Къде расте монстера в природата - родното място на растението

Монстера е едно от удивителните екзотични растения. Въпреки факта, че отглеждането на това цвете на закрито е много популярно, дивата природа все още е по-приемлива среда за него. Статията разказва за това как изглежда чудовището и за особеностите на нейния цъфтеж, както и за видовете и видовете тази култура.

Какво е монстера

В началото на 18 век в Европа се носят слухове за големи растения, които се намират в тропическите гори и могат да убият хора. Очевидци разказаха, че след нападението на тези цветя от живото същество са останали само кости, висящи от растението. Тези истории са отчасти верни. Туристите са приели въздушните корени на растението за ужасни пипала. Докато тъкат надолу, те могат да растат през човешкото тяло. Заради такива истории чудовището започна да се нарича Звяра. Но къде живее монстерата, никой не можеше да каже. Хората се страхуваха да отидат в джунглата.

Буш в дивата природа

Първоначално учените са отгледали нов род Philodendron от растението, но през 1765 г. монстерата е обособена като особен вид култура. Първите видове атрактивни монстери са донесени в Англия през 1754 година. Там, където чудовището расте в Южна Америка, този вид е описан точно само век по-късно от шведския ботаник Фредерик Либман, който публикува монография за културите на Южна Америка през 1849 година.

Растението има огромни издълбани листа от репей и здрави стъбла.

Имаше легенди за участието на растението в смъртта на пътници. Всичко се оказа много по-просто. Хората, които се изгубиха в джунглата, загинаха под огромните храсти на Монстера и с годините лозите проникнаха в телата им и изглеждаше ужасно, сякаш растението е убило човек. Ето защо, сега туристите не се организират за нощта или подслон в храстите на това растение.

Ядливи плодове

Кратко описание на растението монстера: ботанически особености

Това цвете принадлежи към вида Aroid. Името, преведено на руски звучи като "чудовище". Това растение принадлежи към разнообразие от вечно цъфтящи лози, което съдържа около 25 вида. Цветето монстера в природата е подобно на много голямо и луксозно епифитно растение, което има добре развита коренова система.

Въздушните корени се образуват на листни възли срещу стъблата. Листата са блатнозелени, лъскави, овални или кръгли, до 50 см в диаметър, са на дълги дръжки - до 35 см, свежите листа са непокътнати и само с възрастта върху тях се появяват разфасовки. Когато листата за първи път пораснат, те се навиват в тръба и имат бледозелен цвят.

Забележка! Монстерата се нуждае от разфасовки по листата, за да могат капчиците вода лесно да навлязат в кореновата система през тях.

Размерът на стъблото в дивата природа може да достигне до 25 м, а самите листа - до 85 см. Младите листа са гладки, образувани на дълги дръжки. На голямо стъбло има много въздушни корени, с помощта на които растението се придържа към всичко, което стои наблизо. На съцветието има годен за консумация плод, покрит с бяло одеяло.

На кой континент расте монстера

Родната земя на растението обикновено се счита за Централна, Южна Америка и Западна Индия. Но на кой континент расте Монстера сега, трудно е да се каже. Почти навсякъде тези растения са били изнасяни в различни страни.

Само пораснал лист

Важно! В дивата природа цветето расте добре в тропическите гори, където вали постоянно, а почвата има висока влажност.Следователно, в условията на апартамента е необходимо да се създаде тази атмосфера чрез обилно поливане.

Сортове на монстера

Най-често се срещат три вида това растение:

  • Монстера гурме... В млада възраст листата му са гладки, под формата на сърце или овал, а при възрастен цвят растат до 80 см в диаметър. У дома гурме монстерата не расте повече от 2 м, а в оранжерии - 10 м. Ако се грижите правилно за него, се образуват големи плодове, чиято дължина е 20 см, а ширината 15 см. Когато Бери узрява, можете да го опитате, на вкус наподобява смес от банан и ананас. Но трябва да обелите плодовете преди ядене.
  • Борзига... Расте главно в Мексико, листата са дребни пера, с диаметър до 25 см, подходящи за поддръжка на апартаменти. В сравнение с деликатесите, той има много тънки стъбла и расте бързо.
  • Косо... Нарича се още експилата или сърповидна форма. Расте главно във влажните гори на Бразилия и Гватемала. Листата са кръгли, дълги и тесни. Ако въздухът в стаята е много сух, тогава листата стават малки. Препоръчителната зона за размножаване е влажна оранжерия. Именно в него междувъзлията стават къси, а листата достигат до 30 см размер.

Забележка! Правилата за грижа за различните видове са приблизително еднакви: трябва да създадете условия, максимално близки до естествените.

Местообитание на Монстера в природата

Местообитанието на Монстера е южната част на Америка, или по-точно тропиците. У дома е доста трудно да се създаде такава атмосфера за растение. Но ако се придържате към правилата за грижи, дайте на цветето всичко, от което се нуждаете, тогава е напълно възможно да го отглеждате със собствените си ръце, но все още няма да цъфти.

Как се държи чудовището сред природата

Въздушните корени непрекъснато пълзят от растението, а отрязаните листа са много големи. Съцветията приличат на дебели овални плодове, самото цвете е двуполо.

Коренна система

Аксесоарните корени са необходими на монстерата, за да получи допълнителни минерали. Тъй като това растение има висока влажност в дивата природа, това ще бъде метод за аклиматизация към околната среда. При естествени условия растението расте до 250 m.

Листата на Монстера са много отровни. Те съдържат иглени образувания, ако попаднат в очите или лигавиците на човек, те ще предизвикат силно дразнене. Това е една от причините растението да се смята за чудовище и убиец.

Много митове са свързани с това цвете. Най-често:

  • Енергичен вампир... Според този мит цветето произвежда въглероден диоксид през нощта, което може да причини задушаване. Смята се, че растението, подобно на вампир, се храни с човешката енергия, което го кара да губи сила. Но както казват древните учени в науката Фън Шуй, тези култури обичат само отрицателната енергия. Монстера абсорбира електромагнитното лъчение, така че често се поставя близо до домакински уреди.
  • Вирулентност... Според някои легенди голяма палма монстера е отровно цвете. В действителност растението, което цъфти в градините, образува върху себе си съцветия. Те трябва да се режат, именно в тях има част от токсичното вещество. Много хора ги опитват, но не е необходимо да правите това, тъй като можете да почувствате парене в устата, поради голямото количество калий. Но тъй като у дома голямата монстера не цъфти, тогава няма нужда да се страхувате.

Забележка! Митовете за това тропическо растение не са доказани от науката, така че зависи от вас да им вярвате или не.

Растеж в тропиците

Когато монстера цъфти

Цъфтежът настъпва предимно от средата на лятото. В нормално местообитание в началото на пролетта върху растението се образува съцветие. Процесът на цъфтеж и узряване на плодовете отнема около 10 месеца.

Важно! Появява се само едно цвете. Прилича на царевичен клас с бели тонове. Цветът може да варира от снежнобял до тъмно ванилов. Цялото цвете е покрито с пъстри петна, а също така има голямо бяло одеяло под формата на венчелистчета.

Защо монстерата "плаче"

Има много причини, поради които чудовището плаче.Понякога растението плаче, когато му липсва вода, като по този начин показва, че е време да се полива.

Също така, когато дъждът наближи, чудовището плаче, капки вода се появяват по краищата на листата. Ако поливането е в изобилие, с помощта на сълзи, цветето се отървава от излишната течност.

Ако решите сами да отглеждате това растение, първо трябва да разберете на кой континент расте Монстера. В стайни условия е необходимо да се създаде климатът, към който е свикнал максимално. Много влага и слънце е основното за правилното отглеждане.

В домашното местообитание цветето е по-податливо на различни вредители и болести, отколкото в дивата природа. Най-опасни за него са хлорозата или паякообразните акари.

Забележка! Много градинари, колкото и да обичат това растение, отказват да го размножават и отглеждат в домашна среда. Монстера, роден в тропиците, не се адаптира добре към други условия. Такова голямо цвете се нуждае от много място, за да достигне обичайните си размери и да може да се развива свободно.

И това е вярно, у дома Монстера живее около 5 години, това е с перфектни грижи. В дивата природа животът достига до 30 години, това е много голяма разлика. Ето защо производителите на цветя не препоръчват да се държат такива растения у дома, тъй като те няма да живеят дълго.

Много легенди и истории са свързани с цветето Монстера, много от които дори са потвърдени. Но никой няма да знае цялата истина, защото събитията са се случили преди повече от три века. Въпреки това, по един или друг начин, човек не може да не подчертае красотата и лукса на това диво цвете. Но за да разберете истински какво е монстера, трябва да го видите поне веднъж. Тази красота не може да бъде забравена.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина