Едролистна или широколистна хортензия - грижи на открито

Удивителните цветя на хортензия явно превъзхождат останалите декоративни градински растения. Грациозните топки на неговите съцветия имат богата палитра и привлекателна лекота. Широколистните храсти на хортензия често се включват в озеленяването, тъй като растението не се нуждае от сложно формоване и скрупулозни грижи. За да отгледате буен екземпляр на вашия сайт, достатъчно е да знаете основните правила за засаждане, грижи и комбинация с други растения.

Описание на едролистна хортензия

Едролистната хортензия (Hydrangea macrophylla) е един от най-често срещаните градински храсти от рода Hydrangia. Още в началото на ХХ век бяха постигнати отлични резултати при отглеждане при отглеждане и повишаване на устойчивостта на буйни храсти. Съвременните учени значително увеличиха устойчивостта на замръзване на растението, продължителността на цъфтежа му и разработиха уникални сортове с приказен цвят и форма на пъпки.

Цветовата палитра на хортензия е хипнотизираща

Произход

Великолепен цъфтящ храст беше представен на света от Япония, той започна да се разпространява в цяла Азия и Америка. В Европа модата за хортензия е въведена във Франция, започвайки да украсява градини и дворове с ефирни цветя.

Тъй като растението е топлолюбиво, първоначално беше трудно да се отглежда в Русия, но през изминалия век се отглеждат стабилни и непретенциозни сортове, което също зарадва северните градинари.

За справка! Едролистната хортензия има около 80 разновидности на храсти с различни форми, нюанси, плътност на пъпките и съцветията.

Характеристики на градинско цвете

Общи характеристики за вида на хортензия, макрофили, описват храст със средна височина от 25 до 150 см, растящ на топка и имащ добре разклонена коренова система.

Бушът цъфти ежегодно, изхвърляйки буйни съцветия-капачки за 2-4 месеца. С всеки сезон плътността на пъпките става по-плътна, някои сортове придобиват полу-двоен и двоен вид. Стъблата се добавят всяка година от 25 см, така че макрофилната хортензия е описана като бързорастящ храст.

Листата на растението са гладки, сочни, тъмнозелени, понякога назъбени. Те приличат на яйце, люляк или къпина корона, в зависимост от сорта. Някои сортове придобиват червен или синкав оттенък през лятото по време на цъфтежа и през есента, преди да изхвърлят листата си.

Предимства и недостатъци

За да разберете дали си струва да засадите хортензия на вашия сайт, достатъчно е да претеглите всички предимства и недостатъци на декоративен храст:

  • Едно от основните предимства на хидрангията пред другите градински цветя е богатството на палитрата. Хортензията е толкова разнообразна и привлекателна, че лесно измества други храсти, често срещани в умерените географски ширини.
  • Друг плюс е продължителността на цъфтежа. Съцветията остават свежи и буйни до 4 месеца.
  • Цветето е гъвкаво, има сортове, отглеждани във вани, в оранжерии и зимни градини, както и домашно приготвени сортове.
  • Растението не излъчва миризма, поради което не предизвиква алергични реакции.

Сред относителните недостатъци са чувствителността на цветето към условията на отглеждане и необходимостта от правилна грижа.

Внимание! Много западни сортове замръзват през руската зима, но като изход се отглеждат в бъчви и саксии, отстранени от улицата в студа.

Зимоустойчивост

Едроцветната хортензия не може да се нарече устойчиво на замръзване растение. Обикновено храстите се увиват в оранжерия за зимуване, но в топлите райони такова цвете може да оцелее при студове до -10 или дори -18 ° C. Съществуват и специални сортове, отглеждани специално за суровия северен климат.

Характеристика на вида е полагането на цветни пъпки през есента, преди настъпването на студеното време. Следователно дори издръжливите сортове не трябва да бъдат тествани строго при ниски температури и растението не трябва да се грижи правилно.

Hydrangea Romance Pink принадлежи към лесно зимуващите сортове и радва със своята деликатна красота.

Влияние на киселинността на почвата върху сянката на цветята

Киселинността на почвата удивително преобразува хортензията. Цветето обича подкиселени почви и при такива условия разкрива цялото богатство и красота на сянката. Това важи особено за червени и ярко розови цветя. В неутрални смеси макрофилът може да отклони обхвата на своите съцветия към люляковите и сините страни, да ги направи по-малко привличащи.

В алкална среда хортензия изсъхва, може да спре да цъфти или да започне да изхвърля избледнели и грозни съцветия. Един храст понякога издава пъстър асортимент в своя букет, в зависимост от характеристиките на храненето с цветя. С внимателна грижа за хортензията и малко експериментиране, тя може да цъфти различно всяка година.

Сортове и сортове хортензия за Московска област, Урал, Сибир

Като се вземат предвид тенденциите на глобално затопляне, градинарите от средната зона (Московска област) могат безопасно да започнат сортове хортензия със средна устойчивост на замръзване на своите парцели.

Жителите на Урал и Сибир трябва да обърнат внимание на 2 фактора:

  • висока устойчивост на замръзване на храстите - от -18 ° С до -40 ° С;
  • ремонтантни сортове - тези, при които цветята се образуват не само през миналата година, но и върху свежи летни издънки.

Ремонтният фактор позволява на хортензиите спокойно да оцелеят през зимата в Русия и други северни краища на света. Бушът цъфти редовно, дори ако е бил изложен на замръзване и валежи от сняг - и клоните от миналата година не са цъфнали.

Напоследък новите рафинирани сортове, подходящи за отглеждане в Москва и централните региони на Русия, започнаха да придобиват огромна популярност.

Популярни сортове зимоустойчива хортензия

Шнибол е нежно бяло цвете с красива ресни по краищата на венчелистчетата. Той е стабилен, издържа до -23 ° C без подслон, но в същото време изисква достатъчно светлина, правилния състав на почвата и постоянни грижи с фунгицидни средства.

Hortense Shnibol в цялата му слава

Сред бледорозовите проби може да се различи романтично розово - невероятно разнообразие, което наподобява формата на полудвойните си лотосови пъпки. Този издръжлив вид може да цъфти през свежи летни издънки.

Earley pink е уникално бледорозово цвете със зеленикави ивици, новост в света на флористиката със средна зимна издръжливост.

Още една розова едролистна хортензия, малина, представител на вида - Мася е истински дълъг черен дроб: цъфти повече от 50 години подред при всякакви условия, устойчива е на студове до -23 ° С, ефективна и красива .

Хортензия Ранно розово

В червената линия е популярен Red Baron - богато цвете със средна зимна издръжливост и продължителност на цъфтежа до 30 години, Royal Red е интересен екземпляр, цъфтящ на текущи издънки, както и Maman Rouge - средно устойчив, красиво променяща сянката на своите съцветия от пурпурночервено до лилаво лилаво, в зависимост от състава на почвата.

Сорт от дъга, наречен Schloss Wackerbart, който има червени венчелистчета с лимонови включвания и магическо синьо ядро, може да се нарече уникален по рода си. Приказният екземпляр издържа на студове до -18 ° C, което е приемливо за Москва и не се изражда около 50 години.

В допълнение към полезните ремонтантни сортове от поредицата You & Me, Forever & Ever и Howaria, има Grand Flora, Invincibell Spring, So Long Rosie и Hot Red, ценни за северните райони, които могат да издържат на студове при -30 ..- 40 ° С.

Засаждане на хортензия с големи цветя на открито

Едролистните хортензии осигуряват засаждане и грижи на открито. Изберете достатъчно осветено място от източната страна на площадката на най-малко един и половина метра от сгради и други растения. Почвата се дренира и подкиселява. Трансплантацията се извършва през пролетта или есента по време на постоянна топлина.

Важно!Не засаждайте хортензии в близост до големи дървета и растения, които се нуждаят от алкална среда.

Домашните цветя от хидрангия обичат светлината и влагата колкото градинските проби.

Грижа за широколистната хортензия

Хортензията обича обилно поливане и умерено питателна почва. Достатъчно е периодично да се обработва почвата с желязо, торф и хумус, както и да се осигури мулчиране от иглолистни дървени стърготини. Почвата винаги трябва да е рохкава, за да осигури дишането на кореновата система.

Важно! Средно устойчивите сортове за зимата трябва да бъдат увити във фолио.

Размножаване

Размножаването на хортензии често се извършва чрез разделяне на обрасли храсти и покълване на резници. Обикновено семената се извършват от професионалисти; отнема много повече време за формиране на независим храст, отколкото при обикновените методи за развъждане на градинари-любители.

Разделянето се извършва най-добре през есента, покълват издънките на топло и трансплантират храстите на открито през пролетта. Това увеличава вероятността от успешното им приемане.

Болести и вредители

Хортензията е податлива на нашествия на обичайни за градината паразити - кърлежи, бръмбари, листни въшки, гъсеници. Понякога болни от брашнеста мана. Периодичните превантивни и терапевтични лечения със стандартни инсектициди и фунгициди ще предпазват храстите.

За да избегнете инфекции, трябва добре да почистите земята в основата на сухи отломки и плевели и да поддържате мулч подреден. Важно е да проверявате корените от време на време и да регулирате интензивността на поливането в зависимост от тяхното здраве.

Възможно ли е да се отглежда макрофилна хортензия у дома

Някои видове хортензия растат добре в големи саксии и саксии при стайна температура, без да се нуждаят от никакви торове за дълго време. В малко буца земя, компактен храст няма да постигне висок темп на растеж и ще придобие по-клякам, удобна форма.

За домашни грижи се избират южни и неутрални сортове. Още в първите етапи от живота храстът ще се нуждае от голяма саксия и достатъчно място за най-висок растеж.

Използването на широколистни хортензии в ландшафтния дизайн

Макрофилната хортензия се използва широко в ландшафтния дизайн, за да създаде уют и въздушна лекота на обекта. Растението запълва пространството благоприятно, правейки го по-удобно и камерно. В същото време тънкостта, великолепието и известната тържественост на съцветията вдъхват празничната атмосфера в градинските композиции.

Хортензията придава на сайта атмосфера на комфорт

Храстите не се нуждаят от професионално оформяне и дори без допълнителни грижи изглеждат деликатни и елегантни. Хортензията се използва в паркови композиции с други цветя и е включена в букети за маса и сватба.

Дори руските цветари и градинари могат да засадят хортензия на своя сайт днес. Струва си да опитате поне един от устойчивите сортове - красивата хидрангия ще изпълни градината с естетика.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина