Листни въшки на дренажа: как да се лекува и как да се бори

Листните въшки се считат за доста често срещан вредител, който засяга голямо разнообразие от култури. Може да се намери на ябълкови дървета, череши, черешова слива. Сливите не са изключение. През пролетта вредителите се заселват по дърветата, засягайки задната част на листата. Ако на сливата се появят листни въшки, как да се третира дървото? Този въпрос тревожи много градинари.

Симптоми на поражението на сливовите листни въшки

Голям брой мравки, които минават по ствола на дървото, помагат за откриване на листни въшки по сливата. Ако в близост до реколтата се появят много мравуняци, това също се счита за важен показател за увреждането на растението от паразити.

Листните въшки доста често заразяват сливи и други овощни дървета.

За да се идентифицират вредители, е необходимо внимателно да се изследва културата, като се обърне специално внимание на младите клони. Може да бъде много трудно да се забележат зелени листни въшки при повърхностен преглед. За да го идентифицирате, трябва да погледнете под долната част на листата. Идентифицирането на бели или черни листни въшки е много по-лесно, тъй като те контрастират с листата.

Забележка! Ако листата се извиват и се деформират, това показва голям брой паразити. В такава ситуация трябва да се вземат спешни мерки.

Идентифицирането на черни или бели листни въшки е много по-лесно от идентифицирането на зелени листни въшки.

Фактори, провокиращи инфекция

Листните въшки се развиват най-добре при температура от + 23 ... + 27 градуса. Освен това яйцата й са в състояние да зимуват, когато температурата спадне до -10 ... -15 градуса. Параметрите на влажността на въздуха също влияят върху дейността на насекомите. Максималната активност се наблюдава при показатели на ниво 70-80%. Този климат е типичен за Западна и Източна Европа.

Мравките допринасят за активното разпространение на листни въшки. Те абсорбират сладкия сироп, който вредителите произвеждат. Мравките буквално отглеждат листни въшки и се грижат за яйцата им. Те също така предпазват културата от други паразити и са близо до източника на храна през цялото време.

Мравките увеличават риска от разпространение на листни въшки

Механично отстраняване на листни въшки

Този метод за премахване на листни въшки е подходящ за млада градина, в която растат предимно ниски култури. Те могат лесно да бъдат изследвани и когато се появят първите огнища, издънките и листата се отстраняват. Също така този метод може да се използва през лятото и есента на етапа на плододаване, когато е забранено използването на химикали за обработка на плодове и плодове.

Най-често листните въшки засягат предимно така наречените върхове. Те са силни млади клони, които се образуват в голям обем след подмладяваща резитба. Следователно те трябва да бъдат премахнати през лятото или есента, за да се избегне активен растеж и удебеляване на короната. През май или юни можете да премахвате върховете без инструменти. Достатъчно е да ги отчупите с ръце.

За да се сведе до минимум рискът от увреждане на културата, е важно дървото да се реже своевременно и правилно да се оформи короната. Ако има твърде много клонове, може да бъде много трудно да се видят засегнатите области. Ако дървото е леко вентилирано, всички клони са осветени от слънцето. Смята се, че са по-устойчиви на поражение. Освен това е много по-лесно да се идентифицират засегнатите области.

Важно! Категорично е забранено оставянето на отсечени клони или листа под дървото или в района.Това ще доведе до повторно заразяване на културата от насекоми.

За да се избегне по-нататъшно разпространение на листни въшки, препоръчително е изгорените отстранени издънки. Понякога колониите на листни въшки могат да се отмият с поток вода. Това може да се направи, ако дървото е малко и върху него няма плодове.

Важно е да се има предвид, че след живота на листната въшка листата са покрити със сладка маса. Храни се с мравки, които разпространяват паразитите по младите издънки. За да минимизират броя на вредителите, градинарите препоръчват да се избягва появата на големи мравуняци на мястото. От не малко значение е премахването на житни плевели, върху които листните въшки често се заселват.

Препоръчително е да отрежете засегнатите фрагменти

Химикали от сливови въшки

Ако остане повече от 1 месец преди узряването на реколтата, е допустимо да се използват химически инсектициди. Те помагат незабавно да се отървете от вредителите. В допълнение, такива вещества имат продължителен ефект. Те могат да се използват на етапа на цъфтежа на културата.

Важно!Химическите елементи, които попадат върху плодовете, се разпадат в рамките на един месец. След това сливите могат да се ядат.

Препоръчително е да се обработват насаждения сутрин или вечер. При облачно време пръскането на дървета може да се извършва през целия ден. Ако се очакват валежи, процедурата трябва да бъде разсрочена за друг ден. Капките ще отмият лекарството от повърхността на листата и няма да има време да действа върху вредителите.

Как да се справим с листни въшки на дренаж? За да унищожите паразитите, можете да напръскате дърво със следните ефективни средства:

 • Aktara - с минимално количество валежи, лекарството предпазва насажденията до 4 седмици. Основната му разлика от другите инсектициди се счита за ефекта върху възрастните и техните ларви. Те напълно умират след 1 ден.
 • Biotlin - засяга паразитите след няколко часа. Съставът помага да се спре появата на нови паразити. Не провокира пристрастяващи вредители. Следователно веществото може да се прилага няколко пъти през сезона.
 • Inta-Vir - съставът се използва за обработка на насаждения максимум 3 пъти през сезона. Веществото не се използва за профилактика. Те могат да се справят със сливи само когато се появят паразити.
 • Командир - има ефект върху възрастни вредители и ларви. Листните въшки не развиват устойчивост на химичните елементи на това вещество. Съставът е ефективен при горещо време. Освен това практически не се отмива.

Важно!Ако плодовете са почти узрели и остава малко време преди прибиране на реколтата, по-добре е да се използват биологични вещества. Най-ефективните средства включват Akarin, Aktofit, Fitoverm.

Пръскането с химикали се счита за ефективен метод за борба с паразитите.

Отличителните черти на биологичните вещества включват следното:

 • след 5 дни плодовете могат да се ядат;
 • насекомите спират своята опасна дейност след 5-10 часа;
 • пълна смърт на вредителите настъпва след няколко дни - след 2-7 дни;
 • средствата са ефективни при определени температури, затова преди употреба трябва да прочетете инструкциите;
 • веществата осигуряват отлични резултати с превантивно пръскане и с относително малък брой паразити;
 • с големи колонии те са по-малко ефективни от химическите агенти.

Как да се справим с листни въшки с помощта на народни средства

Можете да се отървете от листни въшки с помощта на народни средства. Има много прости рецепти за премахване на паразити.

Инфузия на дървесна пепел

За да направите този продукт, трябва да вземете 200 г дървесна пепел и да добавите 10 литра вода. Също така е необходимо да се въведе малко сапунени стърготини в състава. Ако е необходимо, разтворът може да бъде заменен със суха пепел.

Трябва да се поръсва равномерно върху областта на кръга на багажника и да се поръсва умерено с гореща вода.Този безопасен метод помага да се освободи дървото от паразити дори в най-трудните ситуации.

Брезов катран

Тази течност има специфичен аромат, който отблъсква листните въшки. Освен това има антисептични и антимикробни свойства, което носи големи ползи за растението.

За да направите полезно решение, трябва да смесите 10 ml катран, 50 g сапун за пране, 10 литра вода. Полученият инструмент трябва да обработи не само дървото, но и кръга на ствола. За да се предотврати повторно заразяване на растението, контейнерите, пълни с катран, могат да бъдат окачени в короната.

Амонячен разтвор

Това решение също има изразена миризма. В резултат на обработката на дървесина мравките и листните въшки се преместват на друго място. За борба с паразитите трябва да смесите разтвор от 10 литра вода, 1 супена лъжица концентриран амоняк и сапунена емулсия. С готовия състав трябва да обработите млади клони и върха на дървото.

Сравнение на традиционните методи и химически обработки

Народните лекарства се различават от химическите с по-малка ефективност. Вещества като сода, амоняк, горчица трябва да се използват многократно. Освен това те обикновено се използват с малък характер на поражението на културата.

Ако по сливата има много паразити, трябва да се използват химикали. Те помагат за постигане на ефект само за няколко часа. Такива вещества обаче могат да навредят на плода и да влошат човешкото здраве.

Профилактика на болести и поява на насекоми

За да се избегне поражението на културата от паразити, струва си да се придържате към определени правила:

 • Борба с мравките. Листните въшки са в тясна симбиоза с тях. Мравките са тези, които пренасят паразитите през дървото. С тяхното унищожаване е възможно значително да се намали броят на листните въшки.
 • Привлечете калинки. Тези насекоми активно ядат листни въшки. За това копърът може да бъде засаден близо до дърво.
 • Засадете растения, отблъскващи листни въшки. Те включват мента, невен, магданоз.
 • Подрязвайте систематично дървета. Това помага да се намали рискът от засаждане на листни въшки.
 • Изкопайте кръга около ствола на малка дълбочина.
 • Редовно плевене под дървета.

Забележка! Растенията, които са привлекателни за листни въшки, могат да бъдат засадени на кратко разстояние от слива. Грахът, бобът, настурцията могат да се използват, за да накарат насекомите да обърнат вниманието си.

Привличането на калинки в градината се счита за ефективен метод за превенция.

Появата на листни въшки по сливите се счита за доста често срещан проблем. Насекомите абсорбират сока на реколтата и могат значително да влошат състоянието му. За да се справите с вредителите, трябва своевременно да обработите насажденията. За това е допустимо да се използват химически и народни средства.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина