Листата на ябълково дърво изсъхват след цъфтежа: как да спасим едно дърво

Има много причини за изсъхването на ябълковите листа през лятото: неправилна грижа, метеорологични условия, почва и др. Ако се открие такова явление, трябва да се вземат мерки възможно най-скоро, за да се предотврати смъртта на дървото. Статията ще ви помогне да разберете отговора на въпроса, ако ябълковото дърво изсъхне, как да го запазите.

Често срещани грешки при отглеждане на ябълково дърво

Неопитен градинарите обикновено правят следните грешки, когато купуват и засаждат ябълково дърво:

 • Покупка на най-големите разсад. Корените на големите разсад обикновено са силно повредени. В резултат на това дървото не се вкоренява добре. Вероятни са и честите му заболявания. Малките и младите разсад без голяма корона и здрави корени са леко повредени при изкопаване и се вкореняват добре. Също така, разсад до две години показват бърз растеж.
 • Фиданки с отворени корени не трябва да се засаждат по-рано от септември и по-късно от октомври, тъй като те няма да оцелеят през зимата.
 • Следващата грешка е да подготвите дупката точно преди засаждането на ябълковото дърво. Според правилата, това трябва да се направи за 2-3 седмици, така че земята да се уталожи и кореновата шийка впоследствие да е малко над земната линия.

Ябълковото дърво е най-популярното овощно дърво в руските градини

 • Също така не се препоръчва да засаждате ябълковото дърво твърде дълбоко. От друга страна, трябва да се избягва и много плитко засаждане (особено през сухата пролет), защото корените могат да изсъхнат и дървото не се адаптира добре към новите условия. За да засадите правилно ябълковото дърво, трябва да поставите направляваща релса през отвора и да поставите разсада така, че кореновата шийка да е на 4-6 см над релсата.
 • Голямото количество минерали създава среда, която убива специални бактерии. Те превръщат тора във форма, която корените могат да поемат. Ето защо внасянето на голямо количество минерални торове в дупката при засаждане на дърво е голяма грешка. Също така не можете да използвате лошо разложени торове (например пресен тор), тъй като те само ще навредят на ябълковото дърво.

Разсадът трябва да бъде закупен от специализиран магазин, където работят само професионалисти. Добре е също така такива разсад да са идеално адаптирани към климата на региона на бъдещия им растеж.

Важно! Не се препоръчва да купувате разсад от ябълково дърво от автомобили в близост до пътищата или от спонтанни пазари. Тук те могат да изневеряват с качеството или разнообразието на ябълките.

Неподходящи климатични условия

Повечето ябълкови дървета изискват хладен и влажен климат, за да растат добре. Суровата зима и дъждовната пролет и есен са това, от което се нуждаете, защото ябълковото дърво изисква повече студ от другите овощни дървета. Излишната слънчева светлина също няма да навреди. Повечето сортове ябълки растат добре в климат, където температурите над +30 са рядкост и ако листата на ябълковото дърво изсъхнат, когато този показател бъде надвишен, някои градинари включват въздушни вентилатори за охлаждане.

Листата по ябълковите дървета могат да изсъхнат по различни причини.

Грешна ваксинация

Грешките при присаждането на ябълкови дървета също допринасят за изсушаването на листата:

 • Тъп нож. Добрият нож, с който можете да присадите дърво, не трябва да смачква, а да реже дървото на ябълковото дърво, в противен случай потомъкът и запасът ще растат лошо заедно. За да направите това, той трябва да бъде заточен добре.За да тествате остротата на ножа, трябва да го вземете вертикално в лявата си ръка и да опитате да изрежете обикновена офсетова хартия или да обръснете косата на ръката си. Ако не възникнат трудности, можете да го използвате, за да присадите дърво.
 • Бавност. Неопитен градинар отнема твърде много време за засаждане на дървета. Целият процес трябва да отнеме 15-30 секунди, защото след 60-90 рязането може да се счита за сухо и изветряло - не е добре. За да отговорите на това време, се препоръчва да практикувате върху породи, които нямате нищо против (например върба).
 • Разхлабена лента. За да се избегне смъртта на рязането, лентата трябва да бъде стегната (в противен случай ще се образуват кухини, при които съединителната тъкан не расте). Не се страхувайте да направите лентата прекалено стегната, защото в този случай след 10-20 дни, вместо първата, е достатъчно да наложите втора, по-слаба. Освен това, поради полимерните материали, от които са направени лентите, стесненията са станали рядкост.

За инокулация трябва да се използва само добре заточен инструмент.

Недохранване

За да избегнете въпроса какво да правите, ако клоните на ябълковото дърво изсъхват, трябва да се обърне специално внимание на храненето на градинските дървета. Следните видове торове осигуряват отлично хранене:

 • оборски тор;
 • птичи тор;
 • хумус
 • торф-тор компост.

Като цяло ябълковите дървета не са особено придирчиви към почвата. Достатъчно е да е плодородна и да не е много кисела: рН от 6 до 7 (можете да разкислите с вар преди засаждане).

Важно! В градини, където растат ябълкови дървета, не трябва да се допуска застояла вода. Подземните води не трябва да заливат кореновата система на дърветата.

Как да съживим дърво

Дори градинарят да е успял да разбере какво да прави, когато младо ябълково дърво изсъхне, той не е имунизиран срещу проблем при възрастните растения. Случва се растежът да спре и да се наблюдават изсъхнали листа при дървета на възраст 5-10 години. Причината за това може да е близкото появяване на подпочвени води.

За съжаление с този проблем е почти невъзможно да се справим. Разбира се, човек може да се опита да намали количеството подземни води посредством дренаж. В този случай ще трябва да прекопаете почти цялата градина, но няма гаранция, че водата никога няма да се върне или че това изобщо ще помогне. Има и друг вариант - да отглеждате овощни дървета на джудже подложки, които имат по-къси корени, но след това трябва да се уверите, че те не замръзват през зимата.

Също така ябълковото дърво изсъхва от гъбички. Те се разпространяват постепенно и карат дървото да умира бавно. Има два основни вида гъбички:

 • Първият прониква през тънки клони и продължава към ствола. В резултат на това ябълковото дърво изсъхва. Причината за опасността от този тип е, че може дори да не се забележат повреди по кората. За да откриете гъбичките, трябва да отрежете изсъхналия връх на клона: ако разрезът е тъмен, значи има проблем.
 • Вторият вид гъби атакува ствола и основните му клонове. Популярното му име е черен рак. Този вид гъби веднага се открива, тъй като върху кората се появява рана или гниене.

Можете да спасите дърво от гъбички, ако не отлагате лечението. Какво да направите, ако ябълковото дърво изсъхне след цъфтежа или дори вече с плодове? На първо място, трябва да изрежете всички засегнати клони и да дезинфекцирате секциите. За да намалите възможността за втора атака, се препоръчва внимателно да подготвите ябълковото дърво за зимата. За да се спаси едно дърво от гъбички, атакуващи ствола и образуващи рани по кората, то трябва да се третира със специални препарати. През пролетта раните от кората се изглаждат до здрава дървесина. Дърветата се обработват с RanNet (меден сулфат) и се хранят с азот, за да могат да обраснат мъртвата част.

Един от най-често срещаните видове гъбични заболявания на ябълковото дърво

Замразяване на корени

Една от причините за изсъхването на листата на ябълковото дърво може да бъде замръзването на корените. Ако студовете през зимата ударят преди да падне сняг, тогава такава ситуация е напълно възможна.Проблемът е, че дори при повредени корени, ябълковите дървета започват да растат и цъфтят през пролетта, а първото изсъхване на листата започва през юни-юли и то със светкавична скорост.

Ако дърветата на семенен запас нямат такива проблеми, а на джудже подложка, тогава причината е в замръзване. Но не се разочаровайте веднага. Има няколко начина да спасите ябълково дърво, ако то изсъхне в резултат на замръзване на корените. На първо място, земята в кръга около ствола трябва да се пролее с хетероауксин или HB-101 стимулатор на растежа. Пръскането на короната с "Циркон" също помага добре. Но тези средства са несъвместими, необходимо е да се лекува с едно нещо. Във всеки случай почвата трябва да се навлажни и разхлаби.

Заразяване на дървета с вируси

Съвсем наскоро, първите случаи на вируси, водещи до бавно изсъхване на ябълкови дървета, дори опитни градинари бяха принудени да се сбогуват с дървото. Най-лошото при вирусите е тяхната непредсказуемост. В повечето случаи те навлизат в дървото от почвата за засаждане и след това в короната. Кората бавно се влошава, циркулацията на хранителните вещества и производителността намаляват, листата започват да пожълтяват и падат и в резултат на това дървото приключва. Ако градинарят забележи проблем, той търси причината, например, в същото замразяване на кореновата система или в нещо друго. В случай, че едно дърво наистина е заразено с вирус, то трябва да бъде изкоренено и унищожено. За съжаление няма чудеса. Ябълково дърво или друго овощно дърво, заразено с вирус, не може да бъде съживено.

Важно! Наличието на вирус може да бъде недвусмислено заявено в лабораторията. Също така, този проблем може да бъде определен чрез метода на елиминиране, но не можете веднага да говорите за вируси, ако само клоните на ябълковото дърво изсъхват.

Наличието на вредители

Най-опасният вредител е майският бръмбар. Неговите ларви живеят под земята и гризат кореновата система на цялата градина, предотвратявайки развитието на младите дървета. Признаци за присъствие на майски бръмбар - листата изсъхват преждевременно и падат, клоните започват да изсъхват. Освен това, това насекомо вреди не само през май, като яде зеленина. Ларвите се намират по всяко време на годината, когато ровят. За да се отървете от тях, се препоръчва да се излее почвата със стимуланти за вкореняване. Това провокира производството на азот в земята, което ще прогони вредителя. За да се избегне връщането му, почвата се наторява с компост и хумус.

Ларва на майски бръмбар

Мерки за превенция

Превантивната поддръжка се извършва на два етапа: веднага след зимата, докато пъпките са затворени, и през есента след прибиране на реколтата. Целта на първия етап е да изгони вредителите, които са зимували в градината, и да предотврати гъбични заболявания. Процедурата за пръскане трябва да се извърши в началото на март. За да направите това, трябва да изберете спокоен ден, когато температурата на въздуха се повиши до + 4-6 градуса. Използвани агенти като "Нитрафен" или меден сулфат. Също така, в началото на почистването на пъпките, дървото може да се напръска със смес от Бордо или меден / железен сулфат, за да се предотврати струпясване.

Важно! За лечение на ябълкови дървета от вредители можете също да използвате разтвор на хлорофос (срещу гъсеници и гъбички) и суспензия от колоидна сяра (срещу кърлежи).

През есента падналите листа и болните клони трябва да бъдат изгорени. Дърво, напълно лишено от листа, се препоръчва да се напръска с разтвор на карбамид. За да направите това, разтворете 700 g от продукта в 10 литра вода.

Ако листата започнаха да изсъхват, следователно нещо се обърка в развитието на ябълковото дърво или бяха допуснати грешки при грижата за него. За да спасите дървото, трябва да разберете причината и бързо да го премахнете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина