Трябва ли да прищипвам бегония и как да го направя

Бегонията е растение, подходящо както за отглеждане на закрито, така и на открито. Културата реагира положително на добро осветление, особено по време на активен растеж и цъфтеж, но предпочита разсеяна светлина. Хипотермия и течения влошават състоянието на цветето. Най-доброто място за бегонии са первазите на прозорците, разположени в западната или източната част на стаята.

Начинаещите производители често питат дали трябва да прищипите бегония. Прищипване - Подрязване на клоните на леторастите и пъпките, които са в горната част или директно в края на стъблото на растението. За бегониите тази процедура е толкова задължителна, колкото и навременното подрязване на растението.

Цветя на бегония

За какво е прищипването?

Формирането е необходим и много важен момент в грижите за растенията. Редовното подрязване се извършва не само за красота, но и за подмладяване и възстановяване. Когато цветето достигне 8-10 см височина, се извършва първата санитарна резитба. Прищипването на горните части помага на издънките да се разклоняват, благодарение на това се образува буен храст. Ако моментът е пропуснат, следните дейности ще ви помогнат:

 • Прищипване на върха на растението с 4-5 см.
 • Съкращаване на страничните издънки, дължината им трябва да бъде около половината от размера на основното стъбло.

Правилно образуване на цветя

Флористите най-често използват два метода за формиране на храст: подрязване и прищипване. Ако защипите върха на растението, съкратите издънките и стъблата, можете не само да създадете буйна корона, но и да постигнете обилен цъфтеж.

Преди да режете бегония, трябва да се запознаете с основните правила:

 • Не подрязвайте млади цветя. Все още нямат стари издънки, които да бъдат премахнати.
 • Подрязването се извършва главно за храстови сортове. В противен случай те запазват тенденция към свиване на зеленината и бърз растеж на зелената маса.

Цъфтяща бегония вулгарис

За да придадете красива форма, е необходимо своевременно да прищипите апикалните стъбла. Изборът как да се формира бегония зависи от сорта растения.

Помня! Прищипването на апикалния бъбрек стимулира незабавното активиране на "спящите" странични.

Кога да щипе бегония

Процедурата на прищипване може да се извършва два пъти годишно:

 • през пролетта, винаги преди началото на пъпкуването;
 • през лятото, веднага след като всички цветя са отпаднали.

Също така, резитбата и прищипването се извършват, когато клоните се изтеглят. Ами ако бегонията е разтегната? Отрежете го спешно. Формирането се извършва редовно и постепенно. За първи път такива процедури се правят веднага след закупуване на цвете, след като предварително сте определили формата на цветето.

Помня! Пресаждането и резитбата не могат да се извършват едновременно. Растението може да не може да издържи на двоен стрес.

Ако няма постоянна грижа за растението, то то расте и се превръща в безформено „нещо“. В допълнение към неописания външен вид има изчерпване на стъблото и издънките. Листните плочи са намалени, цветята не се образуват или стават много малки.

Неподредено растение

В края на есента, преди зимната резитба, е необходимо значително да се намали честотата и интензивността на поливането на цветето. Когато се появят първите признаци на изсъхване на листата, цялата въздушна част се отрязва. Над нивото на земята трябва да оставите не повече от 2 см от стъблото.Мястото за зимуване е избрано възможно най-внимателно: температурата в помещението не трябва да бъде по-висока от +15 градуса; насърчава се пълната липса на слънчева светлина.

Важно! Клубените на възрастно растение могат да се съхраняват през зимата не само в саксията с цветя, в която е израснало. Най-често производителите на цветя използват за тези цели кутии със сух пясък и торф.

Можете да използвате мазето, затъмнена лоджия или да скриете цветето в килера. Дори през периода на покой трябва да се спазват бегонии: не трябва да се оставя почвата да изсъхне. Флористите съветват резитбата през октомври. За нормална почивка на растение за възрастни са ви необходими поне шест месеца. Пробуждането на цветето се случва по правило в самия край на февруари или в началото на март.

Помня! Растежът на младо цвете на практика спира през зимата. Способността за запазване на стъблата и листата е присъща само на някои видове бегонии.

Трябва ли да се режат всички бегонии

Не се подрязват следните сортове:

 • Royal Rex и всички негови хибридни подвидове;
 • Вечен цъфтеж.

Прищипването на грудкова бегония е задължително. За нормалното развитие на растението се извършва преди зимата. Благодарение на това грудката почива и е в покой. Именно от него в бъдеще ще растат нови млади издънки. Останалите сортове се подрязват изключително по желание.

Кралската бегония не се прищипва

Сортовете с дебели стъбла трябва да се режат само в екстремни случаи. Най-често прищипването се извършва, за да придаде на цветето красива форма.

Допълнителна информация. Сортовете ампел категорично не се препоръчва да се режат, но прищипването на върховете ще помогне за формирането на цветната корона.

Инструменти за прищипване

Опитните цветари съветват да режете и прищипвате, като използвате само остри инструменти. За тези цели можете да използвате нож, ножица или градинска резачка. Настоятелно не се препоръчва да се използват обикновени офис ножици за подрязване и прищипване. Използването на неподходящи инструменти може да причини болести по растенията.

На бележка! Прищипването с ръце може да повреди стъблото.

Как да прищипете: начини

Прищипването се извършва, за да се придаде определена форма на короната на растението. Това може да бъде топка, пирамида или храст.

За да придадете гъстота, трябва да извършите следните действия:

 1. За първи път отщипете върха на височина 5 см. Тази процедура стимулира и ускорява растежа на страничните издънки.
 2. Когато страничните стъбла достигнат 12 см, процедурата се повтаря.
 3. Когато се получи желаният резултат, от време на време трябва да изрежете вътрешните клони и страничните издънки. Това ще помогне да се поддържа бегонията във форма за дълъг период.

Технология на рязане

За да разберете как правилно да режете бегония, трябва да разберете в какви случаи е необходимо:

 • Подрязването на цъфтящи издънки се извършва в декоративни сортове растения.
 • Когато се появят сухи и повредени клони и листа, те трябва спешно да бъдат отстранени. Тази процедура се провежда, за да се избегне появата на болести и вредители.
 • Подрязването на цвете преди зимата е предпоставка за всяко растение, което е в латентно състояние при студено време.

Съвет! Ако бегонията е спряла да расте по някаква неизвестна причина, трябва да отрежете пъпката на горното стъбло, за да може процесът на растеж да се възобнови.

Как да се грижим за цвете след процедурата

Прищипването на бегонията може да бъде капиталово, санитарно или апикално. Навременното провеждане на процедурата ще ви позволи да запазите декоративния вид на растението за дълго време и да увеличите живота му.

След като разбрахме дали е необходимо да прищипваме бегонията, важно е да разберем, че грижата за растението не свършва дотук. След процедурата е необходимо да се намали поливането и да се намали честотата му. Възстановяването на интензивността на поливането е възможно само след появата на нови издънки.

Грижи след прищипване

Подхранване след резитба бегонии не се изисква.Порезът се третира с въглен, което насърчава бързото заздравяване на порязванията. За първи път торовете се въвеждат, когато се появят нови издънки.

На бележка! Дори една грудка бегония има няколко растежни пъпки. Съответно, дори при едно засаждане се формира мощен и красив храст.

Всеки вид бегония може да се превърне в акцент в интериора. Ярките големи цветя от ампелни сортове изглеждат като ярък водопад. Клубенестите видове, поради храсталата си форма, ще придадат усещане за комфорт и топлина.

Бегония в интериора

Сред новодошлите във цветарите има мнение, че бегонията е изключително капризно растение. Несъмнено ще са необходими много усилия, за да създадете красиво цвете, но резултатът си заслужава.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина