Как да засадим круша през лятото със затворена коренова система

Отглеждането на круши става ежедневие и броят на почитателите на това луксозно дърво нараства бързо всяка година. Плодовете се използват при готвене както пресни, така и преработени. Те правят препарати от тях: конфитюр, конфитюр, сок, сладко пюре за бебета. Също така реколтата е подходяща за приготвяне на домашно вино. Плодовете се използват активно в народната медицина, във фармакологията при производството на лекарства.

Дати за засаждане на круша

Засаждане на крушово дърво

Преди да започнете отглеждането, трябва да се научите как правилно да засаждате круша, така че тя бързо да пусне корени и да даде богати добиви. Опитните градинари планират предварително целия процес, като го разделят на етапи, като се вземат предвид всички нюанси. Запознаването с всички правила на процедурата, както и пълната подготовка за нея, са фактори, които ще помогнат да се избегнат много проблеми, възникващи в процеса на растеж и развитие на едно дърво.

Необходимо е да се реши кога да се засажда круша въз основа на климатичните условия на региона. Препоръчва се северните райони да извършват засаждащи дейности в началото на сезона, в противен случай суровите студени зими няма да позволят на разсад да пусне корени, младото растение е заплашено от измръзване.

В южните зони сланите напускат по-бързо през пролетта, настъпва топлина, така че разсадът няма да има време да пусне корени поради липсата на необходимото количество влага, поради което се препоръчва есенно засаждане на круши.

При избора на сорт също е важно да се вземат предвид някои правила:

 • През пролетта прехвърлянето на дърво на открито трябва да се извърши преди началото на соковия поток.
 • Разсадът, засаден в началото на сезона в Сибир, се нуждае от систематично обилно поливане.
 • Есенното засаждане се извършва след началото на падането на листата, но 2 седмици преди настъпването на слана.

В средната лента климатът е мек, така че когато е по-добре да засадите круша, зависи от вас.

Съвет! Процедурата върви добре както в началото, така и в края на сезона. Но ако отдадете предпочитание на засаждането през есента, тогава растението ще пусне корен по-бързо и кореновата система ще стане по-силна след зимата.

Благоприятен период за работа по засаждане

Място за засаждане на круши

Когато избирате място за отглеждане на круши, трябва да вземете предвид всички изисквания на овощното дърво:

 • подходящи са само открити, добре осветени места;
 • от северната страна растението трябва да бъде защитено от силен мразовит вятър чрез ограда или стена на къщата;
 • изберете равна площ за засаждане, така че през зимата крушата да не изпитва дефицит в сняг;
 • подземните води трябва да бъдат разположени на поне 2-2,5 метра от земната повърхност;
 • впоследствие растението ще умре от гниене и гъбични заболявания, ако дъждовната вода се натрупва в големи количества на мястото.

По-добре е да засадите наблизо 2-3 овощни дървета от различни сортове с един и същ период на цъфтеж, за да увеличите процента на опрашени съцветия и да получите богата, висококачествена реколта.

На бележка! Ябълковото дърво ще бъде отличен близък съсед за круша, но плодното дърво трябва да се държи далеч от планинската пепел поради голямата вероятност да хване гъбична инфекция или да стане жертва на вредител.

Място за кацане

Изисквания към почвата за засаждане на круши

Крушата ще расте напълно, ще се развива, ще осигури прилична реколта само ако има плодородна почва. Почвата трябва да отговаря на основните стандарти:

 • Черноземът, пясъчните глинести, глинести и сиви горски почви са подходящи за отглеждане на круши. Плътната глинеста почва е най-добре да се избягва.
 • Индексът на киселинност е неутрален. Крушата няма да расте на кисела почва. Ако на мястото няма подходящ състав на почвата, можете да добавите 2 супени лъжици по време на копаене. доломитово брашно на 1 квадратен метър. Това ще помогне за неутрализиране на киселината.
 • Основният показател на почвата е плодородието, но не всеки градинар може да се похвали с нея. Лошата почва трябва да бъде наситена с хранителни вещества чрез въвеждане на 5-6 кг хумус и 500 г дървесна пепел на всеки 1 m² по време на изкопаването.

Важно! Преди засаждането е задължително да се изкопае площта на щика на лопата и да се оплоди почвата с необходимите хранителни вещества.

Състав на почвата

Как да изберем разсад

В разсадника могат да се намерят едногодишни и двугодишни разсад от круши. Може да е трудно да определите кой да купите, но има някои моменти:

 • Растенията от две години имат мощна и обрасла коренова система. Преди да се качат на тезгяха, те се изкопават предварително, увреждайки корена. Почти е невъзможно да се разбере дали нараняванията са значителни и дали културата ще може да пусне корени в новата почва.
 • Едногодишните разсад имат слаба и малка коренова система, така че лесно се отстраняват от почвата без нараняване. Освен това такова растение бързо ще пусне корени и ще се развива интензивно.

В допълнение към възрастта, когато купувате посадъчен материал, трябва да обърнете внимание на външния му вид:

 • разсад със затворена кора система (zs) е трудно да се провери за симптоми на заболяването, така че е по-добре да откажете круши в контейнери;
 • кората трябва да бъде гладка, без подуване, увисване;
 • отворете и огледайте корените, те трябва да са влажни, сухотата показва тяхната слабост;
 • при отщипване на малко парче корен трябва да се появи светъл нюанс - това е знак за жизненост.

При избора е важно внимателно да се проучат сортовете круши, които се разбират добре в зоната на климатичната зона, където ще бъде възпроизведено засаждането им. Също така, не си струва да посягате на големи, вкусни и сочни плодове, безмислено да придобивате южни сортове. Те няма да могат да оцелеят през зимата дори в централната част на Русия.

В студените райони сортовете успешно ще пуснат корени:

 • Мичуринска красота;
 • Памет на Яковлев;
 • Подарък за 100-годишнината;
 • Северянка.

Брянската красота, Vidnaya, Leningradskaya са подходящи за засаждане в зони на средната лента.

Съвет! След като го закупите в магазина, трябва да помолите продавача да спусне корените на разсада в глинен бъбрик, да го поръси с дървени стърготини, да го опакова в найлонов плик или да го постави в саксия. Това ще помогне да се достави растението без повреди и да се предпази от повреди и болести преди засаждането.

Разсад от круши

Подготовка на ямката за засаждане: оптимални размери

Яма за засаждане на круша трябва да бъде средно с дълбочина до 70 см, диаметър 1 м. Размерът на дупката може да варира в зависимост от кореновата система, която трябва да отнеме 1/3.

Съвет! За да може разсадът бързо да пусне корени и да започне активен растеж, градинарите препоръчват добавяне на няколко лопати от експандирана глина и всички необходими органични и минерални вещества в задълбочаването.

Алгоритъм на процедурата за кацане

Стандартната технология за засаждане на круши стъпка по стъпка се състои от следните стъпки:

 1. Подгответе яма за засаждане, изсипете кофа с вода.
 2. За да оформите правилната красива корона, забийте колче с височина 90-110 см на 10-15 см от центъра.
 3. На дъното оформете могила от смес, съдържаща горния слой градинска почва, хумус, суперфосфат, калиев тор.
 4. Поставете разсада от контейнера в дупката, разпределете равномерно корените.В този случай кореновата шийка трябва да бъде на 3 см над повърхността на земята.
 5. Запълнете дупката с почвен субстрат, внимателно, така че да няма празнота между корените.
 6. Налейте 30-40 литра вода под засаденото дърво.
 7. Завържете разсада за колче и мулчирайте ближния стеблен кръг със слой от 2 см торф или хумус.

Дори когато купувате, трябва да обърнете внимание на кои кардинални точки се намира разсадът. Когато засаждате, вземете предвид този факт и, ако е възможно, го задайте по същия начин, както в детската стая.

Дори и да не беше възможно да разберем тази информация предварително, има малка тайна на самоопределението. Визуално е лесно да се разпознае миналото местоположение на кълновете: от южната страна кората е по-тъмна, а на север има по-светъл нюанс.

Правила за засаждане на круша

Характеристики на кацане по различно време

Независимо от времето на годината, поетапното ръководство продължава да действа, но за всеки мандат има нюанси, които не бива да се пренебрегват.

През пролетта

Пролетното засаждане има неоспорими ползи и е подходящо за райони с тежък мразовит климат. Характеристики на процедурата:

 • започнете подготовката за засаждане през есента: изкопайте почвата, подгответе и наторете ямата за засаждане;
 • пролетните процедури трябва да започват не по-рано от май, тъй като априлската жега може внезапно да бъде заменена със застудяване;
 • работата по засаждане трябва да се извършва преди началото на вегетационния период.

Единственият недостатък на засаждането през пролетта е двойното натоварване на растението. Разсадът трябва не само да пусне корени и да се вкорени в почвата, но и да започне нов вегетационен период.

През лятото

Много градинари съветват да не се извършва процедурата в горещо и знойно време. Но, знаейки как правилно да засадите круша през лятото, можете да избегнете много грешки и да отгледате здраво дърво.

Не всеки има време да извърши процеса в определеното време през пролетта, затова използва възможността да засади разсад от круши през летния сезон. В този случай е важно да се придържате към определени правила:

 • преди да засадите круша със затворена коренова система през лятото, трябва да я поставите заедно с контейнер във вода, за да извадите безопасно разсада;
 • отървете се от земната кома, изплакнете обилно, изправете корените от тъкани и след това ги изпратете в подготвена яма;
 • след засаждането, през първите 2-3 седмици, осигурете на дървото сянка, като използвате специална мрежа, за да го предпазите от пряка слънчева светлина.

Важно! Предпоставка за висококачествено засаждане на круши през лятото е използването на разсад само със затворена коренова система.

Затворени коренови разсад

През есента

За да имате време да извършите цялата подготовка за зимата и да осигурите на разсада достатъчно време за вкореняване, е необходимо процедурата да се извърши 2 седмици преди настъпването на студеното време. По-добре е да определите началото на слана в зависимост от региона.

Приблизителни условия:

Територия Оптимално време за засаждане
Предградията на Москва края на септември
Урал, Сибир началото на септември-октомври
Ленинградска област края на септември - средата на октомври

Липсата на засаждане на круши през есента е само в невъзможността да се определи възможно най-точно оптималното време за засаждане, подслон за зимата и защита от гризачи поради неизвестното начало на студено щракане.

Грижа за младо дърво

След правилното засаждане е също толкова важно да се грижите правилно за младо растение, за да ускорите вкореняването, да засилите растежа му и също да увеличите бъдещата реколта.

Грижа за младо дърво

Плевене и разрохкване на почвата

Важна процедура за поддръжка е разхлабването, което помага да се предотврати появата на плевели, да се подобри притока на влага и въздух към корените. Разрохквайте почвата след всяко поливане. По-близо до ствола, намалете дълбочината на разхлабване, за да не повредите корените.

Плевенето ще помогне за премахването на плевелите, които трябва да се извършват постоянно на равни интервали.

Поливане

През първите 10 дни трябва да спрете поливането.След това, при необходимост, добавете 2 кофи вода под всяко дърво.

Важно!Излишъкът от влага може да провокира различни заболявания и гниене на корените.

Как се полива круша

Подхранване

Първият сезон, крушата не се нуждае от хранене, има достатъчно вещества, въведени по време на засаждането. За следващата година трябва да се извърши следната подхранка:

 • в началото на пролетта добавете азотни съединения, изгнил лопен, птичи тор;
 • добавете допълнителна дървесна пепел преди цъфтежа и образуването на плодове;
 • през есента, като подготовка за зимата, добавете пълен минерален комплекс.

Съвет! Препоръчително е да се засажда зелена тор между дърветата, която трябва да се коси през есента и да се използва като мулч.

Сезонни торове

Често срещани грешки при засаждането на круши

Отглеждането на круша в градина не е трудно, ако знаете често срещаните грешки при засаждането и не ги повтаряте в практиката си:

 • Желанието да засадите по-старо дърво, за да получите по-бързо реколтата. С възрастта е по-трудно за разсад да се адаптира към новите условия, няма да бъде възможно да се спести време - той ще премине към адаптация.
 • Подготовка на ямата преди засаждане. В този случай се наблюдава почвен утайка и впоследствие загниване на кореновата шийка.
 • Прехранване на разсад и въвеждане на некачествени вещества. При наторяване на почвата е важно да се спазват всички препоръки за дозиране и да се използват само доказани средства, в противен случай можете да навредите на растението.
 • Прекомерно мулчиране. Ако мулчът се доближи до ствола, в кората могат да настъпят необратими процеси, които ще доведат до нарушаване на развитието.

Грешки при засаждане на култура

Засаждането и отглеждането на круша във вашата градина е по силите на всеки градинар. Основното е да се вземат предвид всички препоръки за подготовка за процеса, да се извърши в съответствие с дадените инструкции и да се осигурят компетентни грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина