Сортове и видове хортензия за руски градини

Зашеметяващо красиво растение, хортензия, се отглежда в градински парцели и е ярък акцент в пейзажните композиции. Сортовете хортензия са разнообразни, така че всеки производител може да избере подходящия вариант според собствения си вкус. И благодарение на постиженията на съвременното развъждане, много сортове на растението се отличават с устойчивост на замръзване, имунитет към болести и подобрена декоративност.

Общо описание на храста

Въпреки че понякога се култивира като дърво от неопитни градинари, хортензията е храст. Ботанически характеристики:

 • Яйцевидни листа.
 • Цветовете са големи, имат 4 чашелистчета, наподобяващи листенца. Цветът може да бъде от снежнобял и кървавочервен до невероятно синьо, лилаво, зеленикаво.
 • Някои видове хортензии могат да се отглеждат като малки дървета.
 • В природата височината достига 3 метра, но в градините и в частни парцели височината рядко надвишава 1,5 метра.

Панцилната хортензия е най-популярният и непретенциозен вид цвете

В естествената среда в Китай, Япония и други азиатски държави се срещат голям брой различни сортове хортензия. Растението предпочита лека полусянка и нормално ниво на влажност - сухият климат е разрушителен за тях.

Забележка! Най-непретенциозната се счита за дървовидна хортензия, която може да расте в климата на средната зона и се характеризира с високи темпове на растеж.

Кратко описание на основните видове

Най-популярните многогодишни сортове в света са метличестите, дървесните и градинските хортензии. Всички те се отличават с добри декоративни характеристики, компактни храсти, перфектно се адаптират към климата в централна Русия и дори издържат твърдо руските зими.

Paniculata

Латинско име - H. Paniculatasieb. Естественото местообитание на това красиво растение с нежно розови буйни съцветия е Япония.

Ботанически характеристики:

 • Височината на храста е 1,5 метра, има чиста заоблена форма.
 • Цъфтежът е много буен и приятелски.
 • Цветята се събират в съцветия топки. Диаметърът на съцветието е до 25 cm.
 • Отначало венчелистчетата са бели, с лек зеленикав оттенък, но постепенно придобиват елегантен розов цвят.
 • Мощна коренова система, нейният диаметър е много по-голям от диаметъра на короната. Ето защо, когато копаете почвата, трябва да се внимава, за да не се навреди на културата. Корените са много близо до земята.

В дивата природа хортензията на метлиците често е малко дърво. Среща се на територията на Китай, Япония, както и в Далечния изток. Популярен сорт метличесто цвете е Доли, непретенциозна в грижите, но много привлекателна.

Това са ранно цъфтящите растения.

Подобно на дърво

Можете да намерите името и на латински H. arborescens l. Родината на сорта е северноамериканският континент. Това е малко дърво, което не надвишава 1 метър. Ланцетовите листа са неговата декоративна украса. Буйният цъфтеж продължава 3 месеца, като обхваща периода от втората седмица на юли до средата на октомври.

Дървесната хортензия ще бъде отлична възможност за декориране на градински парцел

Много сортове са отлични за отглеждане в средната лента, тъй като са устойчиви на замръзване.

Сред производителите на цветя особено се харесва сортът Anabel, чието основно богатство са снежнобялите буйни шапки на съцветията (диаметър - 26 см). Освен това, Anabel е неизискваща за грижи, чувства се комфортно на неутрални почви или почви със слаба киселинност.

Градина (едролистна)

Сортът е подходящ за климата на Московска област, той се отличава с дълъг елегантен цъфтеж: почти цялото лято тази невероятна хортензия ще зарадва собственика си с буйни елегантни капачки на съцветия. Многогодишно растение, украсено с яйцевидни листа.

Характеристики на сорта:

 • Диаметърът на съцветието е около 3 cm.
 • Височината на храста е 2 метра.
 • Плодът е капсула, която се появява след завършване на цъфтежа.

Забележка! Цветът на венчелистчетата зависи от киселинността на почвата, той може да бъде син (неутрална почва), лилав (леко кисел) или бял (кисел). Именно за тази характеристика хортензията се нарича променлива.

Пример за сорт - Безкрайно лято, с много големи съцветия. Мразоустойчив сорт, но много обича влагата; ако поливането е недостатъчно, може да умре.

Pereshkovaya

Това е необичайна хортензия - не храст, а многогодишна лиана, характеризираща се с повишена декоративност. В дивата природа дължината му може да надвишава 25 метра, но у дома рядко нараства до 3 метра.

Прикрепя се към повърхността с въздушни бодли. Различава се с бледо заоблени листа. Цветовете са зеленикаво-бели или розови и може да са светло лавандулови. Събира се в съцветие с диаметър 15-27 cm.

Цъфтежът настъпва през втората половина на лятото и завършва с пристигането на есенните студове. Сортът понася добре зимите в средната зона, но в по-северните ширини може да замръзне.

Въпреки непретенциозността си, той е доста рядък в районите. Причината е в необичайна форма. За размножаване са подходящи два метода - резници и семена.

Къдрава дръжка хортензия ще ви помогне да украсите с вкус външния вид на селски къщи и беседки

Грубо

Многогодишен храст с височина над 2 метра, листата са дебели, кадифени на допир, откъдето идва и името. Съцветията са големи, но плоски, цветовите варианти са бели, люлякови. Растението толерира капризите на времето и замръзването, поради което се култивира активно в средната лента.

Цъфтежът продължава от последните дни на юли до средата на септември. За растежа на такива хортензии е подходящо място на светло, напоено със слънце място със светла полутенка. Защитата от ветрове и подпочвени води е задължителна. Почвата се нуждае от леко питателна.

Dubolistnaya

Много елегантно и привлекателно растение, чиито листа са подобни на тези от дъб, откъдето идва и името. Храстът достига височина 1,5 метра.

Характеристика:

 • Листните плочи са големи.
 • Паникуларни съцветия.

Растейки в средната лента, той няма време да цъфти поради спецификата на климата. Поради това се отглежда само в оранжерии или оранжерии. Подходящ за засаждане в топли географски ширини с мека, къса зима.

Пепел (сив)

Имайки предвид видовете и сортовете хортензия за руските градини, този тип трябва да бъде описан. Необичайното растение дойде от Южна Азия. Височината на храста е до 1,5 метра, листата са богато зелени, във форма - ланцети.

Съцветията са буйни, цветята са бели или сини (плодови) или сини и розови (безполови). Продължителността на цъфтежа е от юни до септември. Размножаването е разрешено само чрез резници.

Забележка! Сортът пепел ще радва окото с буен цъфтеж до късна есен, поради което е оценен от градинарите.

Сортът пепел не е особено декоративен, но е непретенциозен в грижите

Сарджент

Този вид хортензия идва от Китай. При добри условия храстът се простира до 4 метра.Кореновата система е мощна, клоните са дебели, кората е оцветена в червено и покрита с вили. Листата са удължени, наситено зелени, цветята са светло лилави (плодни) или снежнобяли (стерилни). Плодът е капсула и се появява в началото на октомври.

Тази люлякова хортензия започва да цъфти в средата на лятото, от около 10 юли. Различава се с относителна устойчивост на замръзване, понася добре студените температури до -20 градуса. Ако обаче се очаква по-тежка зима, тогава храстите трябва да бъдат покрити със смърчови клони, сено, слама или агрофибър за зимата.

Назъбени

Разнообразието от назъбени хортензии е идеално за отглеждане в региона на Москва, въпреки че включва задължително подслон за зимата. Височина до 1,5 метра, ланцетни листа с изумруден цвят. Съцветията са много декоративни, буйни, цветята с небесносин оттенък помагат да се създаде пълнота на всяка идея за пейзаж.

Забележка! Назъбеният сорт е много зависим от киселинността на почвата, която определя цвета на венчелистчетата.

Пример за разнообразие от назъбени дребнолистни хортензии е Bluebird (Япония). Височината на храста е до 1,3 метра, листата са овални, мънички, с зъбчета по краищата.

Сияещ

Като се има предвид какво представляват хортензиите, не може да се пренебрегне този необичаен декоративен сорт, получил името си поради нестандартната форма на цветята. Растението обаче не е подходящо за Централна Русия и Сибир, защото минусовите температури ще бъдат разрушителни за него.

Височината на храста е до 2 метра, листата са удължени, формата наподобява сърце, съцветието е 11 см в диаметър, цветята са снежнобяли.

Наземно покритие

Сортът е силно декоративен и може да се използва за красива декорация на склонове. Подземната покривка на хортензия или хималайска се отличава със заоблени листни остриета, украсени с зъби по краищата. Цветът на цветята варира от снежнобял в началото на пъпките до розов и лилав в средата на периода на цъфтеж.

Как да определим вида

За да станете експерт в отглеждането на хортензии, е важно да разберете как трите най-популярни сорта се различават помежду си - метлица, дърво и градина.

Благодарение на постиженията в селекцията се появиха богати алени цветя на хортензия

Общото между тези сортове е невероятна декоративност, буен цъфтеж, спретнат компактен храст, мощна коренова система. Разлики, за които трябва да внимавате:

 • Цветна хортензия - само градина. Цветовете му могат да бъдат пурпурни, розови, сини, лилави. При метличестите и дървовидните сортове съцветията винаги са снежнобяли.
 • Формата на метличестото съцветие е конична, откъдето идва и името. Останалото наподобява заоблена шапка.
 • Подобни на дървета и метлици ще оцелеят през зимата в средната лента и района на Москва, едролистните могат да умрат.

Забележка! Цветята на градинска хортензия могат да променят цвета си в зависимост от киселинността на почвата; за всички останали такива промени не настъпват.

Цветови вариации

Хортензия червена (червена) или пурпурна, например, сортовете Prima ще бъдат ярка декорация на всяка градинска площ. Сорт "Голиат" се отличава с наситени розови съцветия с диаметър около 25 cm.

Белите цветя са най-популярните, хибридните сортове се отличават с непретенциозна грижа, имунитет срещу болести и устойчивост на замръзване.

Сортът Рамарс е декоративна лилава хортензия. Алба е красавица с нежни розови листенца.

Зелената хортензия не се различава по особена декоративност, но поради необичайния цвят на венчелистчетата изглежда много елегантна.

Жълтата хортензия може да се отглежда в цветни лехи, използвани като компонент на ландшафтни композиции, това растение също изглежда красиво в едно засаждане благодарение на елегантни буйни съцветия, напомнящи на слънцето, слизащо от небето на земята.

Бургундската хортензия е истински аристократ на цветния свят.Най-лесният начин за размножаване на това благородно цвете е чрез резници. Може да се използва в отрязани цветя за направа на букети.

Удивителните цветя на хортензия са добри за направата на оригинални букети

Преглед на зимоустойчивите сортове за средната зона и Московския регион

Annabelle е най-непретенциозният сорт дървесна хортензия с елегантен бял цъфтеж. Понася добре студове до -23 градуса, но за да се запази декоративния ефект на храста, се препоръчва да се покрие за зимата.

Бяло-розова хортензия Vanilla Fries ще зарадва окото на производителя с конусовидни съцветия, в които бели и розови листенца съставят хармоничен ансамбъл. Родината на сорта е Франция, той бързо придоби популярност и стана многократен победител в изложби на цветя.

Метелката Кюши, известна още като японска хортензия, е много почитана в историческата си родина. Той се използва активно при проектирането на ландшафтни композиции,

Limelight е сорт със зелени цветя, който се използва активно в ландшафтния дизайн. Използва се за украса на предни градини, алпинеуми, този сорт изглежда особено красив до божури, лилии и ириси. Принадлежи към групата на паникулата. Това е зимоустойчив хибриден вид с много силни клони, които не се чупят под тежестта на масивни съцветия.

Съвременните сортове са не само непретенциозни, но и много необичайни.

Earle Sensation е розова хортензия, известна още като Early Sensation. Храстът запазва декоративния си ефект дори през октомври, средната височина е до 1,5 метра, короната е много гъста. Листата на тази хортензия са яйцевидни. Чувства се чудесно в климата на Московска област, но условията на Сибир вече не са подходящи за растението.

Endless Summer Original е градински сорт с големи листа, който може да оцелее в руските студове, без да губи декоративния си ефект.

Сорт Праздник е много елегантна трицветна хортензия, наричана още трицветна (венчелистчетата са розови, небесносини и бледозелени). Листата също са оцветени в три нюанса, така че можете да намерите друго име - шарено.

Забележка! Можете да постигнете ранен цъфтеж, като покриете храста за зимата.

Непретенциозни сортове за сенчести площи

Има няколко от тях:

 • Grandiflora е некапризно устойчиво растение с дълъг цъфтеж, дори когато се отглежда в сенчеста зона.
 • Altona - височината на храста е 1,2 метра, листата са богато зелени, цветята са розови или пурпурни. Отглеждането на сянка е разрешено, но не забравяйте да покриете за зимата.
 • Сортът на дръжките Silver Lining достига дължина 5 метра, декоративните листа са украсени с бяла ивица по краищата.
 • Petiolaris е дръжков сорт, който може да нарасне до 25 метра, но само в дивата природа. В градините рядко надвишава 2,5 метра.
 • Кордифолия е джудже хортензия с красиви снежнобяли съцветия и малки листни плочи.

Нискорастящата кралска хортензия с бял цъфтеж също е в състояние да украси градина в средната лента. Средната височина на храста е до 1 метър, той предпочита да расте на сянка, но на лека почва с висококачествен дренаж.

Нежните цветя, събрани в елегантно съцветие, са най-добрата декорация за всяка ландшафтна композиция.

Новости в света на хортензиите: хибридни сортове

Животновъдите полагат много усилия, за да зарадват любителите на уникални растения с нови продукти, например наскоро се появи многоцветна хортензия, съчетаваща уникален необичаен цвят с непретенциозни грижи. Самара Лидия е растение с ярки рубинени съцветия, идеално за ландшафтна композиция. Височината на компактен храст е до 1 метър, ширината е около 1,2 метра. Листата са богато зелени.

Яркочервените цветя на храста Weems Red ще бъдат истинска декорация на всеки сайт. Сортът е непретенциозен в грижите и преживява добре дори тежки студове, устойчив е на болести и големи вредители. Средната височина на храста е 2 метра.

Забележка! Хибридните сортове, включително ранните цъфтящи, са влаголюбиви, но не трябва да попълвате насажденията, в противен случай може да се развие сиво гниене.

Little Fraze е компактна хортензия на метлички с бяло-розови цветя. Подходящ за отглеждане в саксия, тъй като рядко надвишава 80 см височина. Грижата за тази маломерна хортензия е съвсем проста.

Skyfall е хибриден метличест сорт с жълто-бели венчелистчета и конусовидни съцветия. Разрешено е засаждането на открито място на място, осветено от слънцето.

Снежнобялата хортензия Skyfall се съчетава добре с много цъфтящи култури

Джудже сортове

Малките храсти са идеални за отглеждане покрай бордюри или в красиви саксии. Бобо е метличък зимоустойчив сорт с повишена декоративност, подходящ за отглеждане в средната зона, кремави цветя. Sunday Fries е компактен сорт с ягодови цветове. Подходящ за отглеждане на открито и използване в ландшафтни композиции.

Забележка! Ако храст-джудже има мокри черни листа, най-вероятно технологията за напояване е нарушена. Количеството напояване трябва да се намали, в противен случай кореновата система ще изгние.

Това са някои разновидности на удивителната декоративна декорация на градината, хортензия. В Япония това невероятно растение е много почитано и се нарича японска роза. Огромен брой сортове, цветове и сортове ще помогнат дори на най-претенциозния градинар да направи правилния избор.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина