Ябълково дърво Papirovka - описание и характеристики на сорта

Ябълковото дърво Papirovka се счита за добре познат сорт, който е популярен сред много градинари. Тази култура се характеризира с високи параметри на добив и отличен вкус на плодовете. За да може растението да расте успешно, трябва внимателно да се грижи за него.

Сгъване на ябълково дърво: описание

Според описанието ябълковото дърво Папировка се счита за летен сорт. Характеризира се с вкусни плодове и отлични параметри на добив.

Описание на плодовете на сорта

По-голямата част от този сорт ябълки има средно големи плодове, които имат заоблено-конична форма. Като правило те се отличават с подчертано широки ребра. В същото време ябълките имат неравномерна форма. Големите плодове често изглеждат триъгълни.

Ябълковото дърво Папировка има вкусни плодове и високи добиви.

Плодовете са зеленикаво-жълти на цвят. Нямат червен руж. На етапа на подвижна зрялост плодът има бяло покритие. Кората е доста ароматна и гладка. В състояние на пълна зрялост кожата придобива бледо бял цвят.

Вътре има рохкава, нежна бяла плът. Той е достатъчно груб и сочен.

Забележка!Ябълките се характеризират със сладко-кисел вкус и лек аромат. Презрелата пулпа придобива брашнеста структура.

Дървото дава вкусни сладко-кисели плодове с лек аромат.

Характеристики на сорта

Дървото има триъгълна корона, която с времето става кръгла. Издънките са с малки размери и покрити с подчертан ръб.

Листата са със среден размер, сиво-зелен цвят и овална форма. В този случай плочите са силно покрити с пух и върхът на листа е повдигнат. Цветята имат розов оттенък и са чудесни за привличане на насекоми за опрашване.

Плодовете са с малки размери. Теглото им не надвишава 100 г. Ябълките се характеризират с кръгла форма. Понякога обаче можете да намерите и плодове под формата на конус. Ребрата е ясно изразена върху тях.

Сортът ябълки Papirovka има много предимства:

  • Плодовете узряват доста рано. До края на юли можете да опитате първите ябълки. Те могат да се консумират пресни или да се използват за приготвяне на сок.
  • Сортът се счита за високодобивен. От 1 ябълково дърво е възможно да се получат до 50 кг плодове. Зрелите плодове се прилепват добре по клоните. Те не падат преди време.
  • Ябълковото дърво от този сорт се отличава с ранната си зрялост. Тя започва да произвежда култури 3-5 години след засаждането. Това прави културата много популярна сред градинарите.

Короната на дървото се различава в зависимост от метода на резитба

Недостатъци на сорта Papirovka

В същото време културата има редица недостатъци:

  • Въпреки ранната зрялост, ябълките нямат дълъг срок на годност. Те могат да останат в хладилника 1 месец. След което плодовете губят вкуса си.
  • Сгъването трудно може да понесе промяната на климатичните условия. Поради това е трудно да се отглежда в региони, където има силни студове през зимата.
  • Ябълковите дървета се отличават с годишното си плододаване. С течение на времето обаче тази цифра пада.

За справка! Предимствата и недостатъците на този представител на ябълковите дървета трябва да бъдат внимателно оценени, преди да засадите разсад във вашия район.

Засаждане на ябълково дърво Papirovka

Ябълковото дърво от този сорт е чувствително към условията на отглеждане. Затова трябва много внимателно да изберете място за него. Най-добре е да намерите открито слънчево място за дървото, което е възможно най-близо до останалите ябълкови дървета. Дърветата трябва да се поставят на разстояние 4-5 м едно от друго.

1 седмица преди засаждането трябва да се изкопае дупка. Дълбочината му трябва да бъде 90 см. Торът трябва да се постави на дъното. Той трябва да включва 1 кг минерален препарат, 800 г дървесна пепел и кофа хумус.

След това трябва да излеете почвата от горния слой до дъното. Преди засаждането почвата във вдлъбнатината трябва да се разхлаби малко и да се излее вода. Тези манипулации трябва да се извършват от края на март до средата на април.

Засаждането на ябълково дърво има определени характеристики.

Характеристики на сорта

Преди да започнете да отглеждате култура, трябва да се запознаете с основните му характеристики.

Височина на дървото

Това дърво има стандартна височина. В същото време, веднага след засаждането, Papirovka расте бързо. В черноземната почва ябълковото дърво може да достигне 8-9 м. При други видове почви размерите му не надвишават 4-6 м.

Ширина на короната

Ширината на короната се влияе от формата на облицовката. Тя може да бъде различна - от 50 см до 5 м с неконтролиран растеж.

Добив

Плододаването зависи от много фактори. Дървета на 9-12 години дават 14-28 кг плодове. В по-напреднала възраст този параметър достига 79 кг. Максималната производителност е 200 кг.

Дегустационна оценка

Ябълките имат деликатен вкус и отлична сочност. Те имат ободряващ сладко-кисел вкус. Ако лятото е студено, може да има много киселина.

Пулпът има приятен ябълков аромат и млечен оттенък. Той е доста деликатен, има слаба ронливост и едрозърнеста структура. Презрелите ябълки придобиват брашнеста структура. Според оценката на дегустацията ябълките от този сорт получиха 6,8-7,9 точки.

Зимоустойчивост

Тези ябълкови дървета се отличават с доста високи параметри на устойчивост на замръзване. При тежка зима дърветата замръзват до максимум 12%. Впоследствие те лесно издържат на обикновени зими.

Важно! За да се избегнат нежелани последици за дърветата, младите ябълкови дървета трябва да бъдат изолирани. За да направите това, препоръчително е да увиете стволовете им в чувал за зимата.

Самоплодност

Няма специални изисквания за опрашители в ябълкови дървета. Важно е те да цъфтят едновременно и да имат достатъчно количество цветен прашец.

Опрашващи сортове

Оптималните сортове опрашители включват следното:

  • Анасон на райета;
  • Грушовка Москва;
  • Bellefleur-Kitayka;
  • Робин.

Устойчивост на заболявания

Растението се характеризира с добра устойчивост на болести. В същото време при неблагоприятни метеорологични условия трябва да се извършват превантивни обработки на дървета.

Важно!Листата и плодовете на това дърво се характеризират със средна устойчивост на струпясване. Следователно отслабените растения трябва да бъдат защитени от това заболяване.

Варианти и подвидове

Сгъването има много разновидности. Всеки от тях има определени характеристики. Сортът се превърна в изходен материал за други култури. На негова основа е отгледано ябълковото дърво Дъщерята на Папировка, което значително надминава родителската култура в много отношения.

Полуджудже

Това растение не може да се нарече подвид на Papirovka. Всъщност това е същият сорт, който е присаден на полуджудже. Той няма специфични характеристики. Важно е да се вземе предвид, че в северните райони дървото замръзва по-бързо.

Амбър

В частните разсадници сортът Амбър се получава чрез комбиниране на сортовете Папировка и Янтар.

Балтийски

Това име може да се счита за маркетингов трик. Всъщност това е друго име за познатия сорт.

Урал

В действителност този сорт се нарича Дъщерята на Папировка.Той е хибрид на червената ранетка и папировката.

Лято

Това име може да се счита за рекламен трик. Всъщност самият сорт Papirovka се счита за лято.

Алтай

Това е малко известна култура, която често се предава като Папировка.

червен

Още един маркетингов трик на некадърни търговци. Те се опитват да представят сорта Uralskoye Nalivnoye като нова култура - Red Papirovka.

Пчелен мед

На неопитни купувачи често се продава известният сорт Медуница, представяйки го като Медена папировка.

Зимоустойчив

Още един рекламен ход. Самият папиер има добри параметри на устойчивост на замръзване.

Важно! Не трябва да купувате разсад от хора, които съзнателно изкривяват имената си. В този случай съществува риск от получаване на напълно непредсказуеми резултати.

Растението се характеризира с високи параметри на добив

Особености на отглеждането на сортове в различни региони

Papirovka може да се отглежда в различни региони - в Московска област, в Урал и др. В същото време си струва да се спазват определени характеристики.

Урал

В този случай е задължително да избелите стволовете. Тази процедура помага да се предпази багажника от изгаряния през февруари. През есента младите издънки страдат от атаките на мишки, поради което се нуждаят от защита.

Беларус

Когато отглеждате реколта, е важно да й осигурите надеждна защита срещу струпясване и други гъбични инфекции. Това помага да се увеличи добивът му. Въвеждането на торове, съдържащи микроелементи, е не малко важно.

Ябълковото дърво Papirovka се отличава с високи параметри на добив и неизискваща грижа. За да получите силно и здраво растение, е важно да извършите правилно работата по засаждане. Защитата на дърветата от болести и вредители също е важна.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина