Черни точки върху кайсии - методи за лечение и профилактика

Кайсиевото дърво се счита за едно от най-популярните сред летните жители и градинарите. Реколтата му се яде прясна, от нея се правят консерви, конфитюри и компоти. И въпреки че тази култура се отличава със своята непретенциозност, в някои случаи тя може да стане жертва на различни заболявания. Един от най-често срещаните проблеми е болестта, когато върху плодовете на кайсията се появяват кафяви петна като коричка. За да предотвратите разпространението им, трябва да знаете причините за проблема и как да се справите с него.

Защо кайсиите имат кафяви петна и точки?

Често при неправилни грижи болестите и вредителите оказват негативно влияние върху качеството на реколтата. Вредните микроорганизми провокират увреждане на кората, зеленината, както и черни точки върху кайсиите. В резултат на това повърхността на кората е покрита с тъмни петна.

Кайсиево дърво

Ако градинарят е забелязал подобни признаци по плодовете на дървото си, това означава, че дървото е повредено. Има няколко често срещани състояния, при които кайсиите се покриват с черни или кафяви точки. За неопитен градинар е трудно на пръв поглед да определи какво точно е причинило появата на петна. Следователно си струва да се запознаете предварително с болести, които имат отрицателно въздействие върху качеството на реколтата.

Важно! Най-често появата на петна е свързана с развитието на гъбични заболявания.

Понякога петната по плодовете могат да бъдат червени.

Какви заболявания показват тъмните петна по плодовете?

Промяната в сянката на плодовете на кайсията може да бъде свързана с развитието на няколко вида заболявания. Най-често градинарите са изправени пред следните проблеми.

Монилиоза

Това гъбично заболяване е едно от най-често срещаните сред овощните дървета. Може да се идентифицира по появата на черни петна по повърхността на листата.

Ако започнете ситуацията и не направите нищо, тогава цялата зеленина ще потъмнее. Външно ще бъде сякаш е била изгорена от огън. Заедно с листата, самите кайсии и клоните на дърветата могат да бъдат покрити с точки. Ако градинарят не забележи навреме развитието на монилиоза, тогава той не трябва да разчита на добра реколта. Всички плодове ще бъдат развалени и дървото може да умре.

Кластеоспориаза

Това гъбично заболяване може да засегне и кайсиевото дърво. В резултат на това ще се появят тъмни петна. Те могат да бъдат с диаметър до 3 мм и да имат червеникави ръбове.

Освен това гъбичките започват да заразяват ствола и издънките на дървото, неговата зеленина. Отначало върху него се появяват малки дупки, след което напълно пада.

Ако не се ангажирате с лечение, плодовете също са засегнати от клитеоспория. Върху тях се образуват бургундски петна, които се увеличават с размера на кайсията. Също така е възможно образуването на израстъци, от които ще се открояват дъвките.

Сиво гниене на плодове

Този вид гъбични заболявания се характеризира с появата на разлагащи се области на повърхността на дърветата. На самите кайсии има петна с пепелявосив оттенък.

Пръстенова шарка

Това заболяване е особено активно в онези сезони, когато след студена зима внезапно идва топла пролет. Поради това младите издънки и листа почти напълно спират да растат и дървото започва да изсъхва.

По-късно, когато се появят плодове, шарката също ги засяга.Това може да се разбере от факта, че кайсиите започват да се подуват и на повърхността им се появяват тъмни петна, подобни на пръстени. В същото време по кожата се появяват пукнатини, през които мехурата прониква в пулпата на плода и го уврежда.

Внимание! В резултат на болестта дървото изхвърля напълно листата си и цялата реколта умира, преди да узрее.

По този начин появата на всякакви подозрителни петна по повърхността на плода не предвещава нищо добро. Това означава, че дървото е засегнато от болест и са необходими спешни действия за лечение на кайсията.

Пръстенова шарка

Методи за лечение и профилактика

Няма значение защо петнистите кайсии са започнали да се появяват на дървото. Във всеки случай е необходимо да се вземат мерки за предотвратяване развитието на болестта. Има и няколко ефективни превантивни мерки, които можете да използвате във вашата лятна вила.

Много е важно да не се пренебрегват тези препоръки, защото ако нищо не се направи, тогава плодното дърво може да умре и от него не може да се получи реколта. Опитните градинари се съветват да започнат лечение в началните етапи от развитието на болестите. За да направите това, е важно да следвате основните препоръки:

  • Дори на етапа на засаждане на дърво, трябва да обърнете внимание на здравето на разсада. Най-добрият вариант би бил да изберете дърво, отглеждано в детска стая.
  • Засаждането трябва да се извършва при спазване на всички изисквания на селскостопанската технология.
  • За да се намали рискът от увреждане на болестта или вредителите върху културата, се препоръчва редовното й наторяване с полезни съединения.
  • Всички инструменти, използвани за поддържане на градината, трябва да бъдат обеззаразени. Тази процедура трябва да се извършва често. Не се препоръчва да се обработват няколко дървета с един и същ инструмент.
  • За да намалите риска от инфекция по време на присаждане, е необходимо да го загреете преди присаждането. Препоръчителната температура на нагряване е 50 ° C.
  • За да не се запази гъбата през зимата в падналите листа, тя трябва постоянно да се отстранява от мястото.
  • Някои видове гъбички се носят от вредители. Следователно дърветата трябва редовно да се третират с инсектициди. Също така, не пренебрегвайте варосването на ствола и клоните на дърветата.

Важно! Струва си да се помни, че болестта отново може да зарази излекувани дървета. Ето защо трябва да изготвите график за инспекция на градината и да я следвате внимателно.

Могат ли да се ядат кайсии с тъмни петна или точки?

Много неопитни градинари често се чудят дали могат да се ядат плодове с тъмни петна. При кайсиите всичко зависи от степента на увреждане. Ако областите с точки не са големи, тогава те могат да бъдат изрязани и пулпата може да бъде термично обработена. Плодовете с голяма площ на инфекция е най-добре да се изхвърлят.

Такива плодове се препоръчва да се изхвърлят.

Зацапването на кайсии е едно от най-често срещаните заболявания. Когато обаче се вземат всички превантивни мерки, рискът от появата му може да бъде намален. Препоръчително е начинаещите градинари да изучават симптомите на най-често срещаните заболявания, за да разграничат точно монилиозата от гниенето на плодовете. Тогава ще бъде възможно растението да се третира навреме с правилния фунгицид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина