Болести на круша: описание на болести, как да се лекуват кафяви петна по листата

За съжаление крушата, както всяко друго растение, е податлива на различни заболявания. Има много видове патологии, които се различават по признаци и методи на лечение. Болестите на крушата могат да засегнат листата, ствола, кореновата система и плодовете. Различни организми са способни да ги причинят. Най-добре е предварително да проучите описанието на болестите по крушите и да се опитате да ги предотвратите.

Симптоми на болестта на листата и мерки за контрол

Често можете да видите патологични процеси, които се случват на листата на круша. Има няколко често срещани заболявания.

Ръжда от крушови листа (латински Gymnosporangium sabinae)

Появата на ръжда по листата на културата се провокира от гъбички, принадлежащи към семейство Pucciniaceae. В резултат на поражението на първия етап на листата могат да се видят малки жълти петна. След известно време те стават по-тъмни и започват да наподобяват ръжда.

Болестите могат да засегнат различни части на крушата

Като правило заболяването се появява през пролетта - април или май. В засегнатите листа се нарушават жизнените процеси, което се отразява негативно на общото състояние на културата. В бъдеще плодовете са засегнати.

За да се предотврати разпространението на болестта, се препоръчва да се отстранят болните листа и да се изгорят. В началото на пролетния сезон реколтата трябва да се напръска с течност от Бордо. Преди зимния период се препоръчва третирането на короната и кръга на ствола с разтвор на "Карбамид". За профилактика и лечение е позволено да се използват различни фунгициди.

Болестите се проявяват в различни симптоми.

Бяло петно ​​(септория)

Бялото петно ​​също се отнася до заболявания, причинени от гъбички. Тази патология води до отслабване на растението. В резултат на това листата отлитат много по-рано и културата не понася добре замръзване и може да умре. През пролетта издънките се развиват по-зле.

Внимание! Първите симптоми на септория са по-забележими при младите листа; необходимо е да започнете да търсите признаци през май.

Можете да се справите с опасно заболяване с помощта на специални фунгицидни препарати. Препоръчително е да се извършат няколко обработки - преди появата на пъпки, след растежа на листата, след края на цъфтежа. Важно е обаче да се наблюдава културата, за да се идентифицира навреме от какво е болна крушата и, ако е необходимо, да се повтори третирането с фунгициди.

Брашнеста мана (лат. Podosphaera leucotricha)

Брашнестата мана се провокира от гъбички, чиито спори могат да бъдат намерени по листата по време на изследването. Първоначално в горната част на листата се появява бял цвят, постепенно придобива оранжев оттенък. Болестта може да се разпространи върху цялото дърво, засегнатите области с времето изсъхват и изчезват. Младите клонки са най-засегнати.

Внимание! По-нататъшното разпространение на болестта може да бъде спряно чрез незабавно отстраняване на засегнатите части и изгарянето им.

Ръждата се вижда лесно по листата по характерните петна.

Лечението и профилактиката трябва да се извършват с помощта на специални фунгицидни средства. Въпреки това, ако желаете, можете да използвате народни методи, включително използването на сода, течен сапун, калиев перманганат.

Хлороза

Хлорозата се проявява като проблеми с листата - първо по краищата на издънките, след това на всички клони напълно. Младите плочи пожълтяват, след което изсъхват и падат с опашка. В напреднали случаи клоните също страдат.

Причините за това заболяване са липсата на вода, железни соли и други микроелементи. Обработката се извършва чрез пръскане с разтвор на железен сулфат, ако е необходимо, те също обработват почвата около дървото. За тази цел можете да използвате лекарството "Антихлорозин".

Кафяво листно петно ​​(филостиктоза)

Често намирането на червени и кафяви петна по листата на круша, какво е това и как да се лекува, не е известно на всички. Най-вероятно това е кафявото петно ​​на крушата - филостиктоза, което се развива в резултат на поражението на културата от гъбичките. По листата на крушата можете да видите кафяви петна - кръгли или неопределени. Те се увеличават с разпространението на болестта и могат да се слеят в една голяма. В същото време листата постепенно опадват, цялото дърво страда - то не понася добре замръзване, не изгражда кората.

За лечение се използва разтвор от течност от Бордо, различни фунгицидни препарати дават добър резултат.

Бактериалното изгаряне е опасно, защото е трудно да се отървем от него.

Болести на ствола и корените на крушите и лечение

Различни заболявания могат да засегнат не само листата. Често стволът и дори кореновата система страдат от патологични процеси:

 • Цитоспороза или гниене на стъблото върху крушата. Болестта се проявява с бързото изсъхване на кората, промяна в цвета й и появата на сиви издутини, където се развива гъбата. Когато един клон е повреден, листата изсъхват и падат, а инфекцията остава в кората. За съжаление справянето с болестта не е лесно, затова е важно да се спазват правилата за грижи и да се извършват превантивни лечения с течност от Бордо.
 • Рак на черна круша (латински Sphaeropsis malorum Peck). Това е доста опасно и сериозно заболяване, причинено от бактерии, спорите на които могат да продължат няколко години в кората. Всички части на дървото страдат от рак (наричан още „антонов огън“). Кората на мястото на лезията почернява, напуква се, оцветява се. Ако не се лекува, културата умира за 3-4 години. В ранните етапи можете да спасите растението, като премахнете засегнатите части и обработите кората с разтвор на меден сулфат. След обработката се прилага градински вар.
 • Бактериално изгаряне. Болестта се проявява през пролетта. В същото време развитието на пъпките се забавя, листата постепенно изсъхват и стават черни, но остават на клоните. След известно време багажникът почернява, появяват се петна. По-късно кората започва да се отлепва на слоеве и да се покрива с язви. За съжаление няма да е възможно да се справите с такава болест, ако багажникът е повреден; необходимо е да се изкопае растението и да се отървете от него. В началния етап можете да опитате да третирате културата със стрептомицин.
 • Набраздяване на дърво. Най-често от болестта страдат дву- и тригодишни растения. По кората се появяват пукнатини, през които бактериите проникват. В резултат на това има нарушение на обмена на хранителни вещества между долната и горната част, растението постепенно умира. Единственият начин да се преборим с болестта е напълно да унищожим дървото.
 • Рак на бактериален корен. При заразяване по корените се образуват меки петна и пъпки. След известно време те стават по-големи и се втвърдяват. В началните етапи гладката повърхност постепенно става неравна. След известно време настъпва смъртта на кореновата система. Бактериите живеят в почвата няколко години и заразяват млади дървета и разсад.

Признаци и лечения за фетални заболявания

На крушата плодовете могат да страдат от болести.

Саждивата гъба оцелява при ниски температури

За да получите добра реколта, се препоръчва да знаете точно за възможните проблеми и да се опитате да ги предотвратите:

 • Краста върху крушови листа и плодове. Болестта се причинява от гъбички, по-често се проявява при висока влажност. По плодовете и други части на културата се появяват тъмни изпъкнали израстъци. Лечението се извършва с помощта на продукти, съдържащи мед.
 • Сивото гниене е заболяване на плодовете на крушовото дърво. В началния етап върху плодовете може да се появи малко гнило петно, което постепенно се увеличава по размер. След известно време започват да се появяват малки спорови образувания (понякога просто бели точки). В резултат на това плодовете изгниват и падат. За лечение се използва разтвор на течност от Бордо.
 • Саждива гъбичка (лат. Fumago vagans Pers). В случай на заболяване по листата и плодовете може да се види черен цвят, наподобяващ сажди. Спорите на болестта могат да оцелеят дори при зимни условия. Препоръчва се крушата да се третира с фунгициди или калипсо, когато върху крушата има гъбички от сажди.
 • Крушов молец. Патологията се развива в резултат на увреждане на плодове от насекоми - опасна пеперуда. Гъсеницата попада вътре в плодовете, храни се само със семена. Плодът може да изглежда нормално, но вътре всичко е свършило. В резултат на това крушите изгниват и падат. Препоръчително е да се премахне мъртвата кора, в пукнатините на която ларвите на този вредител често зимуват.
 • Камениста плодова круша. Специфичен вирус провокира заболяването. В резултат на това в плодовете се образуват уплътнения, които се състоят от безвкусни клетки. Плодът не расте до правилния размер. Почти е невъзможно да се излекува, можете само да се отървете напълно от растението.

Внимание! Преди да лекувате черни петна по плодовете на круша, трябва да определите болестта и след това да предприемете действия.

Плодовото гниене се разпространява много бързо

Дървесни вредители и тяхното унищожаване

За съжаление, в допълнение към болестите, крушите често са засегнати от вредни насекоми:

 • Пеперуда от глог. Унищожава листа, цветя и пъпки. По-добре е да се отървете от него през есента - по-лесно е да намерите колонии от насекоми.
 • Крушови акари (галови). Той се установява в пъпките, ларвите изсмукват сока от младите листа. Метаболизмът на културата е нарушен, тя расте слабо и дава плодове.
 • Зелена ябълкова листна въшка. Умножава се много бързо. Всички части на дървото са болни, младите клони могат просто да умрат. Вредителят също е носител на различни гъбички и бактерии.
 • Крушова медена роса (листен бръмбар). Опасно насекомо, което изсмуква сока от листата. Дървото постепенно престава да се развива и да дава плодове нормално и постепенно умира.
 • Листова ролка. Това е вид листна въшка, която представлява сериозна заплаха. Насекомото е способно да унищожи цялата реколта и да провокира смъртта на растението.

Болестите и вредителите на круша изискват специално внимание, в противен случай можете да загубите културата.

Предпазни мерки

Профилактиката е редовното третиране на дървета със специални препарати. Препоръчва се периодично да се проверява културата и да се вземат необходимите мерки навреме. Ако не можете да спасите крушата, по-добре е просто да я унищожите, за да не се разпространят болестите върху други растения.

Можете да се справите с краста с препарати, съдържащи мед

Болестите на крушите са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение. Всички части на културата могат да страдат, така че е важно да се обърне внимание на появата на различни подозрителни признаци. За лечение можете да използвате както химикали, така и народни средства. Растенията са болни както в Московска област, така и в други региони.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина