Ябълково дърво "Васюган" колоновидно: описание на сорта

Ябълковото дърво Васюган е хибриден сорт, отгледан през 1987 година. В резултат на това беше възможно да се получи култура, устойчива на замръзване. Дървото има отлични размножителни характеристики. Има стабилен добив, дълъг период на плододаване и устойчивост на болести.

История на развъждане

Колонно ябълковото дърво Vasyugan е сорт, който дава плодове от късен летен период на консумация. Изведен е през 1987 г. в Института по градинарство. Авторството принадлежи на В. В. Кичина и Н. Г. Морозова.

Ябълковото дърво Васюган дава вкусни и красиви плодове

Растящи региони

Растението се характеризира с високи нива на устойчивост на замръзване. Поради това е идеален за отглеждане в Централна Русия и в райони с по-тежки климатични условия. Културата се отглежда успешно в Урал и Далечния изток. Това растение се засажда дори там, където замръзват устойчиви на замръзване дървета.

Описание на сорта

Според описанието, колоносното ябълково дърво Vasyugan има редица предимства. Това го прави популярен сред градинарите.

Диаметър на короната

Ширината на дървото е само 0,4 м. Тази характеристика ви позволява да отглеждате култури дори на малки площи.

Височина на цевта

Дървото може да достигне височина 2 м. Всяка година расте с 15-20 см.

Коренна система

Културата има разклонена коренова система. Много клони с различна дебелина са прикрепени към основния прът.

Устойчивост на климатични условия и болести

Ябълковото дърво Васюган се характеризира с висока устойчивост на замръзване. Това й позволява да издържа на зимите в централна Русия. В същото време, преди настъпването на слана, дървото се нуждае от подготовка. За да направите това, трябва да направите следното:

  • извършва напояване с зареждане с вода;
  • копайте в кръговете на багажника;
  • защита на реколтата от гризачи.

Устойчивостта на растението към болести се оценява от експерти като над средното ниво. При стриктно спазване на правилата за грижи проблемите могат да бъдат избегнати. Ако се появят симптоми на заболявания, лечението трябва да се извърши своевременно.

Продължителност на живота

Продължителността на висококачественото плододаване е 15 години. След това дървото ще даде само няколко плода. След като дървото достигне 10-годишна възраст, могат да се засаждат нови растения.

Когато засаждате растение, трябва да използвате опори

Коя година дава плод след засаждане

Културата е способна да дава култури през първата година. По-добре е обаче да отрежете цветята. Това ще помогне на културата да се подготви правилно за пълно плододаване.

Забележка!От дърво на възраст 5 години могат да се получат 6-7 кг ябълки. В този случай се препоръчва плододаването за регулиране и системно изтъняване на яйчника.

Период на цъфтеж

Цъфтежът обикновено започва през първата половина на май. В региони със студен климат това може да се случи в края на пролетта.

Растението не се нуждае от опрашители. Въпреки това, засаждането на сортове с подобни развъдни характеристики помага да се подобрят качествените параметри на плодовете.

Подвидове и сортове сортове

Сортът включва редица сортове - джудже, полуджудже и енергично. Те се различават по темпове на растеж и размери на короните.Джуджетата дават добра реколта. Имат влакнеста коренова система. Това спомага за увеличаване обема на яйчниците и броя на плодовете.

Срещат се и ранни колоновидни сортове. Те се състезават с тези от началото на зимата и края на лятото. Струва си да изберете конкретен тип, като вземете предвид региона.

Дати на кацане

Работата по засаждането може да се извърши през пролетта или есента. В първия случай това трябва да се направи в края на април или началото на май. При такава ситуация цъфтежът ще започне тази година.

През първата година се препоръчва да се отрежат всички цветя. За есенното засаждане това трябва да се прави от септември до ноември. Точният срок зависи от регионалните специфики.

Как трябва да се извършва засаждане и поддържане

Засаждането на култури е най-добре да се прави вечер. Ако върху разсада има зелени листа, е забранено да се излагат на интензивни слънчеви лъчи.

Кореновата система трябва да бъде поставена в ямата. Тя трябва да бъде внимателно подравнена по целия диаметър. Зоната на присадката трябва да се остави на 7-8 см над повърхността на земята. Отгоре изсипете прясна почва. Трябва внимателно да се трамбова.

Около кореновия ствол трябва да се създаде почвен валяк. Той ще може да задържа влагата близо до корените. Веднага след засаждането разсадът трябва да се полива с пречистена вода. Изсипете поне 3 кофи под дървото. В този случай температурата на водата трябва да бъде +20 градуса.

Забележка! Когато засаждате, трябва да оплодите и да покриете почвата с мулчиращ слой. Навременното подрязване също е важно.

Когато засаждате култура през есента, разсадът трябва да бъде подготвен за зимата. За да направите това, той трябва да бъде изолиран и увит с мрежа, за да се предпази от гризачи. До пролетта младото растение трябва да бъде изкопано. Най-добре е да защитите културата с дебел филм. Също така е допустимо да се използва брезент.

Снежната покривка помага да се предпази младото дърво от замръзване. Следователно не се изисква изчистването на сайта от него.

Растението трябва да се полива своевременно.

Полуджудрените култури трябва да се засаждат на висока опора. До пролетта се изисква да се контролират върховете на почвата. Пролетното засаждане се счита за по-лесно. През лятото дървото има време да укрепне.

За да се грижите за ябълково дърво, трябва да направите следното:

  • В ранните години премахнете яйчниците. Те възпрепятстват пълното развитие на културата. В продължение на 2 години след засаждането оставете до 6 яйчника. Впоследствие е позволено да се оставят до 12 яйчника. От 3-годишна възраст можете да оставите всички яйчници. Но ако плодовете станат малки, броят им ще трябва да бъде намален.
  • Дърветата трябва да се поливат веднъж месечно. Най-добре е да използвате капково напояване за тази цел. За младо дърво е достатъчна 1 кофа вода, за възрастен - 3. След овлажняване почвата със сигурност трябва да се разхлаби.
  • Покрийте кръга на багажника с мулчиращ слой. За това е допустимо да се използва торф или дървени стърготини. Някои летни жители засаждат тревни култури в тази област, например копър.
  • Нанасяйте органични торове ежемесечно. Те включват торф, пилешки тор, тор, хумус. Също така си струва да се използват препарати на основата на амониев нитрат.
  • Подрязвайте растението през пролетта и есента. През първата година си струва да изберете най-мощното бягство, което ще се превърне в ръководство. Останалите клони ще трябва да се режат. Ако остане, дървото ще загуби своята колонна форма.

За предотвратяване на заболявания се провеждат превантивни лечения

Превантивна работа

Васюган е устойчив на вредители. В същото време не трябва да пренебрегвате превантивните мерки. За да направите това, струва си да третирате културата с течност от Бордо, меден сулфат или някакви специални средства.

Забележка!При дъждовно време рискът от развитие на струпясване се увеличава. За профилактика на патологията си струва да се използва течност от Бордо.

Ябълковото дърво Васюган се счита за популярна колонна култура, която е силно устойчива на замръзване и неизискваща за грижи. За да бъде растението успешно, трябва да се напоява навреме и да се предпазва от вредители.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина