Цвете Ehmeya - грижи и размножаване у дома

Ehmeya е цвете, което принадлежи към семейство Bromeliad. Този род включва 180 вида култури. При естествени условия те най-често растат в Америка. Сега тази култура започна да се отглежда у дома, тъй като има красив цъфтеж и е непретенциозна в грижите.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Ehmeya е епифит, който принадлежи към семейство Bromeliad и е най-близкият роднина на ананаса. Културата се счита за многогодишно растение с дълги, кожести листа.

Ehmeya е красиво декоративно растение

При отглеждане у дома цветето не надвишава 30-90 см височина. Листата му достигат 20-50 см. Те имат малки зъбчета по краищата. Листата образуват кръгла фуния с розетка в центъра. Отгоре те са покрити с произволно разположени ивици и петна.

Важно! Echmeya се счита за епифит, следователно целта на корените му е да бъдат фиксирани върху ствола на друго растение. Цветето получава храна през листата.

Накратко за историята на появата

Растението произхожда от Южна Америка - в частност Мексико. В този регион той расте, като се фиксира върху дърветата. Цветето се храни с вода и хумус, който се натрупва в изхода.

Въпреки региона на растеж, културата има гръцко име. Значението му е „върхът на върха“. Интересно е, че съименникът на екзотичното растение беше героят на популярния филм - принц Ехмея от Земята на скъпоценните камъни.

Характеристики на домашните грижи

За да расте красива ехмея, домашните грижи трябва да бъдат цялостни.

Температура

Растението е родно в топлите райони, така че се счита за топлолюбиво. През лятото той се нуждае от температура от + 20-26 градуса, през зимата - от + 17-18 градуса.

Осветление

Вътрешно цвете може да се постави на различни места в стаята. Развива се нормално на добре осветена перваза на прозореца и понася добре полусянката. Нежелателно е да се поставя ehmeya на северния прозорец. В този случай съществува риск от липса на осветление. Трябва да се компенсира с фитолампи. Липсата на светлина е придружена от промяна в цвета на листата. Той става по-блед и по-безизразен.

Поливане

Културата се нуждае от пълна почвена влага. От средата на пролетта до началото на есента цветето трябва да се полива поне три пъти седмично с утаена вода. Течността също трябва да се излее в изхода за цветя. През зимата количеството поливане се намалява.

Пръскане

Растението принадлежи към епифитите. Това означава, че корените му се използват най-вече за закрепване. Листата са отговорни за храненето на екзотичното цвете, поради което основното поливане за растението ехмея е пръскането. През есента и зимата тази процедура се извършва по-рядко, но не се препоръчва напълно да се изключи.

Влажност

За да се поддържа нормална влага около цветето, трябва да се пръска всеки ден. През лятото се препоръчва да поставите саксията на палет с влажни камъни. От не малко значение е системното проветряване на помещенията, където расте културата.

Важно! Културата е лоша за чернови. Тази функция със сигурност трябва да се вземе предвид при излъчване.

Грундиране

При избора на почва за ехмея трябва да се дава предпочитание на лека и проветрива почва, която не задържа вода. Най-добре е да се смесват копка и листна почва в равни пропорции. Също така, половината пясък и хумус трябва да се добавят към състава. За да направите почвата по-въздушна, е необходимо да добавите кора, сфагнум, въглен.

Подхранване

От април до септември райестата ехмея се нуждае от допълнително хранене. Торовете се препоръчват да се прилагат на всеки 10-14 дни. За това са подходящи минерални продукти, предназначени за бромелия. Течният тор трябва да бъде разделен на 2 части. Единият от тях се изсипва в земята, а вторият в изход.

Отровно ли е цветето или не

Много хора смятат растението за отровно, защото сокът му може да изгори кожата. Това трябва да се вземе предвид, когато се грижите за раирана ехмея у дома. Трансплантацията и размножаването на културата се извършва с ръкавици.

Кога и как цъфти

Растението има атрактивен цъфтеж. За да накарате храста да цъфти, трябва правилно да се грижите за него.

Как цъфти ehmeya? На масивен дръжка, наподобяващ стрела, се появяват съцветия под формата на ухо или метлица. Прицветникът изглежда по-впечатляващо от самите цветя. Може да има наситен червен или розов цвят.

Период на цъфтеж

Цъфтежът се наблюдава на 5-та година от живота на растението. При вкореняване на дъщерни розетки цветята се появяват след 2-3 години. При естествени условия те могат да присъстват до шест месеца. Вкъщи те избледняват доста бързо. Прицветниците, върху които се образуват плодовете, остават най-дълги.

Забележка! Културната розетка цъфти само 1 път. След цъфтежа умира.

Растението се характеризира с буен цъфтеж

Подрязване

Грижата за ехмея не изисква системно подрязване. Листата на културата са отговорни за нейното хранене. Ако здравата зеленина бъде премахната, реколтата може да умре.

Как се умножава

Тъй като розетката умира след увяхването на съцветията, животновъдите са принудени системно да размножават културата. Това е доста прост процес, тъй като децата се вкореняват без никакви проблеми.

Размножаване чрез резници

Няма да е възможно да отрежете дръжката за отглеждане. Има малко стъбло, което няма да расте. Освен това растението веднага ще умре. Следователно възпроизвеждането на ехмея се извършва чрез издънки. След като цъфтежът на майчиното растение завърши, розетката ражда деца и умира. Процесът на увяхване е бавен. През този период децата стават все по-силни и по-силни.

Необходимо е да се отдели дъщерният изход от общите корени в момента, когато той достигне 2/3 от височината на майчината култура. За да възпроизведете цвете, трябва да направите следното:

 1. Извадете растението от саксията и отстранете почвата.
 2. Направете разрез, който уврежда минимално корените на бебето.
 3. Поръсете засегнатата област с въглен или креда.
 4. Напълнете саксия с диаметър 10 см с хранителен субстрат.
 5. Засадете бебето и го покрийте с буркан или торба. Важно е да се проветрява растението всеки ден.
 6. Необходимо е постоянно да се поддържа съдържанието на влага в почвата и да се предпазва ехмеята от пряка слънчева светлина.
 7. След 20 дни си струва да проверите растежа на корените.
 8. Ако те са започнали развитието си, саксията трябва да се постави на ново място и да се грижи за културата напълно.

Когато храстът порасне, ще трябва да бъде презасаден. Ако са засадени няколко деца, те трябва да бъдат седнали.

Размножаване чрез наслояване

Ehmeya не се размножава по този начин. Стъблото на културата не се огъва и не образува въздушни корени. Най-добре е да се развъжда растението с потомство.

Ехмея се размножава чрез потомство

Прехвърляне

Културата не се препоръчва да се пресажда често. С помощта на корените тя получава минимум хранене. Препоръчва се преместването на културата на ново място веднъж на 3 години.

Важно! Процедурата по трансплантация се извършва, когато субстратът е изчерпан. За засаждане на ехмея трябва да използвате широка и плитка саксия.

Възможни нарастващи проблеми

При отглеждане на култури съществува риск от различни проблеми. Най-често те са причинени от нарушаване на правилата за грижа за растението.

Защо цветето не цъфти

Причини за липсата на цъфтеж:

 • недостатъчно осветление;
 • ниско ниво на влажност през периода на активно развитие на културата;
 • температурата е под +18 градуса или повече от +35;
 • влиянието на пряката слънчева светлина;
 • силна почвена влага - застоялата вода провокира процеса на гниене на кореновата система.

За да активирате процеса на цъфтеж, можете да прибегнете до следните мерки:

 • Поставете нарязани ябълки или банани във влажна почва. Когато плодовете се влошат, сменете ги с пресни.
 • Осигурете парникови условия за културата. За целта го покрийте със стъклен буркан или торба. Важно е температурата в оранжерията да е поне +25 градуса.
 • Систематично проветрявайте растението и контролирайте влагата в почвата.

Средно мерките за реанимация ви позволяват да вземете дръжка в рамките на 10 дни.

Защо ehmeas пожълтяват, изсъхват и падат от листата

Най-често листата на културата пожълтяват поради развитието на гъбични инфекции. Когато се появи кореново гниене, се наблюдава пожълтяване и отмиране на листата. През този период кореновата система на растението потъмнява и загнива.

Ако правилата за грижи са нарушени, растението страда от гъбични инфекции.

Навременната диагностика помага да се предотврати смъртта на растенията. За да направите това, трябва да го извадите от почвата, да проверите кореновата система и да отрежете засегнатите фрагменти.

След това растението трябва да бъде трансплантирано в нова почва и преместено на топло и добре осветено място. В случай на значителни щети можете да отрежете върха на младите клони. Това ще помогне да се запази жизнеността на растенията.

Важно! Възможно е да се навлажни почвата само с забележимо начало на развитието на културата. Прекомерното поливане се счита за причина за развитието на гъбични инфекции.

Вредители

Ehmeya може да страда от различни вредители. Те включват кърлежи, люспи, мащабни насекоми. За да се справят с паразитите, те се третират със сапунена вода. Ако не помогне, е необходимо да се прибегне до използването на инсектициди.

Други проблеми

Нарушаването на правилата за грижа за растението провокира загуба на декоративност на листата и развитие на заболявания:

 • Появата на сухота на повърхността на листата. Това показва недостатъчна влажност на въздуха.
 • Набръчкани листа. Това показва дефицит на влага. Ако след поливане те не са се възстановили, тогава има проблеми с кореновата система.
 • Пожълтяване на листата и загуба на пъстър модел. Такива знаци показват липса на осветление.
 • Листа и стъбла, засегнати от гниене. В този случай корените на растението не могат да бъдат спасени. Такива проблеми са свързани с излишната влага и ниските температури.

Нарушаването на препоръките на цветарите провокира промяна в цвета на листата

Растителни видове

Видове ehmea:

 1. Ehmeya райета или фасции. Това е красиво декоративно растение, достигащо 60 см височина. Характеризира се с лентовидни листа, които са покрити с размазани ивици. При подходящи грижи Ehmeya Primera или Fasciata aechmea може да цъфти през лятото.
 2. Искряща Емея или Син дъжд. Характеризира се с компактен размер и светло зелена зеленина. Сортът Ehmeya Blue Rhine има паникуларни съцветия с много малки сини цветя и коралови прицветници.
 3. Двуцветна ехмея. Това е най-устойчивият на външни влияния сорт с необичаен цвят на листата. Те са зелени отгоре и червеникаво-лилави отдолу. Цветовете имат червено-розов оттенък.
 4. Ehmey Weilbach. Това растение се характеризира с оригинален преход в нюанси на зеленина. Те са червено-зелени в основата, останалите имат обичайния зелен оттенък. Храстите достигат височина 50 см. Те се характеризират с ярки гроздовидни съцветия. Прицветниците са червени, а цветята са сини.
 5. Ехмея е опашка или брада. Тази малка култура има компактна роза с богат зелен цвят. Цветето се характеризира с червено-оранжеви прицветници.Цветята имат златист оттенък.

Известни са много разновидности на растението

Ehmeya е красиво декоративно растение, което често се отглежда от производители на цветя. За да може културата да зарадва с обилен цъфтеж възможно най-дълго, трябва да й се осигурят висококачествени грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина