Сливни болести - черни, жълти и кафяви петна по листата

За да осигурят годишна реколта от вкусни плодове, градинарите трябва да се запознаят с възможните прояви на сливовата болест и техните описания. Това ще помогне навреме да се окаже помощ на засегнатите разсад.

От какво може да се разболее едно дърво

Въпреки факта, че сливата е относително издръжливо дърво за различни заболявания, тя може да бъде атакувана от:

 • вируси;
 • гъбички;
 • краста върху слива;
 • бактериални инфекции;
 • насекоми - сливови вредители.

Пожълтялата зеленина може да бъде симптом на болестта на слива.

Внимание! Повечето болести по сливите се причиняват от гъбички, които засягат всички области на градинската култура.

Гъбични заболявания

Гъбичките лесно се предават от заразена култура към здрава. Това се дължи на високото ниво на влага и удебеляване на короната. Гъбите могат активно да се разпространяват през топлото и влажно лято чрез вкореняване в тъканите. В този случай се образува мицел, допринасящ за бързото унищожаване на дърветата. В крайна сметка болестта от тази категория засяга плодове, листа, издънки.

Внимание! За сливите са опасни както вредителите, така и гъбите; те се борят с помощта на специални препарати.

Кокомикоза

В края на пролетта и началото на лятото върху листата на дърветата се появяват малки петънца с кафяв оттенък, които все още могат да станат червени. Това е заболяване на сливовата кокомикоза. Около средата на лятото има толкова голям брой образувания с диаметър около 2 мм, че те започват да се сливат в няколко големи. От шевната страна на листата се образуват розови и сиво-бели подложки с гъбични спори вътре. Преди есента засегнатата зеленина пожълтява, понякога придобива оранжев оттенък, къдри се и пада.

Ръжда

Много градинари се чудят дали по листата на слива има ръждясали петна, какво да правя. Това често се случва в средата на лятото. Ако по листата на сливата има ръждясали петна, между вените им се появява малко и ъглово потъмняване. Тогава ръждата върху сливата се допълва от възглавничките на червената лятна гъбична спороносна форма, които се състоят от урединиоспори, които имат елипсовидна или яйцевидна форма. Те се характеризират с удебеляване на върховете и са снабдени с черупки с фин шип. С течение на времето телиоспорите започват да се появяват сред урединиоспорите - зимни спори на гъби, които приличат на подложки от тъмнокафяви нюанси. Телиоспорите обикновено имат бодли на повърхността, заоблени на върховете, леко опънати.

Ръждивите петна покриват листата

Кафяво петно

Кафяво петно ​​от костилкови плодове се появява на сливовите листа под формата на малки петна, цветът им е различен. Зависи от вида гъбички, които са заразили растението. Петната по листата са кафяви, а жълтите петна по сливата могат да бъдат обрамчени с тъмна граница. След известно време на петната от двете страни на листата се образуват множество малки черни точки, които се наричат ​​спори на гъби.

За да се борите правилно и да лекувате болести по костилковите плодове, трябва да премахнете засегнатите клони и да се запознаете с начина на обработка на сливата. Препоръчва се младите клони да се почистват и дезинфекцират с 1% разтвор на меден сулфат. За да го приготвите, е достатъчно да разредите 100 g от лекарството в 10 литра вода. След това можете да разтриете раните със свежи листа киселец и да ги покриете с градински вар.

Важно! Трябва да се напръсква с меден сулфат, докато пъпките се отворят.

Сливни джобове

Симптомите на инфекция се развиват върху плодовете около 21 дни след отпадането на венчелистчетата. Причинителят на болестта на слива е торбеста гъба. Заразените плодове визуално стават забележимо по-големи от здравите, придобиват сплескана форма, мека структура, което се обозначава с името на болестта, която трябва да се лекува.

С развитието на патогените повърхността на плода се покрива с белезникаво покритие, което с времето става кафяво. Плодовата болест се състои в изсъхване на дървото, понякога падане.

Забележка! Костилката отсъства в болните плодове, понякога има рудимент от нейното ядро.

Кластероспориумна болест

Болестта се придружава от следните симптоми:

 • увреждане на пъпки, листа, цветя, плодове с кафяви петна с червена граница;
 • образуването на дупки в листата от петна;
 • петнисти издънки;
 • напукване на кората;
 • проливане на цветя;
 • изсушаване на листа;
 • образуването на червеникави петна, подуване на плодовете, отделяне на венци, понякога като сълза или брадавица на дърво.

Ето как изглеждат симптомите на кластероспориум.

При това заболяване спорите се произвеждат активно. Те са с малки размери и летят добре, разпространявайки се в градината. Те се носят от вятър, насекоми, инструменти. Добивът на дървото се намалява до пълна загуба.

Монилиоза на костилкови плодове

Причинителите на монилиоза поразяват най-често през периода на цъфтеж. Заразяването става чрез кората на дърво. Инкубационният период продължава до 14 дни, след което зеленината и цветята постепенно стават кафяви, изсъхват и умират. В дъждовни и топли дни могат да се появят малки бели пустули с гъбени спори по дръжките и листните дръжки от долната страна. Те се носят от вятъра или градинските вредители от сливи и трябва да се справят незабавно. По плодовете могат да се появят кафяви петънца, които постепенно растат и покриват цялата повърхност.

Вещица метла слива

Този вид заболяване е популярно наричано храстовидна или сливова кълняемост. На мястото на лезията са засегнати всички части на растението. Развитието на болестта се улеснява от различни увреждания върху растенията, някои от тях се появяват в резултат на жизнената дейност на насекомите вредители.

Метлата на вещицата се нарича така заради визуалната прилика с истинска метла

На мястото на локализация на гъбичките масово растат тънки, стерилни издънки. Те визуално приличат на метли. На засегнатите издънки листата стават по-малки и скоро се ронят. Към края на лятото на листата се появява сив цвят, който е спорите на гъбичките.

Млечен блясък

Когато производител открие сребрист оттенък върху листата на сливата, който може да блести, това е сигнал за инфекция с опасна гъба. При младите листа се появяват въздушни кухини под горните плочи на кожата. След това листата изсъхват и клоните отмират. Има 2 форми на заболяването:

 • болест по плодовете на слива, причинена от неблагоприятни условия на растеж на дървото, които включват студена зима и замръзване на засаждането;
 • втората форма е паразитна, причинена от гъбички.

Според специалистите втората паразитна форма често се появява като следствие от първата.

Плодово гниене

Източници на инфекция:

 • засегнати плодове, останали да висят на дървото след прибиране на реколтата;
 • сухи клонки, засегнати от монилиоза, които не бяха отстранени по време на санитарната резитба.

Първите признаци могат да се появят с мърша, от която спорите се прехвърлят върху здрави плодове.Изгнилите плодове, висящи на дърветата, се мумифицират и остават носители на заразата в продължение на 2 години. Чрез дръжките гъбата достига до плодовата клонка и близките издънки, където хибернира. С настъпването на пролетта той преминава в млад яйчник, причинявайки увяхване и смърт на обрасли клони.

Слива гъбички

Polypore расте предимно на дървета от семейство Rosaceae, особено на сливи. Подобно на повечето представители на рода pastinus, той причинява признак на кафеникавост с дървесен тон върху плодовото тяло с малки пори, може да се зачерви. Характеризира се с възглавница или полуразстелени базидиоми, които често образуват групи от плочки.

Саждива гъбичка

Особена опасност от болестта се крие в отслабения имунитет на млади култури, които все още не са узрели. През есента, с паднали листа, гъбичките могат да проникнат в почвата и да презимуват.

Плодови култури мобилни

Когато дойде пролетта, тя започва да активира и унищожава градинските култури. Тълпата атакува pi при повишена температура на фона на висока влага. Плаката запушва листата и пречи на фотосинтезата. С течение на времето отделните части на дървото започват да отмират.

Вирусни заболявания на сливовите дървета

Всеки градинар, особено начинаещ, трябва да знае най-често срещаните вирусни заболявания, които са известни в Московска област и други региони на страната.

Сливова шарка (Шарка)

Първият признак на едра шарка е появата на линии и петна по листата на сливовото дърво, които се различават по цвят от здравите тъкани и са леко полупрозрачни. Пръстеновидни петна могат да се видят и върху засегнатите плодове. Те стават неизползваеми и падат достатъчно рано - всички разбират защо.

Едра шарка слива

Сливово нанизъм

Този вид заболяване пречи на добрия растеж на зеленината по сливата. Те стават малки, неравномерни и тесни. Има особено много такива листа по върховете на леторастите, които са засегнати от болестта. Растежът на заразено растение се забавя забележимо, след няколко години умира.

Бактериални заболявания на сливовото дърво

Също така си струва да се помисли какви заболявания от бактериален характер съществуват.

Рак на корена

Ракът допринася за поражението на овощните култури. Под въздействието на паразитни бактерии тъканите на кореновата система или шията растат и се образуват израстъци. Те представляват най-голяма опасност за кореновата шийка. На разсад на 3-4 години туморите понякога достигат размера на юмрук и тежат 5 кг или повече.

Ракът на корена заразява дърво, без да оставя шанс за спасение

Бактериално изгаряне

Плодовото дърво, когато започне да боли, постепенно изсъхва, съцветията му умират, зеленината изсъхва и се извива, на кората се появяват язви, на засегнатите издънки се отделя ексудат.

Забележка! При огнена болест цветята и едва зелените листа може да изглеждат зле, но няма да се ронят.

Незаразни болести

Има заболявания, които не са свързани с гъбички и бактерии. Те се наричат ​​неинфекциозни.

Терапия на венците

Замразените култури или тези, които вече са засегнати от гъбичките, са податливи на това заболяване. Съществуват и фактори, които увеличават риска от заболяването. Те включват висока влажност на почвата и голямо количество нанесени торове. Gommosis се разпознава съвсем просто - дъвката се освобождава от багажника и клоните. След като веществото се втвърди, на негово място се образува прозрачна капка с всякакъв размер.

Проява на поток на венците върху дърво

Свиване

Ако не се спазват условията, необходими за нормалния растеж на градинарските култури, може да настъпи изсушаване. Причината се крие в непосредственото появяване на подпочвени води, киселинност на почвата, замръзване, поток от дъвка. Листата започват да изсъхват първо.

Значението на петна по листата

Периодично градинарят може да наблюдава появата на различни нюанси върху листата на посевите на сайта си, което също показва нездравословното състояние на растенията.

Листата пожълтяват и изсъхват

Основната причина за хлорозата в сливите е слабата съвместимост на присадените дървета или некачественото присаждане. Също така състоянието на листата се влияе от механично нарушаване на корените, недостатъчно или прекомерно количество влага в зоната на кореновата зона.

Кафяви петна по сливовите листа

Появата на кафяви петна по листата показва поражението на градинската култура от насекоми, гъбички. Това може да е и причината за липсата на микроелементи, важни за храненето на растенията.

Сливовите листа стават черни

Ако сливовите листа са видимо покрити с лепкав черен цвят, често в компанията на плодовете, това е знак за атака на листни въшки. Допринася за отслабването на културата и носи със себе си спори на черни гъби.

Важно! Младите разсад и отслабените дървета често са засегнати от бъга.

Листните въшки нападнаха каменно дърво

Бял цвят на сливови листа

Бяло, лепкаво покритие върху листата на слива е симптом на брашнеста мана. Болестта допринася за поражението на всички части на културата и засяга общото състояние на градината.

Бледи и светли листа

Бледността на чаршафите трябва да предупреди градинаря. В крайна сметка това може да бъде физиологичен или патологичен признак. Най-често причината за това е:

 • липса на хранителни вещества;
 • липсващо количество азот в земята;
 • липса на калиево-фосфорни торове;
 • липса на калий, манган, желязо или мед.

Превантивно лечение

Превантивните мерки включват:

 • събиране и унищожаване на останките от засегнатата слива, както и плодове, както рушащи се, така и останали на дървото;
 • изрязване и изгаряне на засегнатите издънки и плодове;
 • изкопаване на почвата в околостебления кръг през ранната пролет;
 • третиране на пукнатини в кората;
 • премахване на плевели в градински парцели;
 • обработка на културата с течност от Бордо или разтвор на меден сулфат със сапун.

Необходимо е да се пръскат засегнатите сливи поне три пъти годишно: през есента - след прибиране на реколтата в градината, в началото на пролетта - до отваряне на пъпките и след края на цъфтежа.

Грижите и вниманието на собственика, както и навременното лечение, са най-добрият начин да се запази здравето на градината и да се пожъне богата реколта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина