Дифенбахия - домашни грижи, размножаване

Дифенбахията е много популярна сред домашните цветари, защото изглежда впечатляващо и е непретенциозна в грижите. Това цвете обаче не трябва да се отглежда в къща, където има деца и домашни любимци - сокът на растението е отровен. Когато се грижите за цвете, трябва стриктно да се спазват необходимите предпазни мерки.

За историята на появата

Цветето дължи името си на немските ботаници. За първи път този вид е открит в дивата природа от IF Dieffenbach. По-късно изкуствено се отглеждат сортове за отглеждане в домашни условия.

Дифенбахия е чест "гост на первазите"

Външен вид

Dieffenbachia принадлежи към семейство Aroid. Расте диво в Южна Америка. Основните характеристики на вида:

 • Месисти големи тъмнозелени листа със светлозелени ивици;
 • Високо, но крехко стъбло;
 • Голям брой странични процеси;
 • Бърз растеж и развитие.

Има няколко сорта, които се препоръчват за домашно отглеждане.

Често срещани сортове

Най-често срещаните сортове са Spotted (едролистен храстови сорт), White Flame и Seguina и Mix. Те понасят добре температурни крайности, устойчиви са на болести и вредители. Можете да закупите посадъчен материал в специализирани магазини или от любители производители на цветя.

Внимание! Растението е отровно

Самото растение не е опасно за здравето. Ако обаче отрежете лист или стъбло, сокът ще започне да изтича от тях. Този сок дразни кожата и лигавиците, може да провокира алергии или дори оток на Квинке. Следователно, когато извършвате резитба или пресаждане, в никакъв случай не трябва да се причиняват механични повреди на цветето.

Цветето отделя отровен млечен сок

Внимание! Отровният сок на растението засяга кожата: сърбеж, дразнене, появяват се мехури. Симптомите наподобяват алергичен дерматит или екзема. За да не се сблъскате с това неприятно явление, трябва да се грижите за цветето само със защитни ръкавици.

Домашни грижи

Грижата за дифенбахия у дома означава правилно поливане и интензивно хранене. Също така списъкът на задължителните събития включва:

 • Поддържане на подходящи температурни условия;
 • Борба с болести, вредители и паразити;
 • Подрязване;
 • Подготовка за зимата.

Поливането изисква специално внимание. Тя трябва да е умерена, в противен случай стъблото бързо ще изгние.

Температура

Препоръчителната стайна температура е над 17 градуса, идеалният вариант е от 20 градуса. Когато навън замръзва, е строго забранено да се проветрява помещението, тъй като дифенбахията не понася течения. За времето на проветряване цветето се изнася в друга стая.

Осветление

Експертите не съветват поставянето на растението на южния прозорец, тъй като то не понася пряка слънчева светлина. Осветлението трябва да е добро, но дифузно. Ако цветето стои дълго на сянка, стъблото ще стане много дълго и крехко.

Поливане

През периода на интензивен растеж и развитие се препоръчва обилно поливане. Когато обаче растежът се забавя, доставката на влага трябва да бъде намалена. През периода на физиологичен покой (зима, късна есен) поливането на почвата в саксия е сведено до минимум. Неспазването на тези правила може да доведе до смъртта на цветето или дългия му връх.

Пръскане

Върху големите месести листа на възрастно растение прахът постоянно се натрупва в центъра и по краищата, така че поне веднъж седмично растението трябва да прави топъл „душ“. Dieffenbachia може да се напръска с вода със стайна температура от спрей бутилка. Тази процедура е отлична профилактика на болести, вредители и паразити.

Влажност

В дивата природа цветето расте в тропическите гори на Южна и Централна Америка, така че трябва постоянно да поддържате висока влажност в стаята. През зимата, когато въздухът е сух поради работата на централното отопление, можете да поставите саксия, пълна с топла вода, на перваза на прозореца. Влагата ще се изпари, оказвайки благоприятен ефект върху растежа и развитието на дифенбахия.

Не трябва да се допуска преовлажняване на почвата

Грундиране

Цветът е неизискващ към състава на почвата, така че е най-добре да използвате обикновена почва за стайни растения. Не си струва да носите земята от улицата - тя често съдържа опасни вредители и паразити. Въглищата могат да се добавят в саксиите като адсорбент.

Подхранване

Тъй като растението се развива интензивно, дифенбахията трябва да се храни ежедневно. За това са подходящи всякакви сложни торове за стайни цветя. Растението се нуждае най-вече от азот, калий и фосфор. За да попълните недостига на калций, можете да добавите прахообразни яйчени черупки към почвата.

Грижа през зимата, по време на покой

С настъпването на студеното време растението навлиза в период на физиологичен покой. Ако есента се оказа топла и слънчева, в стаята постоянно се поддържа висока температура на въздуха, този период идва по-късно. От друга страна, при липса на светлина и топлина, цветето може да се „оттегли“ по-рано от обикновено. Преди да заминете за зимата, се препоръчва да режете дифенбахия. За да може цветето да издържи добре студения период, е необходимо:

 • Намалете поливането, но редовно разрохквайте почвата;
 • Периодично подреждайте топъл "душ" за цветето от спрей;
 • Оглеждайте листата и стъблата възможно най-често, за да не пропуснете появата на опасни болести или вредители (паразити);
 • Преди зимуване извършете резитба, за да оформите короната и да се отървете от сухи, деформирани, болни издънки и листа.

Краят на зимата е чудесно време за трансплантация. Обикновено се извършва през третото - четвъртото десетилетие на февруари. Ако обаче февруари се оказа мразовит и в апартамента е студено, по-добре е да изчакате настъпването на истинска топлина. Основното нещо е да не трансплантирате цветето в силна топлина.

Съвет! Болните, отслабени растения не понасят добре зимуването, затова по време на студеното време трябва да се обърне специално внимание на такива екземпляри.

През зимата поливането трябва да се намали

Подрязване

Дифенбахията е цвете, което расте много бързо и в същото време има крехко, чупливо стъбло, поради което неправилното формиране на короната и пренебрегването на резитбата, пресаждането могат да станат причини за смъртта на растението. Подрязването трябва да се извършва редовно, докато стволът и листата растат. Преди да отрежете и трансплантирате дифенбахия, трябва да се уверите, че растението е абсолютно здраво, не отслабено от болести и вредители.

Грижата за дифенбахията не е трудна, но резитбата е обезпокоителен бизнес, който изисква определени умения. Поетапният алгоритъм на процедурата е както следва:

 • Носете ръкавици, за да предпазите ръцете си от млечния сок на дифенбахия;
 • Въоръжени с наточен нож, внимателно отрежете върха с листа. Трябва да остане малък компактен пън;
 • Покрийте изрезката с найлоново фолио;
 • Намалете поливането. Когато бъбреците започнат да се пробуждат, доставката на влага ще трябва да се активира отново.

Нарязан ствол с листа, ако е напълно здрав, се поставя във вода и се изчаква отново да пусне корени. Тогава растението може да бъде трансплантирано. Ако стволът е засегнат от болести (вредители), той се изгаря, в противен случай е възможно повторно заразяване. Можете също така да разделите резниците на няколко части и след това да ги използвате за размножаване.

Известно е, че резитбата има значителни ефекти против стареене. Растението започва да се развива по-бързо. Понякога след правилна резитба дифенбахията изведнъж започва да цъфти, нейният цъфтеж е доста рядко явление дори в естествени условия.

Размножаване

Всеки любител на стайните растения трябва да знае как да размножава дифенбахията. Има няколко начина:

 • Семена;
 • Чрез резници;
 • Слоеве;
 • Чрез разделяне на корените.

Най-бързият и лесен от тях е размножаването и вкореняването с резници.

Покълващи семена

Размножаването на семена от дифенбахия е дълъг и обезпокоителен процес. Освен това семената често имат лоша кълняемост, така че този метод не представлява интерес за производителите на цветя любители. Използва се само за отглеждане на нови сортове от професионални животновъди.

Вкореняване на резници

Много хора знаят как дифенбахията се размножава чрез вкореняване на резници. Цветето може да се реже във вода със стайна температура; може да се добави биологичен стимулатор на растежа, за да се ускори процесът. След около 7-10 дни се появяват корени. Когато дължината им достигне 20 мм, резниците се засаждат в земята.

Въздушно наслояване

Това е един от най-често срещаните методи за размножаване на дифенбахия. Преди да размножите дифенбахия у дома с помощта на наслояване, трябва да се уверите, че издънките са здрави и здрави, не са засегнати от болести и вредители.

Интересно! Малък пръстен е маркиран върху ствола на растението и кората се отстранява внимателно в него. Към този пръстен се прилага стимулатор на растежа, отгоре се поставя мокър мъх и се увива в целофан. Мосът трябва постоянно да се овлажнява. Когато се появят корените, издънката се отрязва внимателно и се засажда в друга саксия.

Други възможности

Друг често срещан метод за размножаване е чрез разделяне на корените. Обикновено се практикува при пресаждане. Цветето се изважда от саксията, извадените части от корените се отстраняват, едното копие се разделя на няколко фрагмента с остър нож и получените части се сушат върху вестник. След 24 часа всяка част се настанява в собствената си тенджера. За дезинфекция на корените специалистите препоръчват използването на слаб разтвор на калиев перманганат или активен въглен. Тези лекарства помагат в борбата с гъбичките добре.

Прехвърляне

Преди да присадите дифенбахия, трябва да подготвите нова саксия. За дифенбахията трансплантацията е свързана с голям риск от засягане на кореновата система. Алгоритъм за трансплантация стъпка по стъпка:

 • Изсипете смес от трева, торф и пясък в нова тенджера;
 • Внимателно отстранете дифенбахията заедно със земята от стария съд;
 • Огледайте внимателно корените, изрежете и ги дезинфекцирайте, ако е необходимо;
 • Трансплантирайте цветето на ново място, леко задълбочавайки стъблото.

Не трансплантирайте през студения сезон. Най-доброто време за тази процедура е пролетта. След правилно извършена трансплантация цветето започва да расте по-бързо и по-активно.

По време на трансплантацията кореновата система не трябва да се поврежда, в противен случай цветето може да умре.

Възможни нарастващи проблеми

Всички производители на цветя любители знаят как да се грижат за дифенбахията. Не всички обаче разбират защо растението може да се разболее. Най-честите симптоми на проблеми са:

 • Пожълтяване на листата;
 • Блед цвят на листата;
 • Сушене;
 • Падаща зеленина.

Всяко от тези разстройства има своя собствена причина, така че те трябва да се лекуват по различен начин.

Листата пожълтяват

Не всеки знае защо листата на дифенбахия пожълтяват. Това най-често се причинява от загниване на корените. Намаляването на поливането в повечето случаи помага да се спаси ситуацията.Също така, листата могат да пожълтеят, ако засадите дифенбахия в стегната саксия.

Листата пребледняват

Ако листата на дифенбахия пожълтеят, причините може да са различни. Ако листата побледнеят, това най-често се причинява от липса на хранителни вещества. Като „линейка“ растението се нуждае от торене със сложни минерални торове.

Листата могат да побледнеят от липса на хранене

Върховете на листата изсъхват

Изсъхването на върховете е тревожен симптом, сигнализиращ за проблеми със стъблото и корените. В този случай можете да спасите цветето, като извършите трансплантация и премахнете част от болните (изгнили) корени.

Долните листа падат

Ако долните листа започнаха да падат, да се извиват и да изсъхнат, виновна е гъбична или вирусна инфекция. За борба с болестта можете да използвате индустриални фунгициди, а резитбата също има лечебен ефект.

Падането на долните листа показва гъбична инфекция.

Вредители

Дифенбахията рядко става плячка на вредители, насекомите се отблъскват от отровен млечен сок. Растението обаче може да бъде нападнато от мащабно насекомо. Може да остави слуз по листата, сякаш цветето „плаче“ с истински сълзи. За борба с него трябва да се използва пръскане. Също така, мащабното насекомо обича праха, така че трябва да избършете листата с влажна кърпа възможно най-често и да организирате мощен "душ" за цветето.

Най-добрият начин за борба с вредителите е механичен

Интересно! Най-добрият начин за събиране на ножници е на ръка. Дифенбахията не винаги реагира на индустриални инсектициди и механичният метод гарантирано не дава резултат. Частите на растението, засегнати от струпясването, веднага се унищожават чрез изгаряне.

Други проблеми

Други проблеми включват вирусна болест на мозайката на листата. Листата променя цвета си, върху нея се появяват белезникави и жълти петна. Унищожаването и изгарянето на засегнатите листа и стъбла ще помогне да се реанимира растението, независимо колко болно може да изглежда.

Това цвете е добро, защото бързо се адаптира към всякакви условия. Въпреки това производителите на цветя трябва да са наясно с неговата токсичност; такова растение е по-подходящо за офиса, а не за дома. Извършвайки грижи, трябва да обърнете специално внимание на правилното хранене. От нея зависи до голяма степен бързото развитие на растението у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина