Как да храним фуксия за обилен цъфтеж

Фуксията е дългоцъфтящ многогодишен храст. Растението е снабдено с торене с торове, изобилие от разсеяна светлина, чист и прохладен въздух и своевременно поливане. В Русия се отглежда под формата на стандартно дърво, разпространяващ се храст или ампелно растение.

Фуксията не цъфти: причини

Фуксията не цъфти, ако не се спазват светлина, вода, температурни условия, заразяване с вредители или гъбична инфекция.

Липса на светлина

Обича дифузната светлина. В дълбока сянка тя се чувства неудобно: листата стават по-дълги, цветът им избледнява. В растението се разширяват междувъзлията на леторастите. Цъфтежът става слаб, пъпките изсъхват и отпадат. Растението е чувствително към промяна в позицията спрямо източника на светлина, така че не можете да пренареждате саксията с многогодишно растение, което се готви да цъфти.

Цвете на фуксия у дома

Важно! Най-доброто местоположение е източният, северният перваз на прозореца.

Температура на въздуха

Fuchsia е хладнолюбиво растение. През лятото расте добре и цъфти при температури от +12 ℃ до +20 ℃. За многогодишното растение е много важно да се наблюдава период на покой през зимата. По това време той е снабден с температура в диапазона от +8 ℃ до +12 ℃.

При температури от +25 ℃ и повече, растението страда от стрес: губи цветя и пъпки, листата изсъхват, а общият тонус намалява. Ето защо през лятото е препоръчително да занесете цветето в градината. В градски апартамент саксия с фуксия се изнася на балкона, където те се предпазват от слънчева светлина и се пръскат два пъти на ден. Трайните насаждения не могат да бъдат изложени на балкони с южно изложение.

Липса на влага

През периода, когато цъфти фуксия, растението не трябва да се полива рядко и недостатъчно. Първо, белите корени, които поглъщат вода, изсъхват, след това листата изсъхват, пъпките и цветята падат. Подходящата влажност на въздуха е 50-60%. На сух и топъл въздух той пуска листа и пъпки.

Вредители

Вредителите могат да се заселят върху растението: акари, белокрилки и листни въшки. Миниатюрната белокрилка, с размер до 3 мм, се храни със сока на листата и оставя лепкаво покритие върху тях. Той затваря устиците от долната страна на листата, през които диша стайното растение. По листата се появяват бели петна. Пъпки, цветя изсъхват и падат.

Паяк акари се открива чрез появата на малки жълти петна по листата и стъблата. В увредените области се развива некроза на тъканите. Домашното растение не се развива добре, хвърля листа. По-късно в бялата мрежа могат да се видят червено-кафяви паяци. Листните въшки се хранят с растителен сок. Листата пожълтяват, свиват се на тръбичка и се покриват с лепкав цвят. Засегнати са пъпките на фуксия, която се готви да цъфти.

Паяжина на фуксия

Забележка! Вредителите по фуксията се размножават бързо и се разпространяват в съседните цветя. Спорите на гъбични инфекции лесно се пренасят върху стайни растения. Следователно болната фуксия веднага се изолира.

Болести

Най-често храстът е болен от сиво гниене, ръжда и брашнеста мана. Условия за развитие на сиво гниене възникват при висока влажност и ниски температури. Цветът на листата става бледо зелен, стъблата избледняват. По цветята и листата се появяват кафяви петна, които след това са покрити с пухкава сива възглавница.

В случай на болест на фуксия с ръжда, от долната страна на листата се появяват червено-кафяви, изпъкнали ивици и петна.След това те се покриват със спори на гъбички ръжда под формата на кадифени възглавници на допир. Растението енергично изпарява влагата и изсъхва. Спорите върху трайните насаждения се носят от насекоми.

Заслужава си да се знае! Парогени на брашнеста мана, еризифоидни гъби, навлизат във фуксия по въздуха и се заселват в стъблата, листата и пъпките. Те са покрити с гъста бяла мрежа. Болестта се улеснява от комбинация от висока влажност и температура, застоял въздух в къщата, отслабен имунитет на растенията. Листата изсъхват и падат заедно с пъпките.

Как да накараме фуксията да цъфти обилно

При отглеждането на стайно растение е важно да знаете как да храните фуксия за обилен цъфтеж и как правилно да поливате растението. След зимния период е препоръчително да пресадите цветето в нова саксия, като на дъното поставите борова кора. В този случай тор за фуксия може да се прилага само след месец. През пролетта, за да се хранят корените, да растат издънки и да се полагат пъпки, растението се подхранва с азотсъдържащи торове. Органичните превръзки се редуват с минерални. Храненето на цвете е лесно.

Допълнителна информация! Смята се, че трябва да торите почвата веднъж на 2 седмици. Практиката показва, че е по-добре да торите фуксиите ежеседмично. В същото време дозата, посочена в инструкциите, се намалява наполовина.

Торене на почвата

През лятото, когато температурата на въздуха е над +25 ℃ вечер, фуксията се напръсква с листна превръзка. Почвата в саксията на растението трябва да е влажна преди оплождането на фуксията за обилен цъфтеж.

Тъй като пъпките растат и се формират, необходимостта от микроелементи от фуксия се променя. За изграждане на кореновата система, подобряване на фотосинтезата и устойчивост на болести, фуксията се наторява със сложни фосфорно-калиеви добавки.

Комплексните минерални торове са добро хранене на фуксиите за увеличаване на цветята. В допълнение към макроелементите те съдържат и микроелементи: манган, желязо, мед, молибден, цинк.

Фуксиите продължават да цъфтят до края на есента (октомври-ноември). Намалете поливането, премахнете падналите листа, цветя. Растенията се проверяват за вредители. Саксия с многогодишно растение се вади за зимата на хладно място. Храненето на растенията се спира.

Нарастващото растение се полива с мека вода. Първо трябва да се защити в рамките на един ден. Поради липсата на кислород не се използва преварена вода. Омекотете водата, като добавите торф в размер на 100 g на 10 литра вода. Използвайте също 3 g дървесна пепел на 1 литър вода.

Забележка! Преди поливане проверете почвата в саксията с тънка пръчка, внимателно я завъртете около оста си. Ако извадената тръстика е мокра и мръсна, те не бързат да я поливат. Можете да поливате, когато на пръчката има бучки лепкава пръст.

Време и брой поливки

Излишната вода в почвата, подобно на липсата на вода, е вредно за фуксията. Корените гният във влажна земя. Само резници ще помогнат за спасяването на растението. За да не застоява водата в саксията, дренажът се прави 4-5 см висок от експандирана глина, парчета винени тапи. Фуксиите в 0,5 литрови саксии се поливат веднъж на всеки 4 дни. Почвата в големите саксии изсъхва по-бавно, поради което интервалите между поливанията отнемат повече време.

Има разлика между това как се полива фуксията по време на цъфтежа и по време на покой. За цъфтящите растения водата за напояване се прави малко по-топла от околната среда. Почиващата фуксия се излива с вода при стайна температура. Растението обича да пръска. В горещите дни фуксията се пръска 2 пъти на ден: сутрин и вечер.

Пръскането на фуксия е незаменим елемент от грижата

Важно е да знаете! Преди да изпратят растение за зимуване, те го изследват, изрязват слаби клони, определят хладно и светло място за него. Поливайте цветето 2-3 пъти месечно, горният слой на почвата трябва да изсъхне.

Как да храним фуксия за обилен цъфтеж

За хранене на фуксия се използват органични, минерални торове и домашно приготвени продукти.

Органични торове

Най-известните органични торове включват:

  • биохумус;
  • дървесна пепел;
  • костно брашно;
  • торф.

На базата на вермикомпост са създадени много течни и гранулирани торове. Съдържат хуминови киселини, микроелементи, фитохормони, биологично активни добавки, метаболити на земните червеи. Дозировката се поддържа в съответствие с инструкциите.

Дървесната пепел съдържа калий и фосфор в лесно смилаема форма, калций и микроелементи като желязо, сяра, цинк, магнезий. Може да се добавя към почвената смес при засаждане на фуксия. Какво да правим с фуксия след цъфтежа? Разтвор на пепел във вода се приготвя чрез добавяне на една супена лъжица към един литър вода и се използва като течен тор.

Торфът подобрява структурата на почвата и увеличава нейното плодородие. Разделя се според степента на разлагане на торф с висок, низинен и преходен торф. Торфът с висок тор е с по-висока киселинност от торф с ниско ниво. Добавете към земната смес, когато засаждате фуксия. Кората на бананите и цитрусовите плодове се събира, изсушава и смачква. Поръсете почвата в саксията с банан на прах и поръсете с вода. Можете да използвате запарка от кората: изсипете една трета от литър кутия прах с преварена вода. Издържайте инфузията за един ден и филтрирайте.

Полезна информация! Препоръчително е да си водите дневник с датите на торене и поливане на растението. Почвата в саксията трябва да се наторява, но не и да изгаря корените.

Минерални състави

Минералните торове са:

  • просто,
  • комплекс,
  • комплекс.

Простите съдържат едно от трите основни хранителни вещества - азот, калий, фосфор. Уреята съдържа 40% чист азот. Полива се с разтвор на карбамид 2 пъти месечно. За да се приготви разтвор, 1 чаена лъжичка карбамид се добавя към 3,8 литра вода.

От торовете, съдържащи фосфор, се използват суперфосфат, двоен суперфосфат. При липса на фосфор развитието се забавя, фуксията не цъфти, растежът на корените се забавя. Нанесете в съответствие с инструкциите

На бележка! Калиев хлорид, калиев сулфат съдържат до 52% калиев оксид и се смесват добре с вода. За предпочитане е да се използва калиев магнезий - сложен тор със съдържание на калий 32%, магнезий 16%.

Домашни продукти

За хранене фуксиите се приготвят и използват по народни рецепти. Корите на бананите, цитрусовите плодове, черупките на яйцата и корите от лук се използват като торове. Костното брашно съдържа азот, фосфор и микроелементи. Предварително пресято през фино сито. Добавете 1 супена лъжица към почвата.

Запарката от яйчена черупка се приготвя и прилага по подобен начин. В допълнение към използването на черупката като инфузия, можете да я поставите на дъното на саксията като дренаж. Лукът съдържа фитонциди и микроелементи. Отварите от лукови кори торят и предпазват фуксията от вредители и болести. Залейте шепа лукови люспи с гореща вода, кипете на слаб огън в продължение на 8 минути, настоявайте, филтрирайте. Растението и почвата се пръскат веднъж месечно.

Обилно цъфтяща фуксия

Въпросът за храненето на фуксия се решава от линията торове на пазара. Правилното редуване и прилагане на торене, създаване на подходящи условия за растението е ключът към обилния и дълъг цъфтеж на фуксията.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина