Грубо и бяло действие - декоративен храст

Дейция е храст, който принадлежи към семейство Хортензия. Намира се естествено в Китай, Япония и Мексико. Културата е чудесна за единични насаждения в градината. Също така се използва активно за украса на жив плет или беседки. В същото време е доста лесно да се грижите за културата, защото е много популярна сред производителите на цветя.

Описание на действието и неговите характеристики

Това растение е многогодишен широколистен храст, който достига 0,5-4 м височина. Културата може да расте на мястото в продължение на 25 години. Издънките растат около 25 см всяка година. Страничните клони се образуват директно от повърхността на почвата. Растението расте добре във влажна почва.

Дейция е красив декоративен храст

Действието се характеризира със смесено коренище. Включва 1-2 дълги процеса и много влакнести корени. Стъблата са покрити с тъмнокафява кора. Има гладка текстура.

Издънките имат противоположни листа на дръжки. Те са с овална или яйцевидна форма. Гладките и жилави листа имат назъбени ръбове. През есента те придобиват жълто-кафяв цвят.

В края на пролетта издънките от миналата година покриват гроздовидни съцветия. Те включват малки цветя с размер 1-2 см.

Забележка! Цъфтежът продължава почти цялото лято.

В същото време храстите излъчват деликатен аромат. Тогава върху тях се появяват сферични семена.

Растението се характеризира с буен и дълъг цъфтеж, който продължава почти през цялото лято.

Популярни видове и разновидности на действие

Deutzia има доста разновидности, всяка от които има определени характеристики. Това позволява на градинаря да избере най-добрия вариант.

Deutzia scabra

Според описанието това е разтегнат декоративен храст, който достига височина 2,5 м. Издънките са покрити с листа на дръжки. Те имат овална форма. Грубите листа достигат до 3-8 см и са покрити с къси власинки. Културата на цъфтеж започва в средата на юни. В същото време малките бели цветя буквално го „залепват“.

Дейция най-грациозната (D. x elegantissima)

Този хибрид достига височина 1,5 м и има овални листа. Те имат назъбени ръбове. Растението се характеризира с лилаво-розови пъпки, образуващи гроздовидни съцветия. Най-често срещаният представител на този вид е Перлената роза. Известен е със своите красиви розови пъпки.

Забележка! Културата се счита за термофилна, поради което трябва да бъде изолирана за зимата.

Екшън Turbilon Rouge

Тази декоративна култура има буйни съцветия. На външен вид приличат малко на хортензии. Цветята се характеризират с розов оттенък и нежен аромат. Храстът запазва отличния си вид през периода на цъфтеж. На височина достига 2 m.

Deutzia x rosea

Това е пищен хибрид, характеризиращ се с камбановидни цветя. Пъпките имат наситен розов цвят. Съцветията са гроздовидни. Те украсяват храстите през юни-юли. Всяка четка съдържа 15-30 пъпки. Храстът може да достигне височина от 2,5 м. Растението е покрито с дебели листа. Имат богат зелен цвят.

Deytion pink има красиви пъпки с богат нюанс

Забележка! Розовото действие е получено от грациозните и лилави сортове. Храстът се характеризира с устойчивост на замръзване.

Deutzia грациозна или стройна (Deutzia gracilis)

Този интересен златист храст има кръгла форма. Характеризира се с красиви бели пъпки, които образуват цветя от 6-10 см. Растението цъфти през целия юни. Толерантността към суша се счита за отличителна черта на културата.

Най-популярният представител на този сорт е сортът Nikko. Този къс храст има бели цветя, които наподобяват камбани на външен вид. Културата се характеризира с дълъг цъфтеж, който продължава от май до юли. С пристигането на есента листата стават червени.

Грижи на открито

Грижите и засаждането на екшън храста имат определени характеристики. За да се отглежда здраво растение, то трябва да се грижи правилно.

Поливане

При горещина и суша се препоръчва да се поливат храстите 2-3 пъти месечно. През периода на валежите е необходимо да се навлажни почвата, тъй като горният слой на почвата изсъхва. За 1 растение си струва да се използват 15-20 литра вода.

Важно! След овлажняване на почвата трябва да разхлабите добре повърхността на земята, за да премахнете плътната кора. Не разрохквайте почвата твърде енергично, за да не повредите корените.

При горещо време действието трябва да се полива 2-3 пъти месечно.

Подхранване и торене

Това растение трябва да бъде оплодено три пъти през целия сезон. За първи път е необходимо да се покрие кръга на багажника с хумус. За втори път трябва да използвате течна минерална превръзка. Те се внасят преди завършване на цъфтежа.

Последната превръзка трябва да се направи преди резитбата. За да направите това, трябва да използвате разтвор на лопен, смесвайки го с вода 1:10. За 1 храст трябва да използвате 10 литра от продукта.

Болести и вредители

Дейцела е храст, отглеждането и грижата за който включва предотвратяване на болести. Растението е устойчиво на големи патологии и паразити. Но в същото време е необходимо да се разхлаби почвата своевременно, да се изтъни короната, да се премахнат изсъхналите листа и сухите издънки.

Важно! Най-често културата се сблъсква с кореново гниене. За профилактика на патологията е важно да се избягва преовлажняването на почвата и стагнацията на влагата.

Най-опасните паразити са листни въшки, гъсеници и кърлежи. Средства като "Actellik" и "Decis" помагат за справяне с вредителите. Съществува и риск от увреждане на храстите от хобот на пчелите. Отървете се с помощта на разтвори "Karbofos" и "Phthalofos".

Избор на разсад и действие за засаждане на открито

За да се развива растението нормално, то трябва да бъде правилно засадено. По този начин е важно да се отдели внимание на избора на мястото за културата.

Избор на място за кацане

Растението се нуждае от достатъчно слънце. Той също се нуждае от питателна почва. Не трябва да поставяте цветето на места с високо разположение на подпочвените води.

Как се засажда

Работата по засаждането трябва да се извърши в началото на април. Културата трябва да се засажда в предварително подготвени ями. Те трябва да имат дълбочина най-малко 35 см. Засаждането на цвете трябва да се извършва при температура на въздуха 0 ... + 2 градуса.

Размножаването на културата се извършва по следните начини:

  • Метод на семена. В този случай семената могат да бъдат засадени на открито или от тях да се отглеждат разсад. Директното кацане се извършва в края на август.
  • Чрез резници. За да направите това, от най-мощния храст трябва да изрежете резници с дължина 18 см, да ги третирате със стимуланти на растежа и да ги поставите в контейнер с пръст. В края на лятото трябва да преместите резниците в градината. Последващите грижи включват навременно поливане и разрохкване на почвата. На етапа на активно развитие на културата е необходимо да се прилагат торове.

Разсадът се засажда в края на лятото.

Формиране на Буш

За да придадете на храста правилната форма, той трябва да бъде отрязан навреме.Грижите за културите трябва да започнат в началото на пролетта. Когато се появят първите листа, може да се оцени състоянието на леторастите. В този случай клоните, засегнати от замръзване, трябва да бъдат премахнати.

Втората резитба се извършва след завършване на цъфтежа. През този период е необходимо да се отървете от дръжките, да изрежете издънките и да оформите короната. В същото време си струва да извършите резитба против стареене.

Забележка! Започва да се извършва от 5-та година от живота след засаждането.

Устойчивост на замръзване и подслон за зимата

За да може дървото на храста да има време да узрее от слана, през август е необходимо да се спре поливането на растението. В началото на септември растението трябва да бъде покрито с влагоустойчив материал, който ще предпази реколтата от обилни есенни валежи.

Трябва да покриете храстите за зимата на 2 етапа:

  1. В началото на първата слана клоните на малки храсти трябва да бъдат притиснати към земята, фиксирани и след това покрити със земя. Клоните на високите растения трябва да бъдат вързани и изолирани с дебел чул.
  2. Ако средната дневна температура е под 0 градуса, основата на храстите трябва да бъде покрита със смърчови клони. Такава изолация помага за улавянето на снега и предотвратява замръзването на храстите.

През пролетта, когато заплахата от замръзване отмине и снегът се стопи, изолацията трябва да бъде премахната. Това ще помогне да се избегне дебат за кореновата система.

Важно! Покриването на действието за зимата е по-необходимо, за да се предотврати изсъхването на клоните. Без подслон цветните пъпки обикновено изсъхват.

Растението трябва да бъде изолирано през зимата, за да се избегне изсушаване на клоните.

Дейция е популярна декоративна култура, отглеждана от много производители на цветя. Това растение се използва активно в ландшафтния дизайн и помага за украса на градински парцели. В този случай храстът изисква адекватни и цялостни грижи. Необходимо е да се напоява, нарязва, подхранва навреме. Предотвратяването на болести и вредители е от голямо значение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина