Сапуничка от базиликола (Saponaria ocymoides)

Базиликум сапунен е тревист цъфтящ представител на семейство Карамфилови. Другото му име е saponaria, което на латински означава „сапун“. Това се дължи на някои особености на корените на сапунената трева и други части на растението. Ако ги разтриете, тогава на ръцете ви ще остане сапунено покритие, което при навлажняване с вода се превръща в пяна. Тази плака се формира от сапонин, естествен заместител на сапуна, който се намира в големи количества в кореновата система на сапунария сапонария.

Тъй като цветето има ярък външен вид и е доста непретенциозно в грижите, то често се използва за декорация на ландшафтен дизайн.

Кратко описание, история на произхода

Има много разновидности на сапунена трева, но всички те лесно се забелязват на тревата от големия, светлорозов флорален килим. Растението се счита за маломерно и може да достигне височина не повече от 90 см. Цъфтежът започва през май, цъфналите пъпки имат пет малки листенца.

Сапунено цвете

Сред всички предимства на растението градинарите разграничават следните основни:

  • Расте еднакво при всякаква светлина - на сянка и на слънце.
  • Притежава добра устойчивост на замръзване и понася добре сушата.
  • Различава се с бърз растеж и висока кълняемост на семената.
  • Много непретенциозен в избора на почва. За обработка е необходима всякаква добре дренирана почва.

История за произхода

В естественото си местообитание цветето сапун е многогодишно расте и расте на камениста почва, главно в гората. Родината на растението са планинските райони на Испания, островите Корсика и Сардиния. Първото споменаване за него датира от 17-ти век - тогава той е бил използван като сапун.

Допълнителна информация! На територията на Русия, в дивата природа, тя расте в планините на Кавказ и дори в Сибир.

В допълнение, многогодишният храст се използва като лечебно растение. Съдържа много витамини и други хранителни вещества. Saponaria се използва в козметологията, за лечение на стомашно-чревни и кожни заболявания.

Популярни сортове

Общо са известни около 40 вида растение сапун, но при декоративни условия се отглеждат не повече от 10. Следните сортове са особено популярни сред градинарите.

Общ сапун

Многогодишно с розови цветя и тесни зелени листа. Изглежда зле при едно засаждане, но се отваря в композиция с други растения.

Soapyka бял

Смята се за един от най-редките и ярки сортове. На височина може да достигне 1 метър. Цъфналите цветя имат снежнобял оттенък.

Терен сапун

Има двойни венчелистчета и е малко по-голям спрямо другите сортове.

Терен сапун

Интересна информация!Тери сапонария е отглеждана изкуствено, поради което не се среща в дивата природа.

Соди

Расте предимно на каменисти почви. Среща се естествено в Пиренеите. Той е вид джудже - достига височина 15 см. Листата са ланцетни, цветята са розови.

Лечебна

Непретенциозно цвете, което расте почти на цялата територия на Русия. Розовите цветя имат приятен аромат.

Розов

Този сорт е по-известен като сапуненката на Оливан. Животновъдите отглеждат хибрид специално за украса на алпийските пързалки. Храстът е нисък, пълзи по земята, цветята са ярко розови.

Други

Освен това има много други разновидности на културата. Най-интересни са джуджето, което расте само няколко сантиметра на височина, и растения с жълти и лилави пъпки, като Camille saponaria.

Камила

Отличава се с меки кадифени листа и малки розови цветя.

Отглеждане от семена

Basilikolistnaya сапун се размножава главно от разсад. В градинските магазини можете да намерите семена от такива сортове сапунени червеи като Moon Dust, Inspiration.

Възпроизвеждането на цвете чрез семенен метод се извършва при спазване на следните етапи:

  1. Подготвят се всякакви контейнери с дренажни отвори и почва с добра пропускливост на влагата.
  2. Семената се навлажняват преди сеитбата. След засаждането почвата се полива, покрива се с фолио.
  3. Когато се появят първите издънки, капакът се отстранява. След появата на две листа разсадът се гмурка. Преди засаждане на открито, то трябва да бъде предварително закалено.
  4. Разсадът се появява след 2-3 седмици. Кацането на открито се извършва в средата на май.
  5. За засаждане на открито, кореновата система, заедно с буца пръст, се премества в предварително подготвени дупки.

Разсад от сапонария

Корените съдържат алкалоиди и сапонин. Поради това растението се използва като болкоуспокояващо.

Засаждане по безсемен начин

В допълнение към метода със семена, растението може да се размножава чрез метода на разделяне на коренището и резници. В първия случай коренът се разделя на няколко части и се засажда в отделни чаши. При присаждане върхът се отрязва и се отглежда в мокър пясък.

Soapyka - засаждане и грижи на открито

Въпреки че цветето е непретенциозно, то се нуждае от основни грижи. Трябва да се полива редовно, но не обилно. Не е необходимо да се пръскат декоративни видове. За да се предотврати преовлажняването, е необходимо да се използват леки дренирани почви.

Важно! Ако на мястото има подземни води, по-добре е да засадите цветя на хълм.

Непретенциозно растение не се нуждае от хранене. Разрешено е да се прилагат фосфорни торове веднъж годишно.

Кога и как цъфти

Периодът на цъфтеж е от май до август. По принцип подобни сортове сапония могат да се различават по външния вид на цветята.

Пъпките най-често са петлистни.

Някои от тях могат да бъдат хавлиени и да достигнат 4 см в диаметър. Цветята обаче са предимно малки.

Цветни форми

За разлика от разнообразния нюанс на венчелистчетата, формата е еднаква за всички сортове. Поради факта, че сапунът цъфти на два етапа, той радва градинарите с ярък външен вид почти през цялото лято.

Промени в грижите по време на цъфтежа

За да се получи обилен цъфтеж, се препоръчва да се направи сложно торене. Също така, за да се предотврати самозасяването, избледнелите пъпки трябва редовно да се отстраняват - това ще удължи периода на цъфтеж. Освен това няма други промени в грижите.

Важно! Растението започва да цъфти напълно едва през втората година.

Трансплантирайте след покупка и размножаване

При пресаждането основното е новата почва да е лека, рохкава и да не е подгизнала. Процедурата се извършва чрез прехвърляне на храста заедно със земна бучка в подготвена дупка. В рамките на няколко дни след пресаждането цветето трябва да бъде подхранено с коренообразуващи препарати.

Възможни нарастващи проблеми

Въпреки че сапонарията е непретенциозно растение, в някои случаи при отглеждането й могат да възникнат проблеми.

Болести и вредители

Кафявите петна и потъмняването по листата показват появата на гъбични заболявания. За лечение е необходимо да се отстранят повредените зони и да се коригира режимът на поливане. Ако храстът е напълно засегнат, той трябва да бъде унищожен изцяло, в противен случай лечението с фунгициди ще помогне.

Градинска лъжичка пеперуда

Основният враг на цветето е градинската лъжичка пеперуда. За борба с него трябва да се използват инсектициди.

Признаци на неправилна грижа

Ако се появят тъмни петна по листата на сапунената трева, това показва прекомерно поливане на храста. Цветето изсъхва, ако е засегнато от кореново гниене. Това може да се дължи на преовлажняване на почвата или недостатъчна дезинфекция на почвата.

Mylnyanka е отлично растение за създаване на озеленяване. С цялата си лекота на грижи, той може да украси всяка област.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина