Защо хортензия цъфти в зелено и какво да правя

Едно от любимите растения за градинарите е хортензия. Това се дължи на атрактивния външен вид на храста и разнообразието от сортове. Растението често се използва в пейзажни композиции. Съцветията на хортензия могат да променят цвета си и да станат зелени. Когато се появят първите признаци, трябва да предприемете действия.

Сортове хортензия, които цъфтят в зелено

Градинарите често имат въпрос, защо хортензията цъфти в зелено? Причините могат да варират. Има дори сортове, чиито пъпки имат зелен оттенък. Те включват:

 • Limelight - разнообразие от хортензия се различава по височината на храста. Едно възрастно растение може да нарасне до 2 метра. Съцветията с форма на метлички имат зеленикав оттенък. С течение на времето те стават бледо розови. Характеристиките на храста ви позволяват да създавате уникални цветни композиции.
 • Стерилис - отнася се до дървовидни храсти. В началото на цъфтежа пъпките са зелени, които постепенно преминават в бели.
 • Магическа свещ - храстът може да достигне един и половина метра височина, издънките са силни, изправени. По време на периода на цъфтеж пъпките са светлозелени, като в крайна сметка стават розови.

Зелени сортове хортензия

Изброените сортове са популярни сред градинарите и са неизискващи за грижа. В някои случаи сянката на пъпките се променя в зависимост от външни фактори, които влияят върху растежа на растението.

Важно! Новите хибридни сортове могат сами да променят цвета си по време на процеса на цъфтеж. Градинарят не може да повлияе на тези характеристики.

Киселинност на почвата и нейното влияние върху цвета на хортензиите

Причината, поради която цветята на хортензия стават зелени, може да бъде видът на почвата на мястото, където расте храстът. Киселинността на почвата е една от най-честите причини за промени в цвета на пъпките. Растението предпочита кисел тип почва. Индикаторът за киселинност трябва да се следи внимателно. Оптималната стойност за растежа на храстите е рН 5,5.

Киселинността на почвата може да повлияе на цвета на пъпките, както следва:

 • при рН до 5,5 съцветията имат синкав оттенък;
 • при pH над 6,5 се забелязва появата на розово и лилаво.

При недостатъчна киселинност в почвата пъпките придобиват светло зелен цвят. В този случай листата могат да избледнеят.

Киселинност на почвата

Важно! Когато отглежда растение в неутрална почва, градинарят може да получи бежов цвят на пъпките.

Причини за появата на зелени цветя

Зелен оттенък може да се появи на пъпките в резултат на външни фактори.

Естествени причини

Някои сортове бели хортензии са склонни да променят сянката на съцветията. Дървовидните хортензии образуват зелени съцветия в началото на цъфтежа. Преди да разберете причината, поради която хортензията има зелени цветя, внимателно наблюдавайте растението.

Има естествени причини за промяната на цвета на съцветията.

Хортензията понякога цъфти в зелено при неблагоприятни метеорологични условия. Те включват:

 • Чести дъждове - при продължителни валежи полезните хранителни вещества се измиват от почвата.
 • Продължителни суши - сухото време се отразява негативно на развитието на храста. Най-често съцветията се деформират, яркостта и сянката на пъпките се коригират.

След нормализиране на метеорологичните условия проблемът изчезва. Неспазването на прости правила за поддържане е основното обяснение защо цветята на хортензия стават зелени.Тези грешки включват:

 • Неправилно поливане. Въпреки че растението предпочита влажна почва, не се препоръчва използването на голямо количество течност. Почвата се навлажнява, докато почвата изсъхне. Недостатъчното поливане може да повлияе негативно на културата. Липсата на влага води до ненормално развитие на цветето.
 • Липса на обличане. Трябва да се използват целеви видове торове. Някои хранителни вещества повишават или намаляват киселинността на почвата, което води до промяна на цвета.

В някои случаи пъпките могат да позеленеят в резултат на атаката на вредители. В този случай цветето отслабва и не образува здрави пъпки. Бушът може изобщо да не цъфти.

Промени в сянката на пъпките в резултат на излагане на атмосферни условия

Какво да правя

За да може растението да се развива нормално и да не променя сянката на пъпките, е важно да се вземат навременни мерки, когато се появят първите симптоми.

Направете корекции в грижите за храста

Когато хортензията промени сянката, струва си да преразгледате правилата за грижа:

 • Поливайте храста на всеки няколко дни, след като почвата изсъхне напълно. Препоръчително е листата да се пръскат с пулверизатор след залез слънце.
 • Внимавайте за вредители, които изчерпват културата. При първия знак се използват специални химикали (инсектициди).
 • Направете своевременно превръзка. Използват се сложни минерални добавки, предназначени за определен сорт. Прекомерното количество едно вещество води до нарушения в процеса на цъфтеж.
 • Защитете растението от прекомерно излагане на слънчева светлина.

В някои случаи се препоръчва да се трансплантира растението на ново място. Това ще насити корените с необходимите вещества.

Правилната грижа е основата за дълготраен цъфтеж

Променете киселинността на почвата

За да се получи необходимото ниво на киселинност, трябва да се предприемат следните стъпки:

 • В райони с ниско рН към почвата се добавят вещества като креда и доломитово брашно.
 • В райони с високо ниво на киселинност се използват серни компоненти и алуминиев сулфат. Тези вещества са необходими за нормалното развитие на културата.
 • Торфът и иглолистната кора се използват за рязане на почвата.
 • За да се установи точно вида на почвата, се използват лакмусови ленти.

На бележка!За бързо подкисляване на почвата можете да използвате разтвор на лимонена киселина. Веществото се използва в съотношение 1 чаена лъжичка на 10 литра вода.

Когато отглеждат хортензии, градинарите често се сблъскват с проблема с промяната на цвета на пъпките. Най-честата причина е неправилна поддръжка или грешен тип почва. За да разрешите проблема, трябва да преразгледате процедурата за грижа, тъй като промяната на цвета може да сигнализира за появата на необратими процеси.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина