Сортове круши: най-сладките и сочни видове, тяхното описание

Много градинари се стремят да отглеждат круши. Този сочен и ароматен плод е известен със своя изключителен вкус и полезни свойства. Първо, трябва внимателно да проучите различните сортове круши и техните имена и след това да ги отглеждате във вашата лятна вила.

Най-добрите ранни сортове круши

Един начинаещ градинар се опитва да разбере какво представляват крушите и как да се грижи за тях. Има следните видове круши:

 • Лято - узрява в края на юли. За да не презреят и да започнат да гният, плодовете трябва спешно да бъдат събрани. Те не се съхраняват дълго - до 2 седмици.
 • Есен - узряват през есента, съхраняват се дълго време. Те трябва да бъдат събрани незабавно от клоните, в противен случай ще бъдат загубени.
 • Зима - узряването на плодовете продължава от втората половина на септември до края на ноември. Крушите се съхраняват много дълго време.

Сорт Августовская роса

Тези плодове се различават един от друг по отношение на узряването, вкуса и аромата, както и продължителността на съхранение на събраната реколта. Ранните летни плодове могат да се насладят още през август.

Августовска роса

Всяка година августовската роса носи обилна реколта. Този сорт е много издръжлив и непретенциозен: толерира добре слана и е устойчив на болести. Плодовете му са известни със своя приятен вкус (сладък, леко кисел) и деликатен аромат. Всеки плод тежи около 120 г. Августовската роса е отчасти самоплодна. До него трябва да засадите опрашител, например сорт круша в памет на Яковлев.

В средата на август на дървото узряват зелени круши, които по-късно придобиват леко жълтеникав цвят. Ако плодът расте на пряка слънчева светлина, върху кожата се появява лек розов руж. Това е нормално и не е изгаряне. Пулпът е бял, доста сочен. Плодовете могат да се съхраняват 2 седмици след прибиране на реколтата. Августовската роса е обичана заради своята красота, прекрасен аромат и вкус.

Сорт Чижовская

Чижовская

В средата на август на нискорастящо (до 3 м) крушово дърво узряват големи и вкусни жълти плодове с форма на капка. Този сорт е много чувствителен към температурни промени и страда от измръзване и топлина. Не всеки климат е подходящ за отглеждането му. Излишната влага води до напукване на плодовете. Растението не трябва да се полива обилно, защото е склонна към гъбична инфекция.

Лада

През август Лада дава малки (до 100 г), но много вкусни плодове. Тяхната жълта кора блести с розов оттенък. Това устойчиво на замръзване растение е популярно сред градинарите в различни региони, включително тези със суров климат. Щедра реколта може да бъде събрана от дърво, но не може да се съхранява дълго време.

Круши Лада

Мрамор

Плодовото зелено с жълто преливане тежи 150–180 г. Кората е покрита с малки оранжеви или кафяви точки. Зърнената пулпа е пълна с вкусен и ароматен сок. Плодовете се берат през първите дни на есента и се съхраняват 70 дни. Мраморът се различава от много други видове с високия си растеж (до 10 м) и плътна корона под формата на конус.

Катедралата

Малките жълти бучки плодове тежат 110-130 g.Те имат правилната форма на сълза, но поради туберкулите изглеждат криви. Гладката, мазна кожа издава лек лъскав блясък. Много хора обичат пулпата на катедралната круша заради нейния деликатен аромат и леко кисел вкус на гранулираната пулпа. Плодовете узряват през втората половина на август и могат да престоят не повече от 10-12 дни. Този сорт расте във всеки климат.

Катедрала Круша

Най-добрите есенни сортове круши

Краят на лятото и първата половина на есента са чудесни времена за прибиране на реколтата. През този период плодовете узряват върху круши Есен Яковлева, Москвичка, Конференция, Талгар красота.

Есен Яковлева

Високото (около 15 м) дърво дава масивни плодове. Вкусните жълти круши са покрити с фин тен. Есента Яковлева е податлива на много заболявания и затова се нуждае от добри грижи. Като награда за труда си градинарят ще получи обилна реколта - до 160 кг от едно дърво. Неопитни градинари не трябва да предприемат отглеждането на този сорт. Препоръчително е да се отглежда в района на Долна Волга и Централна Чернозем.

Москвич

Дървото е високо 7–9 m и има разпростираща се кафява или кафява корона. По жълтите плодове почти няма руж. Вместо това кожата е покрита с петна с цвят на ръжда. Плодът е много ароматен и вкусен. Реколтата може да бъде събрана още 2-3 години след засаждането на разсада.

Конференцията

Конференцията

Сортът е известен от края на 19 век. Той е много популярен в Европа и Южна Русия. През втората половина на септември можете да приберете реколтата. Необичайно сочните и сладки плодове с тегло 130–150 g имат продълговата форма на сълза и малко приличат на бутилка. Тяхната отличителна черта е тяхната жилава, груба зелена кора. По страните, които са били изложени на слънце, се появяват кафяви, червеникави или ръждясали петна. Ароматната зърнеста каша е богата на сок. Цветът му може да бъде розов, кремообразен или жълтеникав, а вкусът му е леко тръпчив.

Талгарска красавица

Благодарение на безплатното опрашване на крушата Forest Beauty, животновъдите от Казахстанския институт по овощарство получиха нов сорт. Често се среща в централна Русия. От средата на август до края на септември на красавицата Талгар узряват светложълти плодове с червен оттенък. Плодовете тежат 160 г и имат сладко-кисела кремообразна плът с плътна гранулирана структура. Красавицата Талгар има добър имунитет срещу струпясване. Събраната реколта може да се съхранява за 1–1,5 месеца.

Талгарска красавица

Най-добрите зимни сортове круши

Вкусни плодове могат да се берат в края на есента и дори през зимата. Има много страхотни сортове зимни круши.

Оливие дьо Сере

Капризният и причудлив Оливие дьо Сере може да се отглежда само от опитни градинари. Той трябва да създаде най-удобните условия. Особено важно е редовното подрязване на клоните, в противен случай те ще попречат на растежа на плодовете.

Оливие дьо Сере

Беларус късно

Изключително издръжливо растение, идеално за трудни условия на отглеждане. Въпреки суровия климат и лошата почва, върху него узряват месести сочни плодове. Пулпът има приятен кисел вкус.

Саратовка

Оранжева круша със сладка и сочна каша отдавна е обичана от жителите на Поволжието и други топли региони. Тези плодове не подлежат на гниене, поради което се съхраняват дълго време.

Жена чудо

Това дърво често се отглежда в студени райони - в Урал и Сибир. Чудото не се страхува от студове, болести или паразити. Цъфти през март, а плододава през октомври. Плодът тежи 180-200 г и се съхранява до следващия март.

Най-добрите сортове сладки круши

Всеки градинар се стреми да отглежда най-вкусните круши. Той има богата селекция от сортове със сладък вкус:

 • Таврическа;
 • Палечка;
 • Пчелен мед;
 • Yeseninskaya;
 • Десерт;
 • Сентябрина;
 • Запазен;
 • Дъщеря на Пратеника.

Не е лесно да изберете най-сладкия и сочен сорт круши. Всеки от тях е красив по свой начин.

Допълнителна информация.Голям сладък - в описанието на този сорт круши се казва, че те узряват в средата на септември и могат да издържат нормално на студено време. Жълтите круши с тегло 100 г имат сладко бяло месо. Те могат да се съхраняват 20 дни.

Крушки Москвичка

Сортове за засаждане в градините на Московска област

Желателно е да се отглеждат устойчиви на замръзване растения в района на Москва. Има сортове круши, които толерират добре този климат и дават богата реколта.

Елегантна Ефимова

Пулпът на тези круши е много сладък и сочен, има жълто-зелен цвят. Харди сорт издържа на студ, устойчив на струпясване. Ако страната на крушата е получила много слънчева светлина, тя ще стане пурпурна или лилава.

Вера Жълто

През лятото плодовете от този сорт са зеленикави, но през есента стават оранжеви или жълти. Пулпът е зърнест и миризлив. Непретенциозен мразоустойчив сорт расте тихо в района на Москва. Плодовете узряват в средата на септември. Дървото дава плодове в продължение на много години, но от време на време добивът спада и плодовете стават малки. След известно време обаче дървото се възстановява и отново дава нормална реколта.

Сорт Вера Жълт

Приказно

Тази круша е често срещана в Урал. Плодовете узряват в края на лятото и се съхраняват 12 дни. Големи, жълто-зелени плодове с правилна форма, покрити със суха и скучна кожа. Теглото им варира от 180 до 250 г. Бялата пулпа на Приказната круша е известна със своята сочност и пикантен вкус. Консистенцията на пулпата е малко мазна, ароматът е слаб. Този сорт толерира силни студове и има отличен имунитет.

Нежност

Големите и тежки круши с нежност имат почти кръгла форма. Тяхната жълта кожа е покрита с ярък малинов руж. Пулпът е нежен и сочен, с кисело-сладък вкус. Този сорт е много продуктивен и устойчив на замръзване, но не понася суша, така че дървото трябва да се полива редовно. Плодовете узряват в началото на есента. Крушата се отглежда в предградията, в централна Русия и в Поволжието.

Изтъкнат или неравен

Самоопрашващият се вид Vidnaya или Bugristaya е известен с високия си добив и устойчивост на замръзване. Оребрените плодове с ярък светлозелен цвят са покрити с туберкули, така че кожата е груба на допир. Тежи от 130 до 200 г. Реколтата може да бъде събрана на два етапа: в средата на август и началото на септември. Отглежда се в индустриален мащаб в Московска област.

Круша Изтъкната

Други сортове круши

Сортовете круши са много разнообразни, така че можете да изберете всеки от тях за отглеждане във вашата градина.

Бере

Древният вид круша, Bere, е разработен в Европа и е популярен в горещия климат. Името му идва от френската дума beurre - „масло“. Представлява цяла група сортове, които се различават помежду си по време на узряване и външен вид на плодовете. Крушата стана така наречена заради сочната си пулпа, която буквално се топи в устата ви. Плодовете могат да бъдат жълти, оранжеви, розови, зеленикави. Някои от тях имат руж по гладката си кожа. Бере е топлолюбиво и причудливо растение.

Скороспелка

Жълта или зелена круша с бледа кожа узрява в началото на юли. На клоните на Скороспелка растат големи, тежки плодове с тегло около 180 г. Меденият аромат и кисел вкус са отличителните черти на сорта. Добивът му е много висок, устойчив е на суша, така че дървото може да се отглежда в сухи райони.

Бере Московская

Румените жълти круши от този сорт са с неправилна форма и покрити с малки грудки. Вкусната маслена каша съчетава киселинност и сладост. Бере Московская толерира студове, не се разболява от струпясване или гниене.

Беларус късно

Просто Мария

Това крушово дърво дава големи и красиви плодове с тегло 180-200 г. В началото на узряването плодовете са зеленикаво-жълти на цвят. Напълно узрелите круши стават ярко жълти, покрити с розов руж. Кожата им е много гладка, без грапавини. Сочната жълтеникава плът наподобява консистенция на масло. Сладките и ароматни плодове узряват през ноември и от едно дърво могат да бъдат събрани до 35–40 кг плодове.Можете да премахнете леко неузрелите плодове от клоните и да ги съхранявате на хладно до януари. Just Maria е тип, който е устойчив на бактериални и гъбични инфекции, на вредители и замръзване.

Любимият на Клап

Летният сорт, произхождащ от Америка, дава отлични плодове: едно дърво може да даде до 250-300 кг плодове годишно. Любимото на Klapp е термофилно растение, което расте най-добре в южните райони - в района на Астрахан и Калмикия, в Молдова, Украйна и Северен Кавказ.

В края на юли и в първите дни на август на дървото узряват жълти, червеникави плодове, понякога се среща дори лилава круша. Този цвят придава на плодовете ярък руж. По форма са подобни на яйце: заоблени, но удължени. Плодът може да тежи 180–230 г. Плодът може да се съхранява 10–15 дни. Pet Klapp може да се разболее от струпясване, така че се нуждае от превантивни лечения със специални препарати.

Плодове от сорта Саратовка

Pass-Krasan

Сортът е отгледан във Франция и сега се разпространява в региони с мек южен климат. През октомври на дървото узряват сферични зелени или зеленикаво-жълти, а понякога и кафеникави плодове с тегло 180 гр. Понякога кожата им е оранжева, на слънчеви страни става златиста. Ароматната, кремообразна каша е пълна със сок, кисел на небцето. По време на горещина и суша плодовете стават горчиви и тръпчиви.

Брянска красота

Расте в централна Русия и в регионите на Черноземния регион. Формата на тези круши е много променлива: тя може да бъде правилна или неравна. Жълтите плодове с тъмночервен руж тежат от 150–250 до 450 г. Сочната, мазна, кремообразна каша има флорален аромат и приятен вкус. Реколтата се събира през първата половина на септември, може да лежи до 15 дни.

Красота Черненко

Отглежда се в умерен климат. Големите, бучки плодове имат леко удължена форма и зеленикаво-жълт цвят с червеникаво-кафяв руж. Бялата сочна пулпа има фин аромат и вкус. Красавицата Черненко е издръжлива и устойчива на болести.

Башкирско лято

Тези круши са много малки - с тегло 70–80 г. Те имат жълта груба кора с малки зелени точки. Бялата плът има пикантен вкус. Този сорт е устойчив на струпясване, понася лесно както слана, така и суша.

Плодове от сорта Чуден

В памет на Жегалов

Малки круши с тегло 120–140 g излъчват очарователен аромат. Тънката зелена кожа понякога се изчервява. Жълтата пулпа е пълна със сок. Реколтата се събира в последните дни на септември и се съхранява в продължение на 4 месеца.

Херцогиня

Много известен и популярен есенен сорт. Крушовото дърво е донесено от южната част на Франция, така че обича топлината и не понася студеното време, не може да се засажда в северните райони. Растението е непретенциозно в грижите, но се нуждае от редовно подрязване и торене.

Велес

От юни до август на тази круша узряват яркозелени плодове, които по-късно стават оранжеви или червени. Всеки от тях тежи 150-200 g.

Алегро

Устойчив на болести и студ, този непретенциозен сорт дава добра реколта. Клоните узряват големи плодове с тегло до 200 g.

Кондратьевка

В страната може да се отглежда непретенциозна и устойчива на замръзване Kondratyevka. Реколтата трябва да бъде събрана през есента. Зелена круша тежи 120-200 г и може да се съхранява до януари. Мазната пулпа на плодовете е известна със сладкия си вкус и нежната миризма.

Бесемянка

Крушите, зеленикаво-жълти с розов руж, по форма са подобни на ябълките. Този летен сорт е известен със сочната си пулпа и издържа добре на замръзване, но е чувствителен към струпясване и не трае дълго.

Любимият на Клап

Рогнеда

Това е най-добивният сорт. За него е лесно да се грижите, така че може да се отглежда от начинаещи градинари. Rogneda е непретенциозна, устойчива на вредители и бактериални инфекции, лесно понася дори лоши условия, например температурни спадове. В края на лятото и през септември на дървото узряват светложълти круши с червени страни и аромат на индийско орехче. Можете първо да наберете плода и да го оставите да престои известно време, за да узрее.Вкусните и сочни плодове се съхраняват дълго време (до 3 месеца).

Уайтлист

В средата на август узряват жълтите плодове на Белолистна със сочна и сладка пулпа. Крушите излъчват приятен ароматен аромат. Дървото се нуждае от често и обилно поливане. Това е много издръжлив сорт: устойчив е на паразити и гъбични инфекции. Зрелите плодове могат да се консумират не само пресни, но и консервирани, да се готви компот и конфитюр от тях и да се прави сок.

Отрадненская

Този есенен сорт носи обилна реколта - до 200 кг на дърво. Той е устойчив на замръзване, така че може да се отглежда в почти всеки климат. Кръгли зеленикаво-червени плодове блестят със сребрист оттенък. Кисели на вкус, те са без мирис. Пулпът им не е сочен.

Забележка! Градинските плодове нямат нищо общо с бокса или салона за красота Green Pear близо до метростанция Shchukinskaya. Боксерската чанта е наречена така заради издължената си форма.

Отрадненская

Летните жители, които мечтаят да отглеждат овощна градина, ще са полезни да знаят кои круши са подходящи за даден регион и как да се грижат за тях. Дърветата са податливи на заболявания като бактериален рак, така че трябва да наблюдавате здравето им и да ги лекувате навреме. Крушите могат да се използват за приготвяне на компоти, сокове, картофено пюре за малко дете, добавяне към сосове и рула. Този плод е с ниско съдържание на калории, така че може да се яде при наднормено тегло и диабет.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина