Peperomium pylaea или китайско парично дърво

Пилея има огромен брой видове, между които е трудно да се намерят прилики. От особен интерес за производителите на цветя е пеперомиалната пилея (Pilea Peperomioides), която има не само привлекателен външен вид, но и способността да привлича пари в къщата.

Описание на растението

Pilea peperomioides (Pilea Peperomioides) е един от 400 вида от рода на многогодишни и едногодишни растения от семейство Коприва.

Пилеята достига височина 40-60 см. Има централно стъбло, от което се разминават в различни посоки дълги дръжки с кръгли листа в краищата. Цветът на листата е ярко зелен, повърхността е лъскава. Pilea расте под формата на храст, короната е сферична. Ако спазвате правилата за грижи, тогава можете да изчакате цъфтежа на малки бледочервени цветя.

Млади издънки на пилея

Цветето получи името си "пилея" поради способността му да пръска полен на големи разстояния. В закрити условия това се случва рядко, но тези, които са хванали това явление, го сравняват с фойерверки.

Китайско дърво на парите

Ако по-рано само копелето и замиокулкасите са били наричани парични дървета, то с пристигането на пилеята в Европа броят им се е попълнил. Второто популярно име за растението е китайското парично дърво или японският долар.

За ваша информация! Това се дължи не само на енергията, която растението излъчва в къщата, но и на формата на листата, които наподобяват големи зелени монети.

Родина и територия на разпространение

В дивата природа пеперомиаките растат в Индия и части от Китай. Може да се намери в планини или други места с плодородни почви или лека торфена почва.

Растението се появи в Европа не толкова отдавна, през 1946 г. То беше донесено там от пътници от Швеция. Те не са го култивирали в дивата природа, но веднага са започнали да го отглеждат като стайно растение.

Полезни характеристики

Флористите, които имат трион на перваза на прозореца, знаят, че това растение облекчава умората, премахва лошите мисли и има положителен ефект върху цялостното емоционално състояние. Растението не само почиства стаята от прах, но също така служи като филтър за отрицателна енергия.

Един от основните фактори, поради които хората стартират трион, е тяхната магическа способност да привличат пари в къщата.

Забележка! Веднага след като трионът започна да избледнява, той трябва незабавно да бъде изваден от къщата, такова растение отнема жизнена енергия и финансово благосъстояние.

Домашни грижи

Peperomium pilea е непретенциозно растение, което изглежда страхотно в ниши, в стенни саксии, има възможност за отглеждане на цвете като почвено цвете.

Действия след покупка

Веднага след покупката растението се трансплантира в широк, плитък контейнер. Подходяща е универсална земя, закупена в магазин или специална за декоративни широколистни растения. Можете самостоятелно да приготвите субстрат от трева от листа, торф, пясък и хумус.

Цъфтеж на пилея

Температура и осветление

Въпреки факта, че пилеята е донесена от планините, яркото слънце е противопоказано за нея. Най-добре е да поставите саксията с растения на добре осветено място, но без пряка слънчева светлина.

Растението е топлолюбиво, така че може да се съхранява при стайна температура. Теченията са фатални за триона. През лятото се препоръчва цветето да се изнесе на чист въздух (на балкона или навън).

Почва и трансплантация

Първата трансплантация се извършва веднага след закупуването на растението, всяка следваща трансплантация всяка година през пролетта и лятото.

Инструкции стъпка по стъпка за трансплантация на трион:

  1. Поливайте цветето обилно в деня преди разсаждането.
  2. Изплакнете корените във вода непосредствено преди разсаждането.
  3. Премахнете заплетените и повредени корени.
  4. Третирайте корените с коренов препарат или подобен.
  5. Поставете 3 см дренажен слой на дъното на саксията.
  6. Поставете прясна почва в саксия.
  7. Трансплантирайте цвете, без да го задълбочавате.
  8. Добавете липса на пръст, без да трамбовате.

Важно! Почвата се променя спешно, ако се появи светлокафяв цвят. Ако растението цъфти по време на трансплантацията, тогава съцветията се отрязват предварително.

След пресаждането растението се нуждае от почивка, трябва внимателно да се грижите за него. Възможно е да се разхлаби почвата след около седмица и да се приложи първото торене само след 2 месеца.

Поливане на пеперомия и грижа за листата

Pilea обича влажна почва, но не обича влажен въздух. Цветът реагира рязко на пръскането - изхвърля листата си, въпреки че е благодарен на влажния въздух.

През топлия сезон честотата на поливане зависи от времето; изисква се овлажняване на почвата, докато горният слой изсъхне. През по-студения сезон трионът се полива няколко дни след изсъхване на почвата.

Забележка! Не позволявайте на земната кома да изсъхне. Сушата е по-вредна за триона, отколкото преовлажняването.

За да увеличите влажността, се препоръчва да поставите експандирана глина в тигана на саксията и да налеете малко вода. По време на отоплителния сезон ще бъде от полза за всички стайни растения да използват овлажнител.

Характеристики на грижите за пеперомия в цветарството на закрито

Китайското дърво за дърворезба не изисква много внимание. През зимата растението не преминава в латентно състояние, така че може да се размножава през цялата година. За да се организира почивка за него, в периода от октомври до февруари, температурата на въздуха в помещението трябва да бъде понижена до 18 ° C, влажността и честотата на поливане трябва да бъдат намалени.

Торене и подхранване

Тор се внася през пролетно-летния период веднъж на всеки 10 дни, през есенно-зимния период веднъж месечно. Използват се универсални органични и минерални торове.

Като подправка от естествени продукти са подходящи хумус, пепел, мая, лук, аквариумна вода, утайка от кафе, захар и бананови кори.

Размножаване

Трионът може да се размножава през цялата година. Използва се методът за присаждане и засяване на семена.

Възможно е да се размножава вегетативно с резници с дължина до 10 см. Те се поставят в съд с преварена вода и след появата на корените се засаждат в земята. Ако желаете, можете да покълнете резници веднага в смес от торф и пясък. След това контейнерът се покрива с найлонова торбичка, за да се създаде парников ефект.

Рязане на резници

Методът със семена е по-трудоемък. Семената се поставят в плоска чиния, пълна с торф и тревна почва. Отгоре съдът се покрива със стъкло или фолио и периодично се проветрява. Кълновете се прехвърлят в отделна саксия, когато се появят 3-4 листа.

Забележка! Семената покълват средно 2 месеца, докато могат да покълнат неравномерно.

След като прочетете статията, със сигурност мнозина ще се интересуват от това цвете. Той привлича вниманието, защото носи късмет и пари в къщата, а освен това е неизискващ в грижите, което е толкова полезно за много производители на цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина