Монстера - разновидности на ампелни видове

Екзотичните растения са много популярни сред съвременните цветари. Един от тях - Монстера - гост от Южна Америка. Някои от видовете му се катерят на лозя, те могат да се отглеждат на мястото. Други сортове се държат у дома като стайни цветя. Тази екзотична красота обаче не радва с буен цъфтеж, тя привлича вниманието с красотата на пералните си рисувани листа.

Монстера наклонена (неравна) или ампелна

Наклонената монстера получи името си от необичайната си форма. Също така, неравномерното чудовище понякога се нарича ампелно. Можете да го разпознаете по следните характерни черти:

 • ланцетни или овални листа без изразена симетрия;
 • листата имат изящни ажурни разфасовки, които приличат на дантела;
 • резниците са дълги, изтънени в краищата и разширени към основата;
 • при възрастни екземпляри, живеещи в естествени условия, дължината на листата може да бъде 80-90 cm.

Много легенди и митове са свързани с това растение, името му се превежда като "чудовище"

Цветето расте добре в топло помещение (ако няма интензивна топлина) с добра вентилация. Харесва умерена сянка, чувства се по-зле на пряка слънчева светлина. Ако има малко светлина, листата постепенно стават по-малки.

Списъкът с основните мерки за грижа включва измиване на листата с влажна кърпа и пръскане с пулверизатор. Размножаването обикновено става чрез резници. Можете да отгледате цвете от семена, но това е доста дълъг трудоемък процес. Трансплантация на възраст до четири години се прави ежегодно, след това на всеки две години. Подхранването се извършва на всеки две седмици от началото на пролетта до края на лятото; минералните комплексни торове се използват за стайни цветя.

Родното място на цветето е тропическата джунгла на Южна Америка

Монстера: видове

В Русия само няколко вида от това екзотично цвете са много популярни сред производителите на цветя любители. Опитните животновъди могат лесно да идентифицират даден вид по характерните му разлики. Разграничават се следните видове ампелни монстери:

 • Фридрихщал;
 • Adanson;
 • гурме;
 • посочи.

Различните видове се различават помежду си по форма, дължина, диаметър и цвят на листата, както и шарката върху тях.

Монстера Фридрихщал

Monstera Friedrichstahl е много популярен в Русия и в Западна Европа. Основни функции:

 • висока височина, неудобно за отглеждане в малък апартамент;
 • това е един от малкото видове с красиви бели цветя;
 • постоянно се нуждае от слънчева светлина, препоръчително е да я държите на голям прозорец и широк перваз;
 • от липса на влага интензивността на цъфтежа намалява и цветята бързо падат;
 • от липса на течност, листата могат изведнъж да пожълтеят. Обилното поливане ще ви помогне да върнете растението към живот.

За ваша информация! Това цвете се смята за едно от най-упоритите растения, защото лесно се адаптира към всякакви условия. В джунглите на Южна Америка някои видове лиани поникват през труповете на мъртви хора и животни. Тук се появи митът, че цветето на чудовището унищожава всичко живо по пътя си.

Монстера Адансона

Монстера Адансона има силен имунитет срещу болести и вредители, тя живее дълго време, при условие че се грижи правилно. Има яйцевидни продълговати листа с грациозни овални разфасовки. Апартаментът почти никога не цъфти. При естествени условия височината може да достигне 8 м. Съцветията наподобяват царевични кочани, имат светложълт цвят.Неизискващ е към състава на почвата; подхранването през летния период може да се извършва веднъж на 3 седмици. За нормално развитие и растеж е препоръчително да поставите опора до къдравото цвете.

Важно! В никакъв случай не трябва да използвате чешмяна вода за напояване директно от чешмата. Трябва да престои поне един ден. След поливането е задължително да се разхлаби, така че влагата да не се задържа в почвата. Това е отлична профилактика на гъбични инфекции, към които растението е предразположено.

Правилната грижа ще удължи живота на цветето

Monstera Obliqua

Monstera Oblique (латинско име "Oblique Monstera") е един от най-непретенциозните видове за грижи. Основни функции:

 • листът е оформен като сърп;
 • слотовете са разположени асиметрично, имат различна дължина и ширина;
 • дължина на листа до 20 см, ширина - до 6 см;
 • при висока влажност на части от растението могат да се видят капчици изпаряваща се вода.

Изкуствен багажник с височина около метър е подходящ като опора; може да бъде закупен във всеки цветарски магазин. Растението има въздушни корени, които са отговорни за транспортирането на влага и храна до багажника. Те са и опора за новообразувани издънки. Премахването на въздушните корени не се препоръчва. Те трябва да бъдат леко огънати и насочени в земята.

През лятото трябва да се грижите повече за цветето у дома и да увеличите поливането. Почвата в саксията не трябва да е постоянно мокра, в противен случай листата могат да почернеят. Ако у вас е горещо, можете временно да поставите дългите корени в съд с топла, утаена вода. През юли - август цветето може да бъде засенчено.

В допълнение към торенето с минерални торове се препоръчва периодично да оплождате почвата с течен разреден лопен.

Забележка! Понякога паяк кърлеж атакува цветето. В този случай трябва да използвате индустриални инсектициди, предназначени за стайни цветя.

Дребнолистни чудовища

Второто име на този сорт е джудже чудовища, има няколко разновидности от тях. Сортове на дребнолистна монстера:

 • вариегат;
 • Карвински;
 • перфориран.

Всяка монстера с малки листа обича влагата, но не понася пряка слънчева светлина, така че е по-добре да я засадите на западния (източния) прозорец. Ако въздухът в помещенията е много сух, издънките могат да станат кафеникавокафяви.

Сортовете джуджета, отглеждащи се в саксии, не се препоръчва да се прехвърлят често от място на място.

Монстера Карвински

Монстера Карвински изглежда впечатляващо и често се използва за интериорна декорация. Листата му наподобяват чудотворна дантела. Но разфасовките се появяват само при възрастни растения, в младия растеж листата са твърди, продълговати или с форма на сърце. Расте добре на сянка, не се чувства добре под слънцето. През зимата поливането трябва да се намали, за да се предотвратят гъбични заболявания. Препоръчва се трансплантация на възрастни екземпляри на всеки 3-4 години.

Важно! Родината на това растение е Мексико, така че цветето обича висока влажност. В горещината трябва да се пръска ежедневно.

Расте добре в почва, предназначена за палми и лозя. Можете да направите своя собствена хранителна смес от торф, пръст за широколистни и иглолистни растения, смесени в равни пропорции. Можете да размножавате чрез резници или странични слоеве.

Този вид често се отглежда в офиси, хотели, кафенета и селски къщи. При естествени условия височината на възрастен екземпляр може да достигне 3 m.

Има много суеверия, свързани с това южно закрито цвете. Нито един от тях обаче няма научна обосновка. Последните проучвания показват, че монстерата има изключително благоприятен ефект върху въздуха в апартамента (офиса) и освен това е уникален природен барометър. Той е непретенциозен и изисква много малко внимание, най-важното е, топлина, умерено слънце и често интензивно поливане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина