Черни петна по крушовите листа: причини и доказано лечение

Плодовете на това дърво са известни с полезните си качества за човешкото тяло. Нищо чудно, че те се приравняват с даровете на боговете. Те съдържат много витамини от различни групи, които заедно имат противостареещи и възстановяващи качества. Те могат да се консумират не само пресни, но и сушени. Сладкото очакване на бъдещата реколта обаче може да засенчи една неприятност, когато по листата на круша се появят черни петна. Това може да се случи както естествено, така и под въздействието на някакъв вид гъбички.

Естествената същност на проблема

Някои градинари, забелязвайки почерняването на листата по дърветата, вярват, че реколтата вече няма да бъде, тъй като според тях тези плодове не са подходящи за храна. Това се разглежда като признак на някаква болест.

Черни петна по крушовите листа

Това отчасти е вярно, но не винаги черната зеленина точно показва инфекция на овощната култура. Някои природни фактори също водят до подобни промени.

Липса на полезни микроелементи

При такъв проблем листата пожълтяват, започвайки от върховете и след това потъмняват. Това често се дължи на твърде малък прием на калций. Впоследствие тъмните листа стават кафяви и след това почерняват и изсъхват. Гледката на самото дърво става болезнена.

Забележка! Калциевият нитрат или друг тор на основата на това вещество ще компенсира загубата на хранителни вещества.

Можете да се преборите с недостига на микроелементи с помощта на сложни продукти, които са пълни със съединенията, необходими за една круша. Ако листата започнат не само да потъмняват, но и да се навиват, това е пряк знак, показващ борния глад. Ситуацията може да бъде коригирана само чрез хранене на дървото със сложен минерален препарат. Той ще доставя на дървото бор, калций и други основни микроелементи.

Температура

Листата по дърветата също могат да потъмнеят поради прекалено сух въздух, което обикновено се случва, когато навън е горещо времето. В резултат на това те губят животворна влага, както и полезни микроелементи. Важно е да компенсирате загубата, в противен случай короната на дърветата ще бъде покрита с лилави или кафяви петна, а след това напълно ще почернее и ще започне да се руши.

В този случай чернотата ще се появи на мястото, където през деня пада най-много слънчева светлина. За да избегнете най-лошото, трябва редовно да поливате и пръскате листата на дърветата.

Атаките на вредители са друга причина за безпокойство

Листата на круша почерняват не само поради неправилна грижа или някакъв друг природен фактор, цяла армия от вредители допринася за това. За да се защитят овощните дървета, трябва своевременно да се вземат подходящи мерки. Ако забавите борбата, тогава можете да загубите добра реколта, като се задоволите само с малко.

Крушова медена роса или обикновен листен бръмбар

Този вредител се издава от различни нюанси на цвета:

 • забелязан;
 • жълто;
 • червен.

Размерите на насекомите са малки - в рамките на 3 мм, не повече.

Всеки от тези сортове представлява сериозна опасност за овощната култура. През зимата възрастните се катерят в кората или повредените клони.През пролетта женските снасят яйца, за да излюпят ларви и да развият потомство.

Допълнителна информация. Със своята жизнена дейност вредителят причинява непоправими щети - листата са покрити с лепкав, лепкав цвят. И това е благоприятна среда за развитието на саждиста гъбичка.

Впоследствие върху листата се появява жълто петно ​​и те падат. Самите пъпки, заедно с плодовете, също страдат от такова нещастие.

Методи за контрол на паразитите

Ефективен начин да се отървете от вредителя е чрез пръскане на дърветата, което трябва да се направи в началото на сезона. По това време то едва започва да се затопля. Необходимо е да изберете слънчев и спокоен ден. Ефективни препарати за лечение:

 • Фастак;
 • Димилин;
 • Aktara;
 • Шерпа.

Пръскането трябва да бъде разделено на няколко етапа. Първият ви позволява да се отървете от възрастните. Вторият път лечението унищожава ларвите и е препоръчително да се направи това преди цъфтежа. Третото пръскане се случва след цъфтежа и премахва напълно останалите ларви от дървото.

Последици от нашествието на крушовата мед

Емулсията от сапун и керосин също се използва успешно като ефективно средство за борба с бръмбарите от крушови листа. Керосинът се смесва с вода и сапун за пране. Необходимо е да се обработват крушови дървета през пролетта, когато вредителите напускат местата си за зимуване.

Атака от кърлежи от круши

На външен вид това насекомо прилича повече на миниатюрен паяк - удължено тяло с два чифта крака. Паразитът не надвишава 0,2 mm в диаметър. Но, въпреки подобни намалени "размери", вредата от него е много по-голяма. Диетата му включва растителен сок, който застрашава появата на черни петна по крушата и изсъхване на листата.

През зимата насекомото предпочита да се катери под младата кора и когато се затопли през пролетта, напуска приюта и се установява в долната част на листата. Остава там до края на сезона. Ако не се предприемат действия, не е застрашено само едно дърво, а цялата градина.

Да се ​​отървем от опасен паразит

Пръскането на дървета с акарицидни препарати помага да се спаси от кърлежа. Конвенционалните инсектициди са безсилни срещу кърлежи. Средства, които се препоръчват за употреба:

 • Решете;
 • Инта-Вир;
 • Keltan;
 • Карбофос.

Забележка! Възможно е да се намали популацията на паякообразния вредител с помощта на Decis или Intavir в съотношение 1 таблица. 10 литра вода. Полученият разтвор се напръсква върху дървета.

Преработката на реколтата от круши трябва да се извършва на два или три етапа на всеки 10 дни.

Патологични причини

Има и други също толкова обезпокоителни причини за появата на черни петна по листата на крушовите дървета. Има няколко от най-често срещаните инфекциозни заболявания, които засягат много овощни растения, включително крушата.

Бактериално изгаряне

По правило младите дървета са под заплаха. Пренебрегването на лечението може да доведе до смъртта им в рамките на 3-4 години. Това заболяване се среща най-често в началото на лятото (юни). Освен това съществува много висок риск от замърсяване на околната растителност.

Бактериално изгаряне на крушата

Причинителят е бактерия, принадлежаща към групата на ентеробактериите. Обикновено разпространението на огнената болест се улеснява от опрашващи насекоми, вредители и птици. И когато навън е дъждовно време и много влага, това е цял простор за развитието на бактерии.

Лечение на инфекция

По-лесно е да се предотврати бактериално изгаряне, отколкото да се лекуват засегнатите дървета по-късно. Следователно превантивните мерки са на първо място. На първо място, необходимо е да се извърши плевене, да се отървете от плевелите. В крайна сметка в него винаги ще има вредители, които ще разпространят инфекцията.

Когато инфекцията вече е започнала да се развива, се препоръчва да се използват:

 • Тетрациклин;
 • Офлоксацин;
 • Стрептомицин;
 • Фитоспорин.

Когато листата на крушата почернеят, е важно да се следват инструкциите от инструкциите, за да се избегне предозиране на лекарството.Всички засегнати области трябва да бъдат третирани. Това трябва да се прави при сухо и спокойно време, което ще увеличи ефективността на лечението. Препоръчително е също да се използват препарати, съдържащи мед.

Забележка! Причинителите на пожар са активни при температура на околната среда + 25 ° C.

Някои градинари използват комбинация от вар и меден сулфат. Тук също е важно да се избягва прекалената концентрация на разтвора, в противен случай листата ще изгорят.

Затъмнените върхове трябва да се отрежат и след това не забравяйте да изгорите. За периода на лечение, храненето е строго забранено. Това не се отнася за поливането, основното е да се извършва редовно и в горещо време малко по-често, за да се избегне липса на влага в дърветата.

С прогресирането на инфекцията, когато лечението вече не дава положителни резултати, засегнатото дърво се изкоренява и изгаря. След това всички използвани инструменти трябва да бъдат стерилизирани с разтвор на карболова киселина или формалин.

Краста

Инфекциозно заболяване, разпространено от насекоми, които презимуват в неразрязани повредени дървесни издънки и паднали листа. Това заболяване също е често срещано явление. Първоначално по листата се появяват черни точки, но тъй като патогенът (гъбичките) е активен, те се сливат в едно място. В същото време засегнатите листа не само променят цвета си, но и се деформират и изсъхват. В допълнение към черните петна има плака, която прилича на плесен.

Крастата е инфекция от гъбичен произход

Гъбичките са най-активни при условия на висока влажност. Въпреки че често появата му се появява в сухо и горещо време, но само ако има много роса. Инфекцията е много опасна и се разпространява със светкавична скорост, така че има голям риск да достигне епидемия.

Първите предупредителни знаци се появяват след отваряне на плодните пъпки. Пренебрегваният етап засяга кората на дървото, правейки сянката му по-тъмна. Тогава се засягат плодовете, на които също могат да се видят черни петънца. Необходимо е да започнете да третирате градинската култура точно по време на почивка на пъпките.

Лечебни дейности

Ако инфекцията е все още в начален етап на развитие, тогава пръскането с течност от Бордо носи добър резултат. Само лекарството действа в продължение на 14 дни, така че лечението трябва да се извършва не веднъж, а няколко пъти. В допълнение към лечението, такава течност се използва и за превантивни цели, а самата процедура трябва да се извърши преди почистване на пъпките.

Важно! Опадналите листа, съдържащи спори на патогени, не могат да бъдат компостирани. Трябва да се остави да гние поне 2 години! През това време гъбичките ще умрат и тогава патологията няма да се появи отново.

Ако листата на круша почернеят и болестта е преминала в прогресиращ стадий, те ще помогнат:

 • Хорус;
 • Строб;
 • Скорост

Продължителността на действие на изброените фунгициди варира от 20 до 30 дни. Съставите не се отмиват от дъждове. Курсът на лечение трябва да се комбинира с въвеждането на листно подхранване:

 • калиева сол - 5-10%;
 • амониев нитрат - 10%;
 • калиев хлорид - 3-10%;
 • амониев сулфат (амониев сулфат) - 10%.

Трябва да използвате не всички, а само едно от изброените средства. Всяка есен се препоръчва да премахвате падналите листа не само в близост до стволовете на дърветата, но и от целия обект. Плевенето също трябва да се извършва редовно, което ще донесе повече ползи. Короната, засегната от гъбичките, трябва да бъде подстригана, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията.

Мерки за превенция

За да не загубите реколтата, както и да запазите дърветата здрави, трябва предварително да се направи профилактика.

Полезно насекомо за борба с вредителите

Прости, но ефективни действия срещу опасна инфекция:

 • Редовно прилагайте превръзка - здравите дървета имат силен и устойчив имунитет. Но когато се използват някои лекарства, употребата им трябва да се отложи.
 • Третирайте дърветата с инсектициди всяка пролет и есен.
 • Направете избор в полза на сортове и хибриди, които са устойчиви на различни инфекциозни патогени.
 • Проверка и, ако е необходимо, премахване на плевели - тук също е важна редовността.
 • Подрязвайте редовно старите и засегнати издънки.
 • Направете навик да ровите в началото и в края на всеки сезон.
 • Приятелствувайте с полезни насекоми - мравки лъвове, калинки - за ефективна борба с вредителите.
 • Избягвайте изсушаване и преовлажняване на кореновата зона.
 • Дезинфекцирайте градинските инструменти с борна киселина след употреба.
 • Бели стебла на дървета с вар, за да предпазят кората от външни влияния.

Извършването на всички тези прости манипулации ще предпази градината от инфекции и нападения от вредители. А крушовите дървета ще дадат на градинаря богата реколта в знак на благодарност.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина