Фуджи ябълки - описание и характеристики на сорта

Ябълковото дърво е една от най-популярните градинарски култури. Вероятно всеки градинар в Русия отглежда това дърво в лятната си вила. Ето защо има много различни сортове, всеки от които се различава по размера на плодовете и вкуса им. Един от най-добрите варианти за засаждане е ябълковото дърво Фуджи. Той има много положителни характеристики и има изобилна реколта. Въпреки че дървото е непретенциозно за поддръжка, все пак се препоръчва да се запознаете с основните характеристики преди засаждането.

История на размножаване на японския сорт

Сортът японска ябълка е популярен не само сред местните градинари, но и в много други страни по света. Първоначално обаче се появява в провинция Фуджисака.

Дърво Фуджи

Местните животновъди отгледаха нов вид и го кръстиха на района на произход. Сортът ябълки на Фуджи дължи външния си вид на още двама - Red Delicious и Rolls Janet. Той получи само най-полезните характеристики от своите "родители". Самото дърво има красива форма, а плодовете са сочни и вкусни.

Интересна информация. Този сорт често се нарича фуши ябълки. В Русия и двата варианта могат да се считат за правилни.

Основни сортове

В момента в много страни започнаха да се внасят нови сортове от сорта. Сред тях си струва да се отбележи следното:

 • Ацтеки. Хибрид, отглеждан в Австралия. Различава се със сочна и сладка каша.
 • Кику. Ябълките кику са сравнително нови в Япония. Той не се различава по висока устойчивост на замръзване, но самите плодове са добре запазени в хладилника.
 • Ятака. Клон Fuji, който няма добър имунитет - брашнеста мана или бактериални изгаряния могат да причинят увреждане на сорта. Плодовете са сладко-кисели и се използват пресни или за приготвяне на ябълков сок.
 • Червено (Nagafu). Първите ябълки се появяват през септември. Плодовете понасят добре транспортирането и могат да се използват за различни цели.
 • Тоширо. Създаване на японски животновъди. Той има добри характеристики, така че се донася в северните райони и района на Москва за отглеждане. Плодовете са хрупкави, сочни и ароматни.
 • Рак-Рак. От тези къси дървета градинарите могат да берат сочна и сладка реколта. Рак-Рак е силно устойчив на замръзване, но се нуждае от опрашител.
 • Бени Шогун. Един от най-популярните сортове. Различава се с висока устойчивост на замръзване, поради което може да се отглежда в централната част на Русия. Устойчив на брашнеста мана и ръжда. Ябълките са сладки и много ароматни.

Бени Шогун

Интересна информация. Повечето японски ябълки се отглеждат в Китай, откъдето над 10 тона от реколтата се внасят в други страни.

Описание на сорта Fuji ябълка

Дървото Фуджи може да нарасне до 9 метра височина. Въпреки това, с подходящи грижи за разсада, можете да оформите корона с диаметър 4-5 метра. Ябълките Fuji от джуджета достигат височина не повече от 2 метра.

Короната на дървото е доста плътна и може да има следните форми:

 • разпространение;
 • плоски заоблени;
 • пирамидална.

Интересна информация. В продължение на една година дървото расте 60 см височина и диаметър.

Сортът японска ябълка може да се отглежда в много региони на света. Най-широко разпространен е в Китай, Япония и Южна Корея. Но наскоро той започна да се отглежда в Европа. В същото време в северните райони се препоръчва да се отглеждат само клонинги като Кика, Ятака и Тоширо.

Резултат от външния вид и дегустацията

Няма оплаквания относно външния вид на ябълките - те имат правилната форма, яркочервен или ярко розов оттенък. Пулпът е много сочен и най-често сладко-кисел. Дегустаторите дават на Фуджи най-високите оценки за плътността и хрупкавия вкус.

Плодовитост, опрашители

За да получите яйчниците на ябълковото дърво Fuji, е необходимо да намерите други сортове в градината, които ще играят ролята на опрашители. Те включват:

 • Гала;
 • Еверест;
 • Red Delicious.

Опрашване на цветя

За да мине гладко опрашването, ви е необходимо топло и сухо време, както и наличието на насекоми, които ще опрашват цветята.

Началото на плододаването

Фуджи започва да дава плодове 4 години след засаждането. За да направите това, той трябва редовно да се полива, да се храни и предпазва от вредители. Максималният добив обаче ще се появи едва след 10 години.

Зимоустойчивост, устойчивост на замръзване, устойчивост на суша

Повечето от клонингите Fuji имат добра устойчивост на замръзване. Те могат лесно да оцелеят при температури до -25 ° C. Също така много градинари отбелязват добрата устойчивост на суша към сорта.

Реколта и съхранение

Плодовете узряват в средата на есента. Количеството реколта е толкова изобилно, че на следващата година дървото няма достатъчно сила. Затова ябълките се събират през всеки друг сезон.

Самата реколта може да се съхранява доста дълго време. При подходящи условия плодовете могат да лежат почти до началото на лятото.

Плюсове и минуси на сорта

Основните предимства са:

 • устойчивост на замръзване;
 • висока производителност;
 • дълго време за съхранение.

Сред недостатъците може да се открои честотата на плододаване и лошата устойчивост на много заболявания. За да се намали рискът от инфекция, се препоръчва дървото да се третира през лятото със специални препарати. Меден сулфат или меден оксихлорид ще свършат работа.

Характеристики на засаждане и грижи

Фиданките трябва да се засаждат през есента или ранната пролет. Когато избирате посадъчен материал, не трябва да обръщате внимание на най-големите, тъй като те имат много по-лоша степен на оцеляване.

Дупката за дървото трябва да се подготви поне месец предварително и да се запълни с хумус или минерални торове. Преди засаждането разсадът се накисва във вода и трябва да се завърже за колче. Това е, за да се избегнат повреди от вятъра.

За да се предотврати взаимодействието на зрелите дървета помежду си, препоръчително е да се спазват следните интервали между разсад:

 • Често срещаните сортове са 4 × 6 метра.
 • Джудже - 2,5 × 4 метра.
 • Полуджудже - 2,5 × 4 метра.

Когато дървото е достатъчно силно, е важно да се спазват определени условия на отглеждане:

 • Провеждане на санитарна и формираща резитба.
 • Поливайте растението редовно.
 • Подготовка на ябълковото дърво за зимата.

Що се отнася до времето на цъфтеж, в Русия те падат през април-май, в зависимост от региона.

Болести и вредители

За да защитите ябълковото дърво, в зависимост от проблема, трябва да използвате:

 • Биологични продукти-бактерициди за борба с бактериални инфекции.
 • Фунгициди срещу брашнеста мана.
 • Инсектициди за борба с листни въшки.

Резултатът от поражението на листни въшки

Вреди на ябълките Fuji и противопоказания

От плодовете на този сорт има не само полза, но и вреда. Основната е свързана с индивидуална непоносимост. Също така, те не трябва да се използват при язва на стомаха и възпаление на стомашно-чревната лигавица.

Ябълковото дърво Фуджи е един от най-интересните сортове. С подходящи грижи дава изобилна и висококачествена реколта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина