещ посадъчен материал.

Има и недостатъци на летните резници:

 • методът не е подходящ за всички сортове, а само за тези, които образуват много коренов растеж;
 • необходимостта от създаване на условия за нормално вкореняване на материала;
 • финансови разходи във връзка с закупуване на допълнителни средства.

При избора на тази опция за размножаване на сливи, спазвайки всички изисквания, разсадът успешно ще се вкорени и ще даде добра реколта след 4 години.

Плюсове и минуси на резници през лятото

Оптимално време

Зелените резници трябва да се режат по време на най-голяма активност, в етапа на интензивен растеж и вегетация, който започва през юни.

Благоприятни дни

Прибирането на резници се извършва от началото на юни до средата на юли в райони с умерени климатични условия. Визуален знак за започване на процедурата е появата на зачервяване в основата на младите растящи издънки.

Забележка! За предпочитане е резитбата да се извършва рано сутрин преди настъпването на топлината или в облачен ден, за да се увеличи максимално задържането на влага в резниците.

Подходящи сортове слива

Резните сливи не са подходящи за всички сортове овощни култури. Най-добре е да се вкореняват култури, които са склонни да образуват обилно гъста коренова система. Подходящи за този метод на отглеждане сортове:

 • Унгарски;
 • Лилаво;
 • Червен десерт;
 • Ренклоде Тамбов;
 • Ранно узряващо червено;
 • Памет на Тимирязев;
 • Волжска красавица.

Резултатите от свършената работа ще бъдат повлияни от възрастта, състоянието и разнообразието на дърветата, качеството и времето на прибиране на резниците, така че към всички етапи трябва да се подхожда отговорно.

Избор и подготовка на резници

Когато избирате летни резници за по-нататъшно вкореняване, трябва да обърнете внимание на следните характеристики:

 • диаметър над 7 mm,
 • дължина - 10-15 см;
 • оптимална възраст - 1 година;
 • наличието на 2-4 зелени листа или пъпки.

Само силни силни израстъци могат да се вкоренят. Ако такъв материал не е бил наличен, направете подмладяваща резитба на плодно дърво и подгответе резници за следващата година.

Важно! Не се препоръчва използването на тънки екземпляри, тъй като те бързо изсъхват дори преди сливане със запаса.

Изборът на посадъчен материал

Подготовката на рязането се извършва на няколко етапа:

 1. Изберете издънка с дължина 40-50 см, без признаци на заболяване и жълти листа и маркирайте мястото на подрязване.
 2. Направете долно изрязване под ъгъл от 45 градуса, за да увеличите площта на усвояване на хранителните вещества по време на периода на вкореняване.
 3. Горният разрез е прав, за да се изключи изпарението, направете точно над листа.
 4. Отстранете всички излишни листа, оставяйки само едно в горната част за фотосинтеза.

Важно! Преди процедурата се сдобийте с висококачествени инструменти, тъй като сливата може да се размножава само чрез резници с остър нож.

Подготовка за рязане

Методи за вкореняване

Има няколко ефективни начина за изкореняване на резник у дома:

 • Поставете проби в почвата, създайте парникови условия чрез разтягане на найлоново фолио. Образуването на корени е възможно при оптимални температури и влажност.
 • Поставете резниците в малки саксии с пръст, осигурете пластмасов подслон, поставете контейнери с вода между контейнерите, за да избегнете бързо изсъхване на почвата.

Много хора се интересуват от това как да изкореним клон от слива. За да направите това, можете да създадете парников ефект в торба със сфагнум, като периодично навлажнявате мъха. В такава среда се образуват въздушни корени, след което резниците се отделят и трансплантират на открито.

Важно! Ако се спазват всички норми, корените ще се образуват след 15-30 дни.

Възможно ли е да се отгледа слива от издънка и дали ще даде плод

Размножаването на сливи чрез коренови издънки е доста ефективно. Тъй като спящите пъпки са разположени върху корените, които при определени условия могат да образуват пълноценна издънка.

Повечето градинари са загрижени за засаждането на сливи, отглеждани в корени. Понякога младите дървета от коренови издънки дават малки и безвкусни плодове, за да избегнете това, трябва да ваксинирате. За обилно плододаване е важно да изберете обещаващ кълн, сред тези, които са по-далеч от подравняването и в края на вегетационния сезон да го отделите от майчиното дърво, като го преместите на предварително подготвено място.

Засаждане на готови резници

Инструкции за процеса на засаждане:

 1. Изберете и подгответе качествени резници.
 2. Загрейте оранжерията до 25-30 градуса, поливайте обилно и наторявайте почвата.
 3. Третирайте дъното на кълна със стимулатор на растежа на корените.
 4. Засаждайте под наклон от 45 градуса до дълбочина 3 см. Поддържайте разстояние от 5 см между редовете.
 5. Инсталирайте дъгите и поставете покриващия материал.

Важно! Засадете зелени резници веднага след изрязването. Известните проби от миналата година трябва да бъдат предварително накиснати след съхранение.

Правилно засаждане на резници

Развъдни характеристики

Всички методи за отглеждане са ефективни в съответствие с вида на овощната култура и региона на отглеждане.

В зависимост от вида на слива

Ако има майчино дърво на подходяща възраст и размер с добре оформена коренова система, размножаването чрез резници ще бъде успешно. Ако дървото не отговаря на стандартите, по-добре е да се даде предпочитание на метода на кореновите кълнове или наслояването.

В зависимост от региона

Преди да започнете процеса, трябва да разберете как се умножава слива в зависимост от региона. Подходящ климат за вкореняване на летни резници в умерените зони.

По-нататъшни грижи

Растението в оранжерия изисква грижи и внимание, което включва извършване на определени селскостопански техники:

 • поливане и пръскане 2-3 пъти на ден;
 • ежедневно проветряване, така че да не се образува конденз и да не започва процесът на разпадане;
 • единична минерална превръзка;
 • превантивно пръскане с противогъбични и антибактериални средства.

За зимата мулчирайте почвата и покрийте с геотекстил. Кацането на открито се извършва само през следващата пролет.

Грижи за млади растения

Тайни за разплод и съвети за градинарство

Много градинари, които многократно са преминали през всички процеси на възпроизводство на овощни дървета, знаят как да режат сливи през лятото и са уверени, че положителен резултат е възможен само ако се спазват следните правила:

 • Можете да вкорените клонките у дома и в парникови условия. За по-голяма ефективност използвайте стимулант на растежа на корените.
 • Поливането спира през есента.
 • През зимата е важно да се втвърдят летните резници.
 • Няма нужда да губите време за вкореняване на слаби резници, по-добре е да отложите процедурата за следващата година.
 • Ако не беше възможно да се размножават сливи с резници през летния сезон, струва си да опитате пролетно вкореняване на лигнифицирани екземпляри, които ще имат повече време за адаптиране и подготовка за зимата.

Експертите са уверени, че за да се получат висококачествени разсад, е необходимо да се създадат оптимални условия и здраво майчино дърво на възраст от 3 до 10 години.

Нюанси на резници от слива

Знаейки как правилно да размножавате сливи у дома, можете да получите много висококачествени разсад и да напълните градината си с любимите си овошки. Спазването на правилата за грижа за младо растение ще допринесе за бързо вкореняване, бързо развитие и плододаване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина