Crassula ovata crassula ovata - какъв вид цвете

Растението, най-известно като "дървото на парите", има и научно наименование - Crassula Ovata. В закритото цветарство той се счита за един от най-популярните, защото красивият му външен вид се запазва с минимална поддръжка.

Crassula ovata - как изглежда

Crassula яйцевидна, както я наричат ​​още, принадлежи към семейство Crassulaceae. Тревистият сукулент е роден в Южна Африка, където се среща в сухи скалисти райони. Днес това е много известно градинско и закрито растение, което може да украси всеки дом.

Crassula ovata

В естествената си среда сочната красула може да нарасне до 180 см височина. С напредването на възрастта стъблата на този храст стават дървесни и кафяви.

Многобройните листа са яйцевидни, дебели и сочни, никога не са нарязани, оцветени в различни нюанси на зелено, с червеникава граница.

За справка! Топлолюбиво растение може да издържи на кратък спад на температурата дори до 0 ° C.

Популярни сортове Crassula Ovata в стайното цветарство:

 • Crassula Lactea е пълзящ (ампелен) храст с издънки с дължина до 60 см. Стъблата са кафеникави на цвят, а листата са светлозелени с бели точки по краищата, които представляват солени кристали;
 • Пъстра - Crassula със светлозелени листа, покрити с хаотични петна и ивици с по-светъл или тъмен цвят. Границата около ръба на листата може да бъде червена или жълта;
 • Подобни на дървета (лат. Crassula Arborescens) - зелените му листа (до 5 см широки и до 7 см дълги) с почти правилна закръглена форма със синкав оттенък и червеникава долна страна. Нуждае се от много ярка светлина и изключително лошо поливане;
 • Crassula Horntree (Horn Tree) - разнообразие от овал, при което младите издънки са розови и след това стават кафяви. Листът първоначално е овален, а след това расте заедно наполовина, превръщайки се в тръба. Върховете на листата могат да бъдат червени;
 • Трицветна - Crassula, при която светлозелен лист е покрит с бели ивици, а по ръба е разположена червена граница;
 • Сместа е дребнолистен сорт сукулент (лист с дължина до 4 см и ширина до 2 см), лесно оформя дърво, когато е притиснат правилно;

Crassula е цвете, идеално за бонсай

 • Хобитът е компактен вид с височина до 60 см с листа с фуниевидна продълговата форма. При ярка светлина короната пожълтява и по ръба на листата се появява червеникава граница;
 • Минор е най-малкият сорт, широчината на листата е до 1 см, а дължината е до 1,5 см. Тъмнозелен лист придобива червеникава тясна граница при ярка светлина;
 • Люспест - по правите му стъбла в 4 реда има люспести триъгълно-овални листа със зелен или жълтеникав цвят, понякога с червеникава граница. Издигайте издънки с дължина до 25 см с времето и лесно се вкореняват;
 • Convoluta - различава се по по-тъмен цвят на листата, които постепенно растат заедно, навивайки се на тръби. При ярка светлина краищата на листата са боядисани в бургундски оттенък.

Дърво от рог на Crassula

Накратко за историята на появата

В Европа сукулентът се появява по времето, когато се извършва колонизацията на Южна Африка (Зимбабве, Мадагаскар, Мозамбик). Оттам бяха донесени дървета с дебели листа като монети.

Тъй като те практически не се нуждаеха от грижи и слуховете затвърдиха славата на „дървото на късмета“ за растението, популярността му нарастваше всяка година.

Домашни грижи за Crassula Ovata

Наред с Chlorophytum и Zamioculcas, Crassula е идеално офисно растение. Можете да забравите за нея със седмици и да не се страхувате от смъртта й. Много рядко поливане - това е всичко, от което се нуждае, освен топлина и светлина.

 • Осветеност и температурни условия

Без изключение всички разновидности на паричното дърво се нуждаят от ярко осветление. При липса на слънце издънките се разтягат и увисват.

Оптималната температура за поддържане е стайната температура в рамките на +15 .. + 35 ° С.

 • Правила за поливане и влажност

Поливайте растението само след като почвата в саксията изсъхне напълно. През лятото - не повече от 1 път за 7-10 дни, а през студения сезон - 1 път за 4 седмици.

Пръскането е абсолютно противопоказано, но от време на време храстът може да се измие с топъл душ, за да се отстрани прахът.

 • Подхранване и качество на почвата

През сезона е разрешено да се прилага тор, предназначен за сукуленти 1-2 пъти. Изобилието от хранителни вещества в почвата е разрушително за дебелите жени.

Подгответе почвата за засаждане сами. За целта към универсалната смес се добавят пясък, натрошена фина експандирана глина, вермикулит, въглен. Резултатът трябва да бъде много хлабава, неутрална смес, която перфектно прониква във водата и въздуха.

Особености на трансплантацията на растения

Младите растения трябва да се трансплантират ежегодно. След 5-6 години те се трансплантират много по-рядко - на всеки 2-3 години. Почвата се подменя напълно, като се отърсва от корените.

Саксията се взема широка и ниска, тъй като кореновата система е повърхностна. Контейнер се избира според размера на кореновата система, като се дава предпочитание на тежки керамични саксии, тъй като е по-трудно случайно да се преобърнат.

Саксия Crassula - ниска и широка

Как и кога цъфти стайно растение, период на покой

Цъфтежът може да настъпи през ноември, зима или март, в зависимост от сорта. Еднократно е, след изсъхване на съцветията, следващият път дебелата жена ще цъфти само след една година.

През есента или зимата овалната красула изхвърля чадъровидни дръжки, състоящи се от 5-венчелистче, звездообразни венчета с бял или розов цвят. При опрашване се образуват семена.

За справка! Цъфтящата красула се превръща в гордост на собственика, защото не много могат да постигнат това у дома.

Възпроизвеждане на овалната дебела жена

Подобно на други представители на огромното семейство Tolstoyankovye, Crassula Ovata се размножава чрез листа, издънки, семена и разделяне на храста.

Листни и стъблени резници

Всяка част от растението представлява потенциално рязане. Процесът на присаждане стъпка по стъпка изглежда така:

 1. Лист или клонка е лесно да се откъсне.
 2. След това трябва да го сложите да изсъхне за ден-два.
 3. След това резникът се потапя в почвата с края си и се оставя да пусне корени. Отнема няколко месеца, но не е нужно да се грижите по специален начин. Поливането на резниците е много рядко, когато почвата е напълно суха, в противен случай ще се появи гниене.

Всяко счупено клонче е потенциална дръжка

Възможни проблеми при отглеждането на Ovata

Основният проблем, пред който са изправени производителите на цветя, е смъртта на дебела жена поради залива. В 9 от 10 случая растението умира, като се напоява твърде обилно. Както всички сукуленти, дървото на парите ще преживее продължителна суша относително безболезнено, но заливът от корени почти винаги води до бърза смърт.

Има ли болести и вредители

Дебелите жени почти никога не страдат от болести. Но когато се появят тъмни, плачещи, гнилни петна, болното място се изрязва, поръсва се с натрошени въглища и растението се напръсква с разтвор на фунгицид.

Нападение от паяк акари

От вътрешните вредители най-опасни са насекомите и акарите. Те се лекуват със специализирани акарициди срещу тях.

Crassula Ovata се превърна в истински фаворит за хиляди производители на цветя по целия свят. Тя не се интересува от суша, топлината е само добра и трябва да се полива възможно най-малко. Расте много бавно, но всяка година става само по-хубав.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина