Ябълково бяло пълнене: описание на сорта, когато е узрял

Ябълковото бяло пълнене е широко известно и успешно се отглежда както в Русия, така и в чужбина. Непретенциозността на сорта, устойчивостта на замръзване и добива, както и приятният вкус на ябълките, го правят популярен сред градинарите в продължение на много години.

История на произхода и региони на растеж

Ябълковото бяло пълнене се счита за стар руски сорт. За първи път описание на тази ябълка се намира в книгата на практикуващия градинар Н. А. Красноголазов „Правила за отглеждане на плодове“ през 1848 г. По-късно описанието и снимката на бялата плънка се намират в публикацията „Атлас на плодовете "през ​​1904 г .; Гребницки. В някои стари книги е записано като ябълково дърво белота, но в момента това име не се използва.

Ябълково дърво "Бял пълнеж"

Поддържа и запазва оригиналния сорт на това ябълково дърво на Всеруския институт за селекция и технологии на градинарството и разсадника (Москва). Първият производител на бял пълнеж не е известен и следователно не трябва да бъде в списъка.

Освен това... От 1947 г. бял пълнеж е официално вписан в Държавния регистър на Руската федерация. Сега сортът се отглежда успешно в почти всички региони на Русия, с изключение на най-северните региони. Култивира се и в Прибалтика, Украйна, Америка.

Характеристика и описание на сорта

Всеки сорт ябълки има свои специфични качества. Те включват: плододаване и неговата цикличност, описание на обекта и особености на физиологията.

Началото на плододаването

Белият пълнеж, когато засажда двугодишни разсад, започва да дава плодове изобилно след 4-5 години. В централноевропейската част на Русия първата реколта се събира в началото на август. След две до три седмици узрява следващата партида ябълки.

Циклично плододаване

Сортът има среден добив поради рязката периодичност в плододаването. Сортът има подчертана цикличност. Следователно, за да не останат без реколта, се засаждат две или повече дървета на различна възраст. Тогава цикличността на ябълковите дървета не съвпада.

За справка! Някои сортове бял пълнеж дават приблизително едни и същи плодове всеки сезон. Добивът им не е много висок, но стабилен.

Коренна система

Кореновата система се развива в зависимост от подложката. Ако е високо дърво, тогава расте централно коренно стъбло. С разновидност джудже ще има еднаква разклонена система, без да се образува главен прът.

Височина на дървото и ширина на короната

Височината на възрастно дърво достига 5 метра. От широка пирамидална форма короната постепенно придобива заоблен вид. Цветът на основните издънки е светлосив. Джуджетата форма на Белия пълнеж нараства до 2,5 - 3 м. Максималният диаметър на короната е 5-6 м.

Описание на плодовете

Ябълките са със среден размер. Неправилна форма, с широки ребра, кръгло-конична. Плодовете имат шев. Цветът е жълто-зелен, но под кората на ябълките е чисто бял. Ароматни ябълки. Пулпът е сочен, с лека киселост. Съдържанието на калории е ниско.

Ябълки Бял пълнеж

Внимание! Презрелите плодове се разхлабват и частично губят вкуса си.

Самоплодни и опрашващи сортове

Бялото ябълково дърво е самоплодно.Цветовете му се опрашват с помощта на други сортове, които се засаждат наблизо. Популярни партньори са: Antonovka, Candy, Quinti, Golden Delicious, Melba, Medunitsa.

Предимства и недостатъци на сорта за пълнене White

Тези ябълкови дървета са особено популярни сред градинарите в централна Русия. Плюсове за отглеждане на такива ябълки:

 • зимна издръжливост;
 • ранно плододаване (началото на август);
 • обилна реколта;
 • ранна зрялост (за 6-7 години);
 • непретенциозност;
 • сочна каша.

Недостатъци:

 • бързо се влошават;
 • лоша транспортируемост;
 • узряването става за кратко време и обилно (градинарите често нямат време да съберат цялата реколта и да направят заготовки от нея);
 • циклично плододаване;
 • ябълките нямат покривно оцветяване.

Дати за слизане

Разсадът на ябълковите дървета се засажда в началото на пролетта или есента. На първо място, това зависи от климата.

При засаждането през пролетта разсадът има време да се адаптира, да се вкорени и да заздрави през лятото. В бъдеще те понасят по-добре зимата. Това се препоръчва особено за растения на възраст до две години.

По-зрелите ябълкови дървета могат да бъдат вкоренени през есента в края на септември - началото на октомври. Този метод се практикува главно в южните райони.

Важно!Есенното засаждане се организира месец преди измръзване.

Засаждането започва, когато почвата се разтопи и в нея няма лед. За централна Русия това време е от последните дни на април до първата десетдневка на май.

Особености на засаждането на млади разсад

Има определени правила и процедури за засаждане на овощни дървета:

 1. Ямите се изкопават 15-20 дни преди засаждането и там се полагат торове.
 2. За един ден ябълковите дървета могат да бъдат накиснати в Kornevin или Heteroaukisne.
 3. Ябълковото дърво се засажда така, че присадката да е на 3-5 см над почвата. В този случай трябва да се вземе предвид свиването на почвата.
 4. След като разсадът е заровен, наблизо се забиват 2-3 колчета и към тях се връзва младо дърво. Тогава фиксирането на растението е по-надеждно.
 5. След това трябва да напоите дървото обилно и да смачкате земята близо до ствола. Ако земята е закачена, можете да я добавите.
 6. Мулчът се разстила на земята.
 7. Разстоянието между разсад зависи от обема на корените и естеството на растежа на бъдещата корона. Между високите, в бъдеще дърветата разстоянието трябва да бъде 4 м, а между редовете - 6 м. Ябълковите дървета със среден размер - около 3 м и 4-5 м, съответно. Джуджета - 2 м и 4 м.

Разсад от ябълково дърво

Допълнителна информация... Мястото за кацане трябва да е добре осветено.

Последващи грижи за ябълковото дърво

За да може едно дърво да расте добре и да дава обилна реколта, трябва да спазвате основните правила за грижи. Те включват: подрязване и оформяне на короната, поливане, разрохкване и плевене и зимуване.

Подрязване на ябълково дърво

Подрязване и оформяне на короната

Първата резитба се извършва през първата година от живота. Горната част на разсада се отстранява, оставяйки около 90 см. Това позволява на страничните издънки да се развиват по-добре. Прекалено дългите клони също се скъсяват, за да балансират и оформят ябълковото дърво.

Санитарната резитба се извършва в началото на пролетта - преди да се движи сокът. Отстраняват се стари, болни и изсъхнали издънки. През есента премахнете слабите издънки, които няма да оцелеят през зимата. Големите площи при разрезите се обработват с градинска смола. Препоръчва се и изтъняване на короната - за премахване на клони, които растат навътре и допринасят за удебеляване.

При формирането на короната вертикалните издънки се огъват с 30 °. Те са вързани за по-дебели долни клони или за колчета, прикрепени към земята.

Допълнителна информация... За да се предотврати нараняване на кората, между въжето и дървото се поставя парче картон.

Ако клоните силно се отклоняват надолу, тогава за тях се изгражда опора.

Поливане, разрохкване и плевене

Правилното развитие на плодовете зависи от поливането, кога трябва да узреят и вкуса им. Ябълковите дървета не обичат застоялата вода, но се препоръчва да ги поливате при силна суша.

Процедурата се извършва сутрин или вечер с топла вода.

Разхлабването е необходимо, за да се достави въздух до корените.За да предотвратите образуването на твърда кора на земята, използвайте мулч. За тази цел е подходяща окосена трева, дървени стърготини.

На първо място, плевенето е важно за разсада. Корените им нямат голям обем, а злонамерените плевели изсмукват хранителни вещества и влага от почвата. Поради това растенията могат да забавят развитието си и дори да умрат.

Подготовка за зимата

През студения сезон ябълковото дърво е застрашено от студове и гризачи. Следователно трябва да се подготвите правилно за зимата:

 • Последното поливане се извършва на топла земя. В противен случай корените могат да замръзнат и да бъдат повредени.
 • Багажникът на дърветата, на височина 0,5 м от основата, е увит в чул, найлон или покривна хартия.
 • Кръгът на багажника е мулчиран с оборски тор. Това е, за да се затопли.
 • Пелинът може да се постави около дървото. Миризмата му ще изплаши гризачите.

Особености на отглеждането в различни региони на Русия

В Сибир и Урал те предпочитат да култивират джуджетата на това ябълково дърво. Въпреки че в южната част на Красноярската територия, средният бял пълнеж расте добре и носи обилна реколта. Плодовете в тези региони ще узреят през втората половина на август.

В южните райони, например, в територията на Ставропол, се изисква да се наблюдава поливането. За да не изсъхне земята. Плододаването настъпва в края на юли - началото на август.

В района на Москва те събират реколта в началото - средата на август. Те използват предимно средно голямото ябълково дърво.

Болести и вредители, методи за борба и профилактика

При дъждовно, студено време гъбичните инфекции могат да засегнат ябълкови дървета. Най-често срещани: струпясване, брашнеста мана, ръжда, монилиоза, цитоспороза. За да се предотвратят тези заболявания, е необходимо да се разхлаби земята, да се регулира поливането, да се изрежат стари и слаби издънки, да се почисти стволовият кръг от растителни остатъци, да се третира с течност от Бордо или биофунгициди през целия вегетационен период.

Краста върху ябълково дърво

При гъбични заболявания плодовете и листата се деформират, по тях гние и се образуват петна. На кората се появяват израстъци.

Ако се открие инфекция, дърветата се третират с фунгициди, колоидна сяра, варовик.

От насекомите вредители трябва да се отбележи: листни въшки, молец и ябълков цветен бръмбар. При силно население от ябълкови дървета те губят около 90% от добива и самото растение може да умре. Методът на защита е третирането на дървета с инсектициди.

Внимание! Ако се появят листни въшки, тогава също трябва да се отървете от мравките, тъй като те "пасат" тези насекоми.

Събиране и съхранение

По-добре е да берете плодовете от клоните, тъй като върху тях може да се образува гниене след падане. Транспортът на дълги разстояния също може да бъде повреден. По-добре е белите ябълкови пълнежи да са малко неузрели. Тъй като те бързо узряват и губят своята презентация и вкус.

Основно е възможно да се запазят плодовете не повече от 2-3 седмици. Затова те се опитват да правят заготовки от тях. С бял пълнеж се получават следните рецепти: вкусни пайове, мариновани ябълки, конфитюр, жилка. Изсушават се и се приготвят смеси от компот. И на първо място, те се консумират пресни.

В резултат на всичко по-горе можем да направим изводи: Бялото пълнене може да бъде със средна дебелина и форма на джудже. Нуждаем се от сорт опрашител. Растението е зимоустойчиво, склонно към увреждане от гъбични заболявания. Ако е възможно, богата реколта трябва да бъде обработена незабавно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина