Черни петна по листата на ябълково дърво: как да се лекува дърво

Често градинарите забелязват, че на листата на ябълките се появяват черни точки. Този знак може да показва температурни промени, както и развитието на заболявания. Следователно не може да се пренебрегне, в противен случай не трябва да разчитате на добра реколта. За да извършите правилно лечението, първо трябва да установите причината, поради която листата на ябълковото дърво почерняват. В противен случай всички усилия могат да бъдат безполезни. Трябва също така да се запознаете с какви превантивни мерки ще помогнат за защита на градината от този бич в бъдеще.

Признаци на заболяването

В случай на инфекция на ябълковото дърво, освен черни точки, има и други придружаващи признаци. Ето защо първоначално е необходимо да се извърши задълбочена проверка на дървото. Това ще разкрие степента на разпространение на инфекцията, т.е.засяга само листата, или също клоните, кората, плодовете. Това ще направи възможно изключването на въздействието на ниските температури.

Черните точки на ябълковите листа не могат да бъдат пренебрегнати

Допълнителни симптоми, които показват инфекция на ябълковото дърво:

  • пукнатини в кората;
  • некротични области по листа, клони, ствол;
  • проливане на яйчника;
  • гниещи плодове по клоните;
  • изсъхване на леторастите;
  • преждевременно падане на листа.

Важно! Въз основа на съвкупността от всички признаци може да се установи заболяването и лечението да се проведе правилно.

Причини за появата на тъмни петна

Черните петна по листата на ябълковото дърво могат да се появят в резултат на развитието на гъбично, вирусно и бактериално заболяване. Всеки от тях се характеризира със съпътстващи характеристики. Следователно, всички възможни заболявания, които причиняват такъв симптом, трябва да бъдат проучени, така че в бъдеще да е възможно правилното справяне с болестта. Може да се дължи и на липса на хранене.

Бактериално изгаряне, некроза или бактериоза

Често срещана болест по ябълките, която често навлиза в градината с нови разсад. Огнена болест може да бъде открита още по време на периода на цъфтеж на дървото. По това време на младите листа се появяват черни области. Впоследствие плочите се усукват и изсъхват, но в същото време остават на клоните.

Болестта се разпространява и в съцветия. В резултат на това те могат да почернеят и да се рушат. Плодовете са вързани, но малко. По тях се появяват и тъмни точки, които впоследствие се увеличават по размер. Следователно ябълките изсъхват, но остават на дървото до зимата. Кората страда и от огнена болест. Той омекотява, по него се появяват белезникави петна, подобни на плесен.

Важно! Ако не започнете своевременно борбата с бактериалните изгаряния, след 2 години ще трябва да смените всички дървета в градината, а не само ябълковите дървета.

Бактериалното изгаряне се разпространява бързо

Хлоротично пръстеновидно петно

Това е вирусно заболяване. Може да се идентифицира по малки пръстеновидни жълти петна. Впоследствие те почерняват, стават по-големи, но размерът не се увеличава. В резултат развитието на дървото спира.

Хлоротичното пръстеновидно петно ​​засяга цялата въздушна част на ябълковото дърво. Безполезно е да се лекува болестта, затова е необходимо да се обърне специално внимание на превантивните мерки.

Липса на магнезий и манган

Липсата на тези компоненти в почвата също може да е причина за появата на черни петна по листата на ябълковото дърво. При липса на магнезий първоначално между вените се появяват жълти петна, след което те почерняват. Липсата на този елемент се отразява негативно на плодовете. Ябълките растат малки и не са вкусни.

Дефицитът на манган също може да се прояви с подобен симптом. В този случай ръбовете на плочите започват да пожълтяват първоначално, а впоследствие и листата напълно. В резултат на това те почерняват, изсъхват, падат.

Липса на магнезий и манган се появява в ябълково дърво върху пясъчна глинеста почва.

Саждив цвят

Това гъбично заболяване се пренася от насекоми, а именно листни въшки. Първоначално на листата на ябълковото дърво се появяват малки червеникави точки, а след това краищата се навиват, което показва нашествие на вредители. След това всички плочи на дървото са покрити с черен цвят, който прилича на сажди. Той пречи на процеса на фотосинтеза. В резултат на това листата изсъхват и падат.

Важно! Хранителната среда за саждистата гъба са отпадъчните продукти от вредители.

Брашнеста мана

Това гъбично заболяване се появява през юни. Можете да го разпознаете по белите петна по листата, които бързо се увеличават по размер и се сливат. Това предпазва листата от абсорбиране на кислород и светлина. В резултат на това те почерняват и падат.

Кафяво петно, филостиктоза

При това заболяване първоначално по листата на дървото се появяват червеникави петна, които впоследствие се увеличават по размер и потъмняват. Хранителната среда за гъбичките е клетъчен сок. Това в крайна сметка води до нарушаване на метаболитните процеси в тъканите и причинява появата на некротични области. На този фон настъпва преждевременно падане на листата.

Кафявото петно ​​се разпространява бързо по време на влажно, ветровито време.

Първите признаци на филостиктоза стават видими през май.

Изгаряне на корен

Неправилното използване на торове също може да провокира появата на черни петна по листата на ябълково дърво. Често изгарянията на корените се появяват при млади разсад. В този случай в началото се появяват почернели листа.

Това се дължи на факта, че много неопитни градинари поставят пресен тор в ямата за засаждане. И това е абсолютно невъзможно да се направи, тъй като по време на процеса на ферментация отделя газове, които предотвратяват вкореняването на дървото. В допълнение, прегряването му става при висока температура, което води до изгаряния.

Можете да запазите разсад само чрез презасаждане на ново място в съответствие с всички правила на тази процедура.

Важно! Високата концентрация на минерални торове също може да провокира изгаряне на корените, поради което допустимата доза не трябва да се надвишава.

Млечен блясък

Черните петна по листата и ябълките също могат да се появят с млечен блясък. Това гъбично заболяване може да се развие на фона на минерален глад, с резки температурни скокове, поради замръзване на дървото, както и с повишена киселинност в почвата. Първоначално се появяват светли петна по листата от южната страна на короната, а след това върху клоните се появява тъмен перлен блясък, който се разпространява бързо.

В резултат на това заболяването засяга клоните и плодовете, които започват масово да се рушат. Ако проникне в скелета на дърво, ябълковото дърво умира.

Важно!Справянето с млечния блясък е възможно само в началния етап на развитие.

Краста

Това гъбично заболяване засяга не само ябълковото дърво, крушата, но и други овощни дървета. Освен това във всяко растение се причинява от различен патоген. При липса на мерки за контрол крастата може да унищожи до 100% от реколтата.

Първите признаци на ябълкова гъба могат да се видят, когато листата се отворят. Те се покриват със заоблени тъмни петна, които се увеличават значително с течение на времето. В бъдеще гъбичките преминават към цветя, в резултат на което те не образуват яйчник.

С по-нататъшно прогресиране, струпеята се разпространява до плода. В резултат на това върху ябълките се появяват черни петна, които приличат на брадавици.Те постепенно се увеличават и образуват големи некротични области. Засегнатите плодове растат малки, деформират се и се покриват с пукнатини, те не могат да се ядат. Спорите на гъбата зимуват в пукнатини в кората.

Крастовите атаки отслабнали, отслабени дървета

Сиво гниене

Това гъбично заболяване е много често при костилковите овощни култури. Първите признаци на сиво гниене могат да се видят във вената, когато пъпките се отворят. Това води до тяхното преждевременно увяхване.

Впоследствие болестта се разпространява в издънки и листа, върху които се появяват черни петна, създаващи впечатление за изгаряне. Това ги кара да изсъхнат.

Впоследствие на плодовете през лятото може да се появи сиво гниене. Прохладното, влажно време може да провокира развитието му.

Ябълкова мозайка

Това е вирусно заболяване, което се разпространява с прашеца и семената на дървото. Първоначално се появява като леки пръстеновидни петна по листата, които впоследствие потъмняват. Можете да ги видите в началния етап на вегетационния период. Мозайката има отрицателно въздействие върху развитието и плододаването на ябълковото дърво.

Важно! Мозайката не може да бъде лекувана, но вирусът умира при температура на въздуха + 37 ... + 40 градуса.

Късна болест

Това заболяване засяга не само пасищни култури, но и ябълкови дървета. Нещо повече, при последната тя унищожава кореновата шийка. Болестта първоначално започва с малка площ на гниене в областта на присадката. И тогава тя напредва и причинява увреждане на големи области на кората.

При липса на адекватни мерки за контрол, късната болест може да се разпространи в съдовата система на ябълковото дърво. В резултат на това засяга издънките и плодовете, които са паднали или са разположени в долната част на короната.

Важно!Късната болест започва да прогресира в края на юли и се разпространява бързо при дъждовно, хладно време.

На фона на метаболитните нарушения на листата на дървото се появяват кафяви петна, които постепенно се увеличават по размер. Засегнатите ябълки изглеждат воднисти, но запазват формата си. Можете да проверите дали сте нарязали такъв плод. Вътре в него, с това заболяване, ще има интензивно изгаряне на кръвоносните съдове.

Късна болест се разпространява по дървото отдолу нагоре

Застояла влага

Черните точки по листата и ябълките са знак, който може да показва застояла влага в почвата. Проблемът може да възникне поради близостта на подпочвените води, които изхвърлят хранителните вещества от кореновата система. Тя може да бъде решена само чрез трансплантация на дърво на ново място.

Преовлажняването може да възникне и при отглеждане на ябълково дърво в глинеста почва. В резултат на това достъпът на въздух до корените се нарушава и това води до нарушаване на метаболитните процеси. В този случай е необходимо да добавите пясък и торф към горния слой на кореновия кръг, 10 кг на 1 кв. м. Трябва също така да направите канавка по ръба му, за да се отцеди излишната вода.

Как да се справим с този проблем

Ако се появят дори малки тъмни петна по листата, е необходимо да се третира короната на дървото със специални фунгициди. Това ще укрепи имунитета на дървото и ще предотврати по-нататъшното разпространение на болестта. Но преди да напръскате дървото, трябва, ако е възможно, да премахнете засегнатите области и да ги изгорите.

Този метод обаче не е в състояние да гарантира напълно, че болестта няма да се появи отново. Следователно в бъдеще проблемът може да бъде избегнат само ако се провеждат превантивни лечения няколко пъти годишно на сезон.

Какви лекарства да се използват

За лечение на гъбични и бактериални заболявания на ябълковото дърво можете да използвате бордоска смес. Този препарат съдържа меден сулфат, който има вредно въздействие върху патогените. Можете да го използвате не повече от 5 пъти на сезон. В този случай концентрацията на разтвора трябва да се промени, за да се избегнат изгаряния.

Бордоската смес има контактно действие, така че се отмива от дъжд

Химикалите също трябва да се използват за борба с болестите. Предимството им е, че имат системен ефект и проникват във всички части на дървото.Следователно те осигуряват дългосрочна защита и не се отмиват от дъжд.

Ефективни химикали:

  • "Raek";
  • Хорус;
  • „Скорост“.

Но недостатъкът е, че те могат да предизвикат пристрастяване към патогените. Следователно, при многократни обработки химическите препарати трябва да се редуват.

Превантивни градински процедури

За да се предотврати появата на черни петна по листата на ябълковото дърво, е необходимо да се извършва превантивна обработка на градината няколко пъти на сезон. В същото време е важно да се спазва реда на прилагане на препаратите, както и времето на пръскане, в противен случай изразходваните усилия може да не донесат желания резултат.

Важно! Не само ябълковите дървета се нуждаят от превенция, но и всички дървета в градината.

През пролетта

През този период от годината пръскането трябва да се извършва на етапа на подуване на пъпките, което обикновено се случва в средата на април. За обработка използвайте 3% смес от Бордо или "Horus". Трябва да напръскате короната, багажника и кореновия кръг.

Ако се спазват условията за профилактика, яйчникът няма да страда

През лятото

По това време на годината трябва да пръскате ябълковото дърво по време на удължаване на пъпките и след цъфтежа. За целта използвайте 1% смес от Бордо, "Raek" или "Speed". Необходимо е да се обработи цялата корона на дървото.

През есента

През есента пръскането трябва да се извърши след падането на листата. По това време се препоръчва да се прилага 3% смес от Бордо или "Horus". Обработката през този период спомага за унищожаването на зимуващите спори на гъбичките и повишава устойчивостта на дървото към неблагоприятни външни фактори.

Важно! В допълнение към пръскането през есента, трябва да премахнете и изгорите падналите листа, както и да избелите ствола и скелетните клони на дървото.

Черните петна по ябълковото дърво показват проблем. Следователно този знак не може да бъде пренебрегнат, тъй като може значително да влоши ситуацията. В края на краищата, колкото по-скоро се установи причината за появата им и се проведе лечението, толкова повече шансове са да се получи добра реколта и да се предотврати разпространението на болестта в цялата градина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина