Защо ябълковото дърво се навива листа и какво да правя

Ябълковото дърво е едно от най-популярните дървета през лятната вила, което радва с узрели плодове всяка година. Много градинари са изправени пред факта, че листата на ябълковото дърво се навиват. Това явление може да се прояви не само на възрастни, но и на млади семена. Тази статия ще ви помогне да разберете защо листата на ябълковото дърво се извиват, какво да направите, за да лекувате този проблем.

Защо листата се къдрят на ябълково дърво и изсъхват

Младата зелена зеленина може внезапно да промени цвета си, да се извие и да изсъхне. За да разберете какво да правите, ако листата на ябълковото дърво са свити, трябва да определите причините за това заболяване. Те обикновено се разделят на 2 групи:

 • лоша поддръжка на градината;
 • появата на инфекции и вредители по овощните дървета.

Усукани ябълкови листа

Брашнеста мана

По правило брашнестата мана се заселва върху младите листа, тъй като там има много животодателен сок. Най-често се появява на ябълковото дърво през март и април. През този период си струва внимателно да се изследва дървото за наличие на плака от бяло брашно. Ако има много роса, листата ще започнат да изсъхват и да падат и броят на плодовете ще намалее значително.

Когато листата са силно нападнати, трябва да се използват фунгицидни вещества, например Topaz. Трябва да се помни, че препаратите могат да бъдат пуснати в експлоатация не по-късно от 4 седмици преди прибиране на реколтата.

Има и много народни средства, които възпрепятстват разпространението на росата. Най-мощният е 1% разтвор на течност от Бордо, наречен "HOM". Разрешено е да се използва само след прибиране на реколтата или месец преди прибиране на реколтата.

Обикновена листна въшка

Обикновена листна въшка върху ябълка и круша

Колоновата къща на обикновена листна въшка не е толкова лесно да се забележи от разстояние. Местообитанието им изглежда така, сякаш млада издънка се е смачкала с листа. Листата се извиват и деформират поради загубата на сокове, които листните въшки обичат да пият. Освен това насекомите пренасят инфекции, които понякога карат дърветата да отмират.

Препоръчва се борба с вредителите с помощта на различни методи. Това е обичайното изрязване на заразени зони от растения, унищожаването на мравките и третирането с инсектициди.

Важно! Трябва да се вземе предвид моделът на засаждане. Необходимо е незабавно да се отстранят и окосят плевели, за да се предотврати силна гъстота на растенията.

Листна ролка върху ябълка и круша

Когато младите листа започват да се превръщат в тръби, а след това потъмняват и падат на земята, това е работа на гъсениците на валяците с листа. Те населяват дървото и отделят отровно вещество в листата. В резултат на това можете да загубите по-голямата част от зелените и да останете без ябълки или круши.

Народните начини за справяне с гъсеници няма да помогнат. Най-добрият вариант би бил биопрепаратите - "Fitoverm", "Bitoxibacillin" и "Lepidocide"). Успоредно с това можете да събирате ръчно листовите ролки и да унищожавате заразените листа.

Червено-жлъчна листна въшка върху ябълка и круша

Червено-жлъчната листна въшка (известна също като сивата листна въшка) се разпознава бързо дори в ранен етап. Самите вредители са малки и незабележими, но местообитанията им са лесни за намиране чрез яркочервените изпъкналости, както и от усуканите гънки на листата. Ако ябълковото дърво е силно заразено, тогава листата изсъхват и падат на земята, а плодовете имат характерни петна.

Методите за унищожаване на червено-жлъчните листни въшки са подобни на тези за борба с обикновените видове насекоми.Можете да избелите стволовете, да почистите дървото от мъртва кора, да унищожите заразената зеленина, да използвате инсектициди или задържащи колани.

Ябълков молец

Друг опасен вредител по дърветата в градината. Ябълковият молец снася яйцата си по клоните на ябълковото дърво, от които впоследствие се излюпват гъсеници. Първо спят зимен сън, гризат кората под тях, а през пролетта се придвижват до листата и ги увреждат отвътре. В резултат на това листата започва да се навива, става кафява и изсъхва.

След известно време гъсениците са навън и заплитат листата с паяжини. Вътре в гнездото на паяка те се населяват, постепенно улавяйки все повече и повече пространство. Ако не се отървете от молеца, цялото дърво ще бъде покрито с паяжини и ще спре да дава плодове.

Ябълков молец

Ако на ябълковото дърво бъдат открити кафяви листа с гъсеници, вредителите трябва незабавно да бъдат унищожени по следния начин:

 1. Отстранете всички потъмнели листа от дървото.
 2. Третирайте ябълковото дърво с инсектициди.
 3. Събирайте пашкулите от клоните на ръка.

Бактериално изгаряне на ябълка и круша

Тази инфекция се разпространява с бързи темпове и след 2 години от добра градина могат да останат само спомени. Първият признак на болестта са кафяви падащи цветя.

Дърветата трябва да бъдат третирани незабавно след откриване на пожар. Антибиотиците са основният помощник в борбата с инфекцията. Първо, трябва да отрежете засегнатите клони и да намажете самите разфасовки с меден сулфат. След това дърветата трябва да се напръскат с антибиотици:

 • Стрептомицин (50 μg / ml),
 • Рифампицин (50 μg / ml),
 • Гентамицин (50 μg / ml),
 • Левомицетин (50 μg / ml),
 • Налидиксинова киселина (20 μg / ml),
 • Канамицин (20 μg / ml).

Една или две таблетки или ампули трябва да се разреждат в петлитров съд с вода. Полученият разтвор ще бъде достатъчен за 9-10 млади разсад.

Внимание! Ако лекарствата не помогнат, цялото дърво ще трябва да бъде унищожено, в противен случай ще зарази цялата област.

Краста от ябълка и круша

Крастата е вид гъбично заболяване. Спорите му се пренасят по време на ветровито време и могат да заразят всички дървета в градината. Плътната и висока растителност, както и необрязаните корони на дърветата са благоприятни фактори за появата на струпясване.

Инфекцията се проявява като кафеникав до маслинен цвят по листата. С течение на времето струпясването води до пукнатини и гниене, дори по ябълките.

Краста върху ябълки

Фунгицидите понякога не успяват да се справят с струпясването. Тези вещества трябва да се използват стриктно в съответствие с инструкциите, преди и след цъфтежа. Ако няма резултат, можете да добавите допълнително хранене. За да направите това, трябва да разредите следните вещества в топла вода:

 • амониев нитрат (10g),
 • амониев сулфат (10g),
 • калиев сулфат (15g),
 • калиев нитрат (15g).

Напръскайте получения разтвор върху листата, след това повторете след седем дни, докато се появи желаният ефект.

Неправилна грижа за ябълкова градина

Изучавайки въпроса защо листата на ябълковото дърво се навиват, трябва да оцените цялостната грижа за градината. Важно е да използвате торове, да поливате навреме, да премахвате плевели, да третирате вредители и др. Поради неправилна грижа ябълковите дървета също страдат, тъй като листата им могат да се извиват и изсъхнат поради липса на вода или микроелементи.

Липса на влага

Друга причина, поради която листата могат да се извиват, е ниското количество влага в почвата. И ако има много малко вода, тогава листата ще изсъхнат напълно.

За да може ябълковото дърво да се развива и расте правилно, е важно да се поддържа нивото на влага в почвата под дървото. Това се дължи на факта, че растенията се хранят с разтворени компоненти. Съответно, ако няма влага, тогава дори при голям брой елементи ябълковото дърво няма да ги получи. И обратно, когато има твърде много влага, процесът на хранене се нарушава и върховете на корените започват да гният.

Допълнителна информация! За ръчно поливане е по-добре да използвате дъждовна и разтопена вода.В зависимост от количеството естествени валежи, дърветата трябва да се поливат често по време на растежа (март-април), по време на цъфтежа и пъпките (юни) и по време на узряването на плодовете.

Препоръчва се поливането да се комбинира с разрохкване на почвата, тъй като почвата трябва да преминава добре както влага, така и въздух.

Поливане на ябълковото дърво

Липса на микроелементи

Накъдрените листа могат да бъдат признак за липса на елементи в почвата. Например, ако няма достатъчно азот, тогава листата стават светли. В резултат на това листата пожълтяват, свиват се и падат преждевременно.

За да напълните бързо почвата с азот, трябва да добавите към нея разтвор на амониев нитрат (не повече от 20 грама). Половинен процент разтвор на карбамид също е подходящ за преработка. На първо място е необходимо да се пръска не самото дърво, а листните остриета.

Липсата на фосфор в почвата се проявява в едно ябълково дърво по малко по-различен начин. В допълнение към къдренето, листата губят обичайния си цвят и започват да стават червени. Ако проблемът не бъде разрешен, листата ще почернеят и изсъхнат напълно. Малко количество фосфор е често явление в киселата почва поради икономията на органични вещества или пълното му отсъствие.

За да се компенсира недостигът на фосфор, трябва да се добави суперфосфат. Това не винаги помага в кисела почва, тук трябва да използвате фосфатни скали. Торовете трябва да се разтварят възможно най-добре във вода. И така, че полученият разтвор да не се изпари поради топлината, почвата трябва да се разхлаби, навлажни и мулчира с хумус след оплождането. За твърде кисели почви е по-добре да добавите калиев монофосфат предварително, а след седмица - основната превръзка.

Варосане на ябълковото дърво

Що се отнася до липсата на калий, листата на ябълковото дърво са тъпи. Те придобиват неестествен синкав оттенък и краищата могат да се извиват надолу. След известно време около листата се образува джанта и тя става като лодка. Самата листна пластинка се развива бавно, а листата са покрити с бръчки.

Липсата на калий се запълва с дървесна пепел или калциев сулфат. По-добре е да ги използвате едновременно, тъй като пепелта е по-скоро спомагателен елемент, съдържащ много микроелементи.

При липса на калций листата се извиват нагоре. В този случай трябва да се погрижите за варуване на почвата. Необходимо е да се излее около 2 литра вода и да се излее 80 грама вар отгоре. След 2-3 дни под ябълковото дърво ще трябва да се добави калиев сулфат и след това мулчирайте почвата с хумус.

Мерки за превенция

За да се избегне усукване на листата на ябълковото дърво, трябва да се внимава да се създадат подходящите условия. Като алтернатива може да се осигури добра вентилация на короната чрез изтъняване на клоните.

За профилактика се препоръчва всяка година да се режат и унищожават повредени клони. Това включва и варосване на дървета през пролетта, прикриване на големи разфасовки и премахване на обраста.

Използването на фунгициди и инсектициди трябва да се извършва до момента, в който има възможност за размножаване на вредители. Това се дължи на факта, че по-късно подобна обработка ще стане неефективна.

Трябва да се помни за режима на поливане и хранене. Ако лятото е горещо или сухо, не трябва да забравяте да напоявате и наторявате дърветата навреме. В същото време е важно да се поддържа балансът на въведените вещества, за да се избегне недостиг или излишък на компоненти.

Птица в ябълкова градина

Полезни съвети

Една от превантивните мерки е резитбата на ябълките. Важно е да го направите правилно, за да не навредите на самото дърво. Правилната резитба се извършва съгласно следния план.

 1. Първо се изхвърлят големи клони.
 2. Слабите и повредени клони се изрязват.
 3. След това горната част на багажника се отстранява с височина до 4 метра. Това ви позволява да отворите короната за слънчева светлина.

Забележка! За да се отървете от вредните насекоми, се препоръчва да привлечете малки птици на мястото.Можете да им построите къща или къща за птици, тогава улегналите птици ще ядат досадни вредители.

Не забравяйте да използвате градински лак или негов еквивалент. В процеса на работа с ябълково дърво, повредените места трябва да бъдат третирани незабавно.

Ако спазвате всички правила, тогава дори старите дървета ще започнат да дават плодове и вредителите от насекоми ще загубят своите благоприятни условия.

Трябва да се грижите за вашите растения и да предотвратявате техните заболявания. Тогава няма да има причина за появата на смачкани листа, а самото ябълково дърво няма да навреди и ще зарадва собственика с отлична реколта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина