Кафяви листа върху круша - причини и лечение

Забелязвайки кафяви листа върху крушата, градинарят първо трябва да отсече и изгори повредените области на дървото и в бъдеще да придобие разсад със силна имунна система, която може да се бори за място на слънце. Тези експерти включват Severyanka, Favorite Klappa и Marble.

Защо крушовите листа стават кафяви

Тъмнокафяви малки петънца, които с течение на времето могат да станат кафяви или черни и впоследствие да се разпространят върху листата, в повечето случаи се оказват паразитни гъбички. Инфекцията засяга не само листата, но и плодовете и младите растения. При липса на подходяща грижа болните листа падат, а плодовете се деформират и губят вкуса си.

Крушата Северянка е имунизирана срещу болести

Присадката е несъвместима със запаса

Несъвместимост между издънка и подложка - неинфекциозно увреждане. Външно тази несъвместимост се проявява като нанизъм на сухоземните части на растенията. На ствола, на мястото, където растението е присадено, се появява безформено удебеляване. Ако тази област бъде почистена от кора, може да се види черна некротична линия и тъканите на вътрешната част на издънката са засегнати от некроза. Листата на неправилно присадена круша се различават от здраво растение по размер - размерът й е забележимо по-малък от този на пълноценно дърво.

Важно! Опитните градинари използват култури като Tyoma, Tonkovotka Uralskaya, Vnuchka, а също и Cotoneaster като подложка за различни сортове круши.

Крушови вирусни заболявания и тяхното лечение

Крушата е податлива на монилиоза, цитоспороза, кафяво петно, брашнеста мана, млечен блясък, саждисти гъбички, ръжда на листата. Най-опасни са мозаечната болест и т. Нар. Вещица метла.

Монилиоза

Причинителите на монилиозата са гъбите Monilia fructigena и Monilia cinerea. Друго име на болестта е гниенето на плодовете.

Круша, засегната от монилиоза

Плодовете, засегнати от монилиоза, са покрити с малки кафяви петна. Постепенно нараствайки, петната се разпространяват по цялата повърхност на плодовете. По време на дъждовния сезон върху засегнатите области се образуват гъбични спори, подобни на микроскопични подложки от бяло-жълти, сиви или пепеляви нюанси.

По време на сухи периоди, когато температурата на въздуха е много висока или ниска, спорите не се образуват и заразените плодове стават синьо-черни. По време на контакт на болни плодове със здрави части на дървото, болестта бързо се разпространява по клоните и прониква в здрави плодове. Дърво, засегнато от тази болест, губи значителна част от реколтата си, съцветията му умират и младият растеж отмира.

Важно! Засегнатите плодове, оставени на дървото до следващата пролет, стават източник на друг фокус на гниене на плодове.

Цитоспороза

Спорангиите на цитоспорозата се появяват като малки туберкули или издутини. Болестта засяга кората на дървото.Засегнатите области променят цвета си - стават червеникави и изсъхват с времето.

Кафяво петно

Кафявото петно ​​или филостикозата засяга предимно ябълкови дървета. Ако градинарят не предприеме действия, болестта ще се разпространи по цялата територия. Появява се в средата на юни: зеленината на засегнатото дърво на места става кафява.

Брашнеста мана

Друго заболяване, което рядко засяга крушовите дървета. На ябълково дърво може да се види купа с брашнеста мана. Издънките и листата на растението са покрити с прахообразно бяло покритие - спори и мицел. В резултат на това болните области изсъхват. Цветята, засегнати от брашнеста мана, се деформират и губят яйчниците си. Мицелът може да хибернира в заразените издънки.

Млечен блясък

Причината за появата на болестта е увреждане на дървета, които не са издържали суровата зима. Първо, листата на болното дърво са покрити със сребристо-перламутров оттенък. На следващия етап настъпва смърт на тъканите и тогава листната маса става крехка и бавно изсъхва. Стволът и клоните на круша, засегнати от млечен блясък, придобиват тъмен цвят.

Саждива гъбичка

Болните области на крушовото дърво са покрити с черен цвят. Саждивата гъба засяга повърхността на листата, издънките и плодовете.

Ръж по листата

Болестта се проявява като оранжево-тъмно петно ​​от листа и плодове. Дърветата, съседни на хвойна, причинителят на „ръждата“, са първите, които се разболяват.

Ръж върху лист круша

Мозаечна болест

Най-опасното вирусно заболяване. Изглежда като ъглови, светложълти и бледозелени петна. Често градинарят открива мозаечна болест, когато крушите са узрели. Дървото се заразява с вируса по време на ваксинацията.

Вещица метла

Тя се изразява в растежа на голям брой „диви“ тънки издънки в клоните на дървото. Израствайки, те образуват плътно, закръглено образувание. Метлата на вещицата е неизлечима болест, засегнатите от нея дървета трябва да бъдат изкоренени и изгорени.

Забележка! Учените все още не знаят отговора на въпроса защо метлата на вещица стартира върху овощните дървета.

Химична обработка

Третирането на дървета с химикали е най-бързият начин за защита на градината от вирусни заболявания и нашествия на градински паразити.

Борбата с монилиозата се свежда до третиране на круши с фунгициди в началото на вегетационния период. Провеждат се няколко процедури с интервал от 1-2 седмици. Експертите препоръчват редуване на препарати или използване на различни видове фунгициди за всяко следващо третиране.

Профилактиката на цитоспорозата се състои в събиране и изгаряне на паднали листа. Плодовете, засегнати от болестта, се откъсват и се изхвърлят като листа. Заразените участъци от дървото се дезинфекцират с меден сулфат и се обработват с глина, смесена с лопен.

Кафявото петно ​​се излекува чрез пръскане на дървото с течност от Бордо или меден оксихлорид.

Борбата с брашнестата мана се свежда до унищожаване на паднали болни листа и издънки. През пролетта, в периода на образуване на пъпки, дървото се напръсква с "Fundazol" или съдържащи сяра препарати. За 10 литра вода вземете 50-100 грама средства. При топло и влажно време обработката се повтаря веднага след края на цъфтежа.

Крушов лист, засегнат от брашнеста мана

За борба с млечния блясък се използва коренова и листна превръзка с карбамид, като едновременно се пръска дървото с инфузия от лукови кори. Клоните, засегнати от болестта, се отстраняват и изгарят. Ако взетите мерки не помогнат, дървото се изкоренява.

Пръскането ще помогне за премахване на саждисти гъбички:

 • разтвор от 5 g меден сулфат, 150 g сапун и 10 литра вода;
 • Течен разтвор от Бордо;
 • меден оксихлорид.

Профилактиката се състои в предотвратяване на прекомерна влага в почвата и изтъняване на короната, особено на тези места, където тя работи.

Плодовете и листата на крушите, засегнати от ръжта, трябва да бъдат изгорени.Профилактиката на болестта се състои в лечение с 1% разтвор на течност от Бордо (извършва се в началото на сезона на формиране на цветя и след края на цъфтежа). През септември-ноември се изгарят паднали листа и болни плодове. Направете същото със засегнатите издънки. В края на есента дърво, напълно лишено от листа, се напръсква с разтвор от 700 г карбамид и 10 литра вода.

Важно! Младите дървета, болни от мозаечна болест, 2-годишни разсад и млади издънки се изгарят като суровини, неподходящи за засаждане. Ако това не бъде направено, вирусът ще се разпространи в съседни здрави дървета.

Профилактиката на болестта, известна като „вещица на вещица“, се свежда до изхвърляне на съмнителни разсад и дезинфекция на градински инструменти. Опитните градинари препоръчват:

 • предотвратяват изтичането на сок от болни растения в околната среда;
 • през есента подрязвайте дърветата, докоснати от вещицата на вещицата, след като клоните на здравите дървета са отрязани;
 • не засаждайте съмнителни резници върху очевидно здрави дървета.

В крушата липсва фосфор

Фосфорът се използва за хранене на кореновата система. Този елемент е не по-малко важен от калия и азота. Дърво, на което липсва фосфор, дълго време не изхвърля пъпките си и късно започва да цъфти с редки цветя, кореновата му система не расте. Плодовете на круша, лишена от фосфор, имат кисел вкус.

Лист от крушово дърво без фосфор

Листата на крушите и ябълковите дървета, в които липсва фосфор, се развива много бавно, може да се извива и да избледнява. Старите листа придобиват сянка от стомана (понякога бронзова) и с течение на времето стават петнисти, покриващи се с тъмни, светли и жълтеникави петна. Плодовете на дърво, лишено от нормално хранене, падат преди узряване.

Фосфор-съдържащите фуражи включват суперфосфат, костно брашно и фосфатно брашно. Торовете се внасят по време на пролетното или есенното копаене на почвата. През лятото, от юни до август, градинарите пръскат крушови листа с водно-минерални разтвори на амофос, диамофос, амофос, диамофос или аналози на изброените лекарства.

Излишък от вар

Прекомерното варуване на почвата води до временно излишък на калций, в резултат на което храненето с други хранителни вещества не дава резултат. Вар се нанася върху почвата еднократно - преди началото на градината. Най-често градинарите използват смляно доломитово брашно или варовик, смесени с пръст, предназначена за засипване в ямата за засаждане.

Забележка! По време на вегетационния период дърветата се хранят с малки поддържащи дози вар. Дозировката се изчислява в съответствие с резултатите от агрохимичния анализ на парцела.

Изгорената вар се използва за подхранване на тежки почви, които се считат за неподходящи за засаждане на овощна градина. Препоръчителната доза за едно хранене е 2,5 кг вещество на 10 кв. метра пръст. Първата обработка се извършва преди полагане на градината, а втората 3-5 години след засаждането на дърветата.

На крушата има кафяви листа: какво да правя, как да лекувам

Градинската круша е засегната от такива инфекциозни заболявания като огнена болест, бактериоза, рак на корена. При бактериално изгаряне инфекцията, разпространявайки се през дървесните съдове, попада в сока на растението, което води до смърт на тъканите и смърт. Засегнатите дървета трябва да бъдат отсечени и изгорени.

Листата и цветята на засегнатата круша се лекуват с антибиотици. Честотата на процедурата е 1 път на всеки 5 дни. Мъртвите участъци на короната се отрязват, а градинските инструменти се дезинфекцират с разтвор на борна киселина. Изпълнявайки току-що изброените стъпки, градинарят ще предотврати повторното разпространение на патогенни бактерии.

Бактериоза върху круша

Бактериозата, която се е разпространила върху крушовото дърво, може да засегне близките ябълкови дървета и дивите глогове. Характерните признаци на заболяването са потъмняване на краищата на младата зеленина.С течение на времето тъмните участъци се разпространяват върху листните пластинки, дръжките и стъблата.

Борбата с бактериозата се състои в системно подрязване на болните издънки с 30-40 см. Ако градинарят е успял да отреже засегнатите области, преди бактериите да проникнат в клонката на майката или ствола на дървото, болестта ще спре. Повърхността на отсечените клони и градинските инструменти трябва да се дезинфекцира с меден сулфат (3%). Положителни резултати могат да бъдат постигнати чрез напръскване на участъците с течност от Бордо (1%). Изрязаните повредени участъци от дървото трябва да бъдат изгорени.

Експертите препоръчват двуетапна дезинфекция:

 • Лечение на бъбреците преди да набъбнат.
 • Обработка на клони 10 дни след края на периода на цъфтеж.

Забележка! Младите дървета под 6-годишна възраст са особено предразположени към бактериоза. Насекомите и дъждът се считат за основните „разпространители“ на бактерии.

Рак на корена

Болестта се развива под въздействието на паразитни бактерии. Характерната му характеристика е разпространението на кореновата тъкан или кореновата шийка.
Образуваните израстъци, понякога достигащи размера на юмрука на възрастен, провокират нарушаване на водоснабдяването на корените и тяхната смърт. В резултат на това растението започва да изсъхва и умира.

Бактериите-причинители на рак на корена живеят в почвата и проникват в кореновата система чрез механични повреди, появили се по време на пикиране, трансплантация на разсад или след нападение от гризачи.

Рак от корен на круша

Профилактиката на болестта се състои в изхвърляне на повредени разсад и дезинфекция на съмнителни разсад (кореновата система на растенията се потапя в 1% разтвор на меден сулфат за няколко минути).

Народни средства за борба с болестите на крушите

Опитните градинари комбинират традиционни превантивни процедури и методи за лечение на дървета с рецепти на традиционната медицина:

 • монилиоза (плодово гниене) се излекува с йоден разтвор - 20 ml трябва да се разреждат в 2 литра вода;
 • за борба с гъбични инфекции, 2 литра вода трябва да се добавят лимонена киселина (100 g) и железен сулфат (50 g). Използва се като превантивно и терапевтично пръскане;
 • отвара от глухарче се използва за борба с листните въшки. Килограм ситно нарязани стъбла се заливат с 2 литра вода, вливат се 24 часа и се кипват. След това добавете 2 глави счукан чесън. След като смесите добре съставките, филтрирайте инфузията и смесете с кофа вода, в която се разрежда зелен сапун (30 g);
 • през пролетта крушовите дървета се обработват с продукт, приготвен от 20 литра вода, 2 кг нарязан блат от картофи (влива се в продължение на 4 часа и се прецежда) и 2 супени лъжици течен сапун. Полученият разтвор може да изплаши вредителите и да предотврати болести;
 • градината се опушва със смес, направена от слама и тютюнев прах. Съставките се смесват, натрупват се и се запалват. Димът, излъчван от тази смес, е вреден за насекомите, особено за жлъчния акар и мравка.

Други причини, поради които листата от круши почерняват

Листата могат да станат кафяви не само поради болести. Съществуват редица причини, свързани със състоянието на почвата в градината, както и с вредители от насекоми.

Високо ниво на подпочвените води, наводнение

Най-простият метод за понижаване на водната маса е да се вгради повърхностен дренаж от пясък по време на сезонни наводнения и да се изгради дренажна система под формата на улуци, когато нивото на водата е постоянно високо.

Крушата е дълбоко засадена

Ако кореновата шийка на круша е задълбочена в земята, тя трябва да бъде обелена. Около багажника трябва да се изкопае вдлъбнатина. Благодарение на него кореновата шийка винаги ще бъде отворена. Периодично този участък от багажника може отново да се покрие с буци пръст. Задачата на градинаря е да следи състоянието му, особено след дъжд. Мократа пръст, залепена за кореновата шийка, ще предизвика гниене.

Опитните градинари подсилват дупката, изкопана около кореновата шийка, с дебели дървени блокове, така че ръбовете на дъските да се издигат най-малко на 6 см над нивото на почвата. Общият размер на изкопаната площ трябва да бъде 140-160 см.

Превантивно лечение на круши от вредители и болести през пролетта и есента

Плодовият молец е един от най-опасните врагове на крушовите дървета. Ларвите на молците се хранят със семена от рано узряващи сортове. Борбата с вредителя се свежда до навременното пръскане на дървета с пестициди и фосфорорганични съединения, изкопаване на почвата в района на близкото стволови кръгове.

Важно! Насекомото яде само круши, но ако наблизо расте ябълково дърво, то може да прескача от едно дърво на друго.

Глогът пеперуда, тръбен червей и листен червей предпочитат листата, а трионът се храни със зрели плодове. Жлъчният акар е еднакво опасен за растенията и хората.

Жлъчен акар

Редовното пръскане ще помогне да се предпази дървото от нашествия на градински паразити:

 • Пролет. Извършва се преди пъпките да са разцъфнали.
 • Пръскане на млада зеленина. Клоните, които вече са заразени с паразити, се отстраняват и изгарят преди пръскане.

Пръскането с индустриални инсектициди се извършва в очила и ръкавици.

Почвата, в която са засадени крушовите дървета, не трябва да е прекалено влажна. Излишната влага води до развитие на гъбични инфекции. След като отсече повредените клони, градинарят трябва да ги изгори. Всички съмнителни части от дървото подлежат на рециклиране.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина